Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Κυβέρνηση για τη παραίτηση Λιάνη: Όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις μας

Την ώρα που ολόκληρη η χώρα αλλά και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε αναβρασμό εξαιτίας των σκληρών μέτρων, η κυβέρνηση αντέδρασε στην απόφαση Λιάνη κρατώντας χαμηλούς τόνους.
Η αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου στην ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Λιάνη λίγες μέρες πριν ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, στο οποίο περιλαμβάνονται τα πιο σκληρά μέτρα που έχει ζήσει ποτέ ο ελληνικός λαός, ήρθε με μια γραπτή δήλωση του Γιώργου Πεταλωτή, μέσω της οποίας στέλνεται το μήνυμα πως ο καθένας είναι πια υπεύθυνος για τις πράξεις του!
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλά για αποφάσεις που λαμβάνονται ''παραμερίζοντας επιμέρους αντιρρήσεις και αψηφώντας το πολιτικό κόστος''.

Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου
Η Κυβέρνηση και οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε αυτήν την κρίσιμη ώρα για τη χώρα βρίσκονται μπροστά σε εθνικά κρίσιμες αποφάσεις.
Κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα, ιδιαίτερα η νέα γενιά της Ελλάδας, απαιτούν να δώσουμε τη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις.
Μάχη για να αποφύγουμε μια καταστροφική χρεοκοπία που θα υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας.
Να δοθεί σε όλους ο χρόνος να αλλάξουμε όσα μας έφεραν ως εδώ. Να δώσουμε οξυγόνο στους δημοκρατικούς θεσμούς, να ανατρέψουμε πελατειακές πρακτικές και αντιλήψεις, απελευθερώνοντας τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου.
Τις αποφάσεις αυτές τις παίρνουμε παραμερίζοντας επιμέρους αντιρρήσεις, αψηφώντας το πολιτικό κόστος. Δίνουμε τη μάχη για να υπηρετήσουμε το κοινό καλό, το συμφέρον του λαού στην πιο κρίσιμη στιγμή της μεταπολιτευτικής ζωής του τόπου.
Έχοντας συναίσθηση της μεγάλης ευθύνης και συνείδηση της πραγματικότητας και των αναγκών της χώρας και του λαού, όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις μας.

 

Πηγή: newsit.gr

Η επιστολή παραίτησης-ανεξαρτητοποίησης του Γιώργου Λιάνη

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,
Mε λύπη, ομολογουμένως με πάρα πολύ λύπη, πήρα την απόφαση να παραιτηθώ από την κοινοβουλευτική μας ομάδα παραμένοντας βουλευτής Φλώρινας. 
Είναι κυρίως θέμα συνείδησης

Δεν πιστεύω πια στην οικονομική πολιτική που ακολουθούμε. Αποτύχαμε και έκτοτε αναγκαζόμαστε να κρύβουμε την αλήθεια από τον λαό συνεχώς. Ο χρόνος που πέρασε με το Μνημόνιο ήταν ένας μαρτυρικός χρόνος θυσιών που αποδείχτηκαν μάταιες για τους Έλληνες. Μάταιες γιατί οδήγησαν στο μεσοπρόθεσμο που το βλέπω βραχυπρόθεσμο και μοιραία θα ακολουθήσει και άλλο χειρότερο. 
Είμαστε σε ένα φαύλο κύκλο. 
Ψήφισα το Μνημόνιο 1 γιατί πράγματι πίστευα ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε και ότι χιλιάδες Έλληνες δεν θα' χαν να πληρωθούν μισθούς και συντάξεις.Για την πράξη εκείνη ήθελε σιδερένια σπλάχνα. 
Το μεσοπρόθεσμο σημαίνει επιπρόσθετα απίστευτα βάρη για τους αδύναμους και τους μη έχοντες. Σημαίνει τριπλή φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων, αύξηση του φόρου, καθιέρωση πρόσθετου τέλους κι έκτακτη εισφορά. Δηλαδή επιδρομή στα εισοδήματα αναδρομικά και για μία πενταετία. Αυτά τα μέτρα θέλουν σπλάχνα τίγρης για να τα ψηφίσεις. Κι αυτά δεν τα διαθέτω. 
Στον ένα χρόνο που πέρασε επλήγησαν οι μικροί, οι δημιουργικοί, οι παραγωγικοί και έμειναν άθικτοι οι μεγάλοι και οι αντιπαραγωγικοί. Αυτά τα μέτρα δεν μας τα ζητάει η Τρόικα που είχε δηλώσει ότι τα όρια φορολόγησης έχουν εξαντληθεί. Αυτά τα μέτρα τα επιβάλλουμε μόνοι μας. 
Αν η Ελλάδα βρίσκεται όντως στο χείλος της καταστροφής όπως και πάλι λέγεται και τη σώζει μόνο το Μνημόνιο 2, αυτό πρέπει να είναι μία απόφαση με πανεθνική συστράτευση όλων των κομμάτων και όλων των Ελλήνων. 
Κύριε πρόεδρε,
Δεν είναι δυνατόν κάθε φορά η ευθύνη για να σωθεί η Ελλάδα να μετακυλίεται στους ώμους των βουλευτών που αν τολμήσουν και έχουν διαφορετική γνώμη, τότε θα πέσει το κεφάλι τους από την κομματική γκιλοτίνα. Η υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνάντηση των πολιτικών αρχηγών ναυάγησε. Πιστεύετε αλήθεια ότι η τύχη της χώρας δεν κρίθηκε στο αποτέλεσμα εκείνης της συνάντησης και κρίνεται κάθε φορά από λίγους βουλευτές που τους αναγκάζουμε να γίνουν "εθελοντές αυτοκτονίας". 
Θα ήταν υπέροχο να μπορούσαμε πράγματι 3-4 βουλευτές κάθε φορά να σώζουμε τη χώρα. Αλλά το υπέροχο απέχει ένα βήμα από το γελοίο. Δεν δέχομαι να μπω και πάλι στην ίδια καταναγκαστική διαδικασία. Η ελευθερία μου που την ορίζει το Σύνταγμα της χώρας είναι απεριόριστη και απλώνει και την ελευθερία των άλλων μέχρι το άπειρο για να θυμηθούμε το Μάη του 68. 
Οι ψηφοφορίες αυτές είναι πιθαναγκαστικές και μόνο τέτοιες δεν έπρεπε να είναι. Δεν μπορώ να κουβαλάω πια το βάρος που μας φορτώνