Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Μέτρα στήριξης των παραγωγών καλαμποκιού της Βεύης ζητά ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας

Με στόχο την στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών, που ζημιώθηκαν λόγω της εφαρμογής μέτρων για την οριοθέτηση ζωνών ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση του επιβλαβούς οργανισμού (εντόμου) Diabrotica virrifera le conte’, o αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Δημήτριος Ηλιάδης απέστειλε προς τον ΕΛΓΑ Κοζάνης το ακόλουθο έγγραφο:
««Στα πλαίσια των ελέγχων της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης κατά το έτος 2009 διαπιστώθηκαν προσβολές από το έντομο Diabrotica virgifera Le Conte σε καλλιέργειες καλαμποκιού στο αγρόκτημα Βεύης του Νομού Φλώρινας.
Σύμφωνα με το άρθρο 3 της Απόφασης της Επιτροπής 2003/766/ΕΚ και όπως τροποποιήθηκε με τις Αποφάσεις 2006/564/ΕΚ και 2008/644/ΕΚ, επιβάλλεται η λήψη μέτρων επείγοντος χαρακτήρα ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση εντός Κοινότητας του επιβλαβούς οργανισμού Diabrotica virgifera Le Conte. Έτσι, μετά και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, η υπηρεσία μας προέβη στην έκδοση των αριθμ. 6835/28-12-10 & 2147/14-4-2010 Αποφάσεων Νομάρχη Φλώρινας για την αποφυγή της εξάπλωσης του εντόμου.
Δεδομένου ότι το εν λόγω έντομο αποτελεί σημαντικό κίνδυνο και ο μόνος ουσιαστικός τρόπος αντιμετώπισης του είναι η μη ύπαρξη ξενιστών, οι απαγορεύσεις που εκδόθηκαν αφορούσαν την καλλιέργεια του καλαμποκιού. Οι παραγωγοί του νομού Φλώρινας – καλλιεργητές αραβοσίτου στην ευρύτερη περιοχή της Βεύης Φλώρινας, τηρώντας τις απαγορεύσεις, έχουν προβεί στην αντικατάσταση της καλλιέργειας του αραβοσίτου με άλλες, με κυρίαρχη αυτή του ηλίανθου.
Μετά από ένα χρόνο εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων διαπιστώθηκε σημαντικότατη μείωση του αριθμού των εντόμων. Η καλλιέργεια του ηλίανθου στην περιοχή έχει καλή προσαρμογή στην περιοχή, έχει όμως αποδόσεις που αποδίδουν μειωμένα κέρδη στους παραγωγούς, συγκριτικά με την καλλιέργεια του αραβοσίτου, που στην κυριαρχούσε στην περιοχή.
Η απώλεια του εισοδήματος των παραγωγών από την εφαρμογή της αμειψισποράς (απαγόρευση καλλιέργειας καλαμποκιού) που είναι υποχρεωτική με τις αποφάσεις που έχουν εκδοθεί, για λόγους ανωτέρας βίας, απαιτεί την στήριξη της πολιτείας και την ανάληψη πρόσθετων ευθυνών ώστε να μην «τιμωρούνται» οι παραγωγοί και να υπάρξει πιστή εφαρμογή των απαγορεύσεων για την αποτελεσματική καταπολέμηση του εντόμου. Παρακαλούμε για τη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών μέσω καταβολής οικονομικών αποζημιώσεων, που θα στοχεύουν στην κάλυψη των διαφυγόντων κερδών από την καλλιέργεια εναλλακτικών καλλιεργειών.
Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου