Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΒΕΥΗΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ Π.Ε.Κ.Α. κ. ΤΙΝΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ

Προς
Κυρία Τίνα Μπιρμπίλη
Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής
Βεύη 9 Ιουνίου 2010

Κυρία Υπουργέ,

Μετά και την προχθεσινή επίσκεψη του Προέδρου  και μελών της επιτροπής εκμίσθωσης έρευνας και εκμετάλλευσης του δημόσιου λιγνιτωρυχείου Βεύης και του ειδικού συμβούλου σας κ. Λαμνάτου και τα όσα συζητήθηκαν κατά την συνάντηση μας με αυτούς, διαπιστώσαμε ενορχηστρωμένη προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων γεγονότων και πράξεων σε βάρος  της τοπικής κοινωνίας της Βεύης.
Τόσο από την επιχειρούμενη μεθόδευση για την συμμετοχή και εξωθεσμικών, για εμάς, «παραγοντίσκων», στην συνάντηση, όσο και από την προχειρότητα η οποία επιδείχθηκε και για την οργάνωση της συνάντησης, αλλά πολύ περισσότερο  από την καθαρά οργανωμένη προσπάθεια υπεκφυγής συζήτησης των αιτημάτων των κατοίκων της Βεύης, αιτήματα τα οποία σας έχουμε κοινοποιήσει και κατ’ ιδίαν, σε συνάντηση εκπροσώπων μας μαζί σας.

Κυρία Υπουργέ,
Επειδή διαπιστώνουμε πλέον ότι γίνονται πράξεις αυτά που εξ αρχής φοβόμασταν και επειδή σχεδόν όλοι οι εμπλεκόμενοι  δεν λάβατε, καθώς φαίνεται, το μήνυμα που από την αρχή στείλαμε και είχαμε προειδοποιήσει, αλλά και συνεχώς το επαναλαμβάναμε ότι δηλαδή αποφάσεις για παραχώρηση εκμετάλλευσης των λιγνιτικών κοιτασμάτων της Βεύης, χωρίς να ληφθούν υπ' όψη οι θέσεις και οι προτάσεις της τοπικής κοινωνίας δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές. Πιο λιανά «αποφάσεις τρίτων για εμάς χωρίς εμάς» ουδεμία προοπτική έχουν.

Επειδή η ανοχή μας , τελικώς, εκλήφθηκε ως  αδυναμία μας.

Απαιτούμε
Από εσάς κυρία Υπουργέ
Να σταματήσετε άμεσα, εδώ και τώρα, την διαδικασία εκμίσθωσης των λιγνιτικών κοιτασμάτων της Βεύης. Δεν είχαμε βάλει ποτέ πωλητήριο στη Βεύη και δεν πρόκειται να βάλουμε!!!
Να μεριμνήσετε, ώστε η πολιτεία να εκπληρώσει το χρέος της, κυρίως απέναντι στην νέα γενιά και τα παιδιά μας, τάχιστα να αποκαταστήσει το σεληνιακό τοπίο που δημιουργήθηκε από την προηγούμενη εκμετάλλευση.
Από τους φορείς στους οποίους κοινοποιείται η παρούσα
Να συμπαραταχθούν μαζί μας και να στηρίξουν την οριστική πλέον απόφασή μας να μην επιτρέψουμε να μπει πωλητήριο στην περιουσία μας.
Προειδοποιούμε ότι σε διαφορετική περίπτωση η απάντησή μας είναι μια και μοναδική  
ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΒΕΥΗΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
1)   Νομάρχη Φλώρινας κ. Ιωάννη Βοσκόπουλο και Νομαρχ. Συμβούλιο
2)   Βουλευτή Φλώρινας ΠΑΣΟΚ κ. Γεώργιο Λιάνη
3)   Βουλευτή  Φλώρινας Ν.Δ. κ. Ευστάθιο Κωνσταντινίδη
4)   Ευρωβουλευτή Οικολόγων Πράσινων κ. Μιχάλη Τρεμόπουλο
5)   Δήμαρχο Δήμου Μελίτης κ. Κωνσταντίνο Τσακμάκη και Δημοτικό Συμβούλιο
6)   Πρόεδρο Επιτροπής Εκμίσθωσης Έρευνας & Εκμετάλλευσης Δημόσιου Λιγνιτωρυχείου Βεύης κ. Παναγιώτη Μητρόπουλο και μέλη αυτής.

Ενημέρωση εκπροσώπων των κομμάτων για το λιγνιτωρυχείο Βεύης

Ενημέρωση στους εκπροσώπους κομμάτων αναφορικά με τη διαδικασία εκμίσθωσης του λιγνιτωρυχείου Βεύης στη Φλώρινα παρέσχε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης και μέλη της Επιτροπής που έχει συγκροτηθεί στο Υπουργείο για την επιλογή του μισθωτή.
Η Επιτροπή, που αποτελείται από τον καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο του Ι.Γ.Μ.Ε Π. Μητρόπουλο, τον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γρ. Πραστάκο, τον καθηγητή Διεθνούς Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου Στ. Περράκη, τον ομότιμο καθηγητή Ε.Μ.Π Κ. Παναγόπουλο και τον γενικό επιθεωρητή Περιβάλλοντος Π. Μέρκο, ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του λιγνιτωρυχείου Βεύης, παρουσίασε τα στοιχεία που αφορούν στο κοίτασμα λιγνίτη και εξήγησε ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν οι ενδιαφερόμενοι για την εκμίσθωση του χώρου.
Ο κ. υφυπουργός υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ για διαφύλαξη της διαφάνειας, με παρακολούθηση της όλης διαδικασίας από τα κόμματα και τελική κύρωση της σύμβασης εκμίσθωσης από τη Βουλή. Όπως δήλωσε, απαιτείται η συνεισφορά όλων ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς το εγχείρημα, που θα έχει θετικά αποτελέσματα για την ενεργειακή πολιτική της χώρας, αλλά και για την Εθνική οικονομία.
Οι εκπρόσωποι των Κομμάτων αναγνώρισαν τη σημασία της πρωτοβουλίας του Υπουργείου να παράσχει ενημέρωση, υποστήριξαν την ανάγκη ταχείας προώθησης της διαδικασίας, σημείωσαν την σπουδαιότητα της προστασίας του περιβάλλοντος και της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής, μετέφεραν τις απόψεις της τοπικής κοινωνίας του Νομού Φλώρινας, ενώ επιφυλάχθηκαν να μελετήσουν τα στοιχεία και να επανέλθουν με παρατηρήσεις και προτάσεις.
Η Επιτροπή, αφού μελετήσει τις τελικές εισηγήσεις των Κομμάτων, θα προχωρήσει σε οριστικοποίηση των στοιχείων και στη συνέχεια θα καλέσει τους ενδιαφερόμενους για ενημέρωση. Μετά τη συγκέντρωση των απαιτούμενων στοιχείων από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, τα μέλη της Επιτροπής θα προχωρήσουν στη διαδικασία επιλογής του μισθωτή.
Στη συνάντηση μετείχαν ο βουλευτής Φλώρινας του ΠΑΣΟΚ Γ. Λιάνης, από τη Ν.Δ ο βουλευτής Φλώρινας Ε. Κωνσταντινίδης και από τον ΛΑ.Ο.Σ ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Α. Κολοκοτρώνης. Ο ορισθείς από τον ΣΥΡΙΖΑ εκπρόσωπος, βουλευτής Β΄ Πειραιώς Π. Λαφαζάνης, δεν μπόρεσε να παραβρεθεί και αντικαταστάθηκε από τον Γ. Ανδριώτη, μέλος της Επιτροπής Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ. Το Κ.Κ.Ε, με έγγραφό του στον υφυπουργό, γνωστοποίησε ότι για γενικότερους πολιτικούς λόγους δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις αντίστοιχες ενημερώσεις.