Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Τι σημαίνει για τη χώρα ο νέος Διαγωνισμός για τη Mίσθωση του Λιγνιτωρυχείου Βεύης


Τι σημαίνει για το ενεργειακό τοπίο της χώρας η επαναπροκήρυξη για μίσθωση του κρατικού λιγνιτωρυχείου της Βεύης που θα ιδιωτικοποιηθεί;
   Η στρατηγική σημασία του λιγνιτωρυχείου της Βεύης Φλώρινας με αποθέματα περίπου 90 εκατ. τόνων λιγνίτη, είναι μεγάλη για τις επενδυτικές εξελίξεις στον χώρο, αφού αποτελεί μία από τις δύο πηγές προμήθειας καυσίμου για τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Μελίτης της ΔΕΗ μαζί με το λιγνιτωρυχείο Αχλάδας της Φλώρινας.
   Για το τελευταίο, η ΔΕΗ αποφάσισε προ διετίας να παρατείνει τη συμφωνία με την οικογένεια Ρόζα, που είναι ιδιοκτήτρια, περίπου για 15 χρόνια και με τίμημα 20% υψηλότερο του παλαιού με σκοπό να αντλήσει 2 εκατ. τόνους τον χρόνο από το συγκεκριμένο λιγνιτωρυχείο. Φυσικά ο «νικητής» της Βεύης εγγράφει σημαντική υποθήκη και για τη δημιουργία ή τον συνεταιρισμό στη δεύτερη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στον ΑΗΣ Μελίτης (τη λεγόμενη Μελίτη 2 που βρίσκεται στα σχέδια της ΔΕΗ), για την οποία προβλέπεται η σχετική υποδομή από την κατασκευή του ΑΗΣ Φλώρινα 1, όπως είναι η αυλή προμήθειας λιγνίτη, τα δίκτυα διασύνδεσης και διανομής καθώς και η διοικητική υποστήριξη. Σε κάθε περίπτωση ο «νικητής» θα είναι και ο βασικός προμηθευτής της μονάδας της ΔΕΗ για αρκετά χρόνια.

     Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πρόεδρος της Επιτροπής Διαγωνισμού για τη Βεύη θα είναι ο καθηγητής κ. Π. Μητρόπουλος που είναι και ο νέος πρόεδρος του ΙΓΜΕ.

Ενδιαφέρον υπάρχει από τη ΔΕΗ για το λιγνιτωρυχείο αφού, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της κ. Α. Ζερβού, η λήψη απόφασης από την πολιτεία για την εκκρεμότητα της Βεύης είναι καθοριστικής σημασίας για τη ΔΕΗ, καθώς θα εξαρτηθεί η ταχεία ανάπτυξη νέας λιγνιτικής μονάδας.
«Περιμένουμε διευκρινήσεις από το υπουργείο για τις λεπτομέρειες διενέργειας του διαγωνισμού. Αν η ΔΕΗ μπορεί να λάβει μέρος στον διαγωνισμό σίγουρα μας ενδιαφέρει» τονίζει ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Α. Ζερβός αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι θέμα πολιτικής απόφασης η συμμετοχή ή μη της ΔΕΗ στον διαγωνισμό.

Ο Μεταλλευτικός Κώδικας στις περιπτώσεις αυτές υποχρεώνει σε συνεκμετάλλευση του κοιτάσματος από τους ιδιοκτήτες, συνεπώς όποιος αναδειχθεί εκμισθωτής της Βεύης σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συνεργαστεί με τη ΔΕΗ. Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί σε περίπτωση κατά την οποία ο εκμισθωτής της Βεύης θελήσει να κατασκευάσει λιγνιτική μονάδα στην περιοχή. Ηδη ο όμιλος της ΓΕΚ- ΤΕΡΝΑ διαθέτει άδεια κατασκευής τέτοιας μονάδας. Αντίστοιχη άδεια όμως διαθέτει και η ΔΕΗ για τη Μελίτη 2, οπότε είναι ευνόητο ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

«Το ΥΠΕΚΑ προχωρεί τώρα σε νέα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου. Η διαδικασία του μισθωτή θα διενεργηθεί από πενταμελή επιτροπή ενώ κριτήριο θα αποτελέσει η πιο συμφέρουσα προσφορά για το Ελληνικό Δημόσιο. Η σύμβαση που θα υπογραφεί θα υποβληθεί προς κύρωση στη Βουλή» σημειώνει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ι. Μανιάτης.

    Ο αποκλεισμός της ΔΕΗ από τον προηγούμενο διαγωνισμό ήταν αποτέλεσμα παρέμβασης της ΕΕ στο πλαίσιο απόφασής της για σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔΕΗ στον λιγνίτη και για δημοπράτηση των προς εκμετάλλευση λιγνιτικών κοιτασμάτων σε ιδιώτες επενδυτές.