Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Συνάντηση του Δημάρχου Γιάννη Βοσκόπουλου με στελέχη της ΔΕΗ Α.Ε.

Συνάντηση εργασίας με τους Βοηθούς Διευθυντές της Γενικής Διεύθυνσης Ορυχείων της Δ.Ε.Η. Α.Ε. της Δυτικής Μακεδονίας, κ. Φίλιο Φίλιππο, κ. Βασδάρη Θεόδωρο και κ. Χρήστο Σταφυλλίδη, είχε την Τρίτη 04 Μαΐου 2011 ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Γιάννης Βοσκόπουλος. 

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του κ. Δημάρχου, συζητήθηκε η λειτουργία της ΔΕΗ Α.Ε. και των ορυχείων στην περιοχή του Δήμου Φλώρινας.

Ο κ. Δήμαρχος, ανέφερε ότι θα είναι κάθετος στη λειτουργία της Δ.Ε.Η.Α.Ε και των ορυχείων εάν δεν ικανοποιηθούν άμεσα τα ακόλουθα αιτήματα:
·         Η κατασκευή της τηλεθέρμανσης στο Δήμο Φλώρινας. Για την κατασκευή απαιτείται η χρηματοδότηση του Δήμου Φλώρινας, με την καταβολή ολόκληρου του Τοπικού Πόρους και με την καταβολή του Λιγνιτικού τέλους στον Δήμου Φλώρινας.
·         Η ικανοποίηση των αιτημάτων των Τοπικών Διαμερισμάτων Αχλάδας και Βεύης.
·         Η κατασκευή του κόμβου του Ξινού Νερού.

Μέτρα στήριξης των παραγωγών καλαμποκιού της Βεύης ζητά ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας

Με στόχο την στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών, που ζημιώθηκαν λόγω της εφαρμογής μέτρων για την οριοθέτηση ζωνών ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση του επιβλαβούς οργανισμού (εντόμου) Diabrotica virrifera le conte’, o αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Δημήτριος Ηλιάδης απέστειλε προς τον ΕΛΓΑ Κοζάνης το ακόλουθο έγγραφο:
««Στα πλαίσια των ελέγχων της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης κατά το έτος 2009 διαπιστώθηκαν προσβολές από το έντομο Diabrotica virgifera Le Conte σε καλλιέργειες καλαμποκιού στο αγρόκτημα Βεύης του Νομού Φλώρινας.
Σύμφωνα με το άρθρο 3 της Απόφασης της Επιτροπής 2003/766/ΕΚ και όπως τροποποιήθηκε με τις Αποφάσεις 2006/564/ΕΚ και 2008/644/ΕΚ, επιβάλλεται η λήψη μέτρων επείγοντος χαρακτήρα ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση εντός Κοινότητας του επιβλαβούς οργανισμού Diabrotica virgifera Le Conte. Έτσι, μετά και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, η υπηρεσία μας προέβη στην έκδοση των αριθμ. 6835/28-12-10 & 2147/14-4-2010 Αποφάσεων Νομάρχη Φλώρινας για την αποφυγή της εξάπλωσης του εντόμου.
Δεδομένου ότι το εν λόγω έντομο αποτελεί σημαντικό κίνδυνο και ο μόνος ουσιαστικός τρόπος αντιμετώπισης του είναι η μη ύπαρξη ξενιστών, οι απαγορεύσεις που εκδόθηκαν αφορούσαν την καλλιέργεια του καλαμποκιού. Οι παραγωγοί του νομού Φλώρινας – καλλιεργητές αραβοσίτου στην ευρύτερη περιοχή της Βεύης Φλώρινας, τηρώντας τις απαγορεύσεις, έχουν προβεί στην αντικατάσταση της καλλιέργειας του αραβοσίτου με άλλες, με κυρίαρχη αυτή του ηλίανθου.
Μετά από ένα χρόνο εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων διαπιστώθηκε σημαντικότατη μείωση του αριθμού των εντόμων. Η καλλιέργεια του ηλίανθου στην περιοχή έχει καλή προσαρμογή στην περιοχή, έχει όμως αποδόσεις που αποδίδουν μειωμένα κέρδη στους παραγωγούς, συγκριτικά με την καλλιέργεια του αραβοσίτου, που στην κυριαρχούσε στην περιοχή.
Η απώλεια του εισοδήματος των παραγωγών από την εφαρμογή της αμειψισποράς (απαγόρευση καλλιέργειας καλαμποκιού) που είναι υποχρεωτική με τις αποφάσεις που έχουν εκδοθεί, για λόγους ανωτέρας βίας, απαιτεί την στήριξη της πολιτείας και την ανάληψη πρόσθετων ευθυνών ώστε να μην «τιμωρούνται» οι παραγωγοί και να υπάρξει πιστή εφαρμογή των απαγορεύσεων για την αποτελεσματική καταπολέμηση του εντόμου. Παρακαλούμε για τη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών μέσω καταβολής οικονομικών αποζημιώσεων, που θα στοχεύουν στην κάλυψη των διαφυγόντων κερδών από την καλλιέργεια εναλλακτικών καλλιεργειών.
Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες».

Γιάννης Μανιάτης: Είμαστε στη διαδικασία να δημοσιοποιήσουμε τη shortlist με τους πέντε πρώτους που θα έχουν αναδειχθεί από το διαγωνισμό. Θα την παρουσιάσουμε τις επόμενες ημέρες στη Βουλή και αμέσως μετά θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις, για να καταλήξουμε στον έναν που θα το αναλάβει.

Στα αμέσως επόμενα υπουργικά συμβούλια θα εισαχθεί για δεύτερη συζήτηση το νομοσχέδιο για τις έρευνες υδρογονανθράκων, δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης.

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ 99,5, ανέφερε πως «παράλληλα ξεκινούμε μη αποκλειστικές σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο». «Πρόκειται», εξήγησε, «για μια διαδικασία που τα τελευταία χρόνια εφαρμόζουν σε μεγάλη έκταση όλες οι χώρες που έχουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο και πάρα πολύ την εφαρμόζουν οι χώρες της Μεσογείου. Αναθέτει το κράτος δηλαδή, σε μία ή περισσότερες -συνήθως περισσότερες- εταιρείες τη διενέργεια σεισμικών ερευνών, τα αποτελέσματα των οποίων ερμηνεύονται από τις ίδιες της εταιρείες και στη συνέχεια τα πωλούν αυτά τα δεδομένα σε πετρελαϊκές εταιρείες».

Όπως είπε, η έρευνα θα ξεκινήσει από το Ιόνιο «που είναι η μοναδική περιοχή στην Ελλάδα όπου τα τελευταία 30 χρόνια έχουν γίνει σοβαρές έρευνες, με περισσότερες από 100 γεωτρήσεις».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, πιθανότατα εντός του Μαΐου θα προκηρυχθεί ο πρώτος διαγωνισμός. Εκτίμησε ακόμη ότι «θα έχουμε εκδήλωση ενδιαφέροντος από περισσότερες από μία εταιρείες και θα προχωρήσουμε με απόλυτη διαφάνεια, ουδέτερη και μια ελκυστική, ταυτόχρονα, διαδικασία».

Σχετικά με το διαγωνισμό για το λιγνιτωρυχείο της Βεύης, στη Φλώρινα τόνισε: «Είναι μια διαδικασία που πραγματικά έχει καθυστερήσει πάνω από έξι χρόνια. Η περιοχή της Βεύης είναι ένα από τα λιγνιτωρυχεία που θα βοηθήσουν αποφασιστικά να έχουμε καθαρό λιγνίτη στην πατρίδα μας. Είμαστε στη διαδικασία να δημοσιοποιήσουμε τη shortlist με τους πέντε πρώτους που θα έχουν αναδειχθεί από το διαγωνισμό. Θα την παρουσιάσουμε τις επόμενες ημέρες στη Βουλή και αμέσως μετά θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις, για να καταλήξουμε στον έναν που θα το αναλάβει. Το έχουμε βάλει σε μια σειρά».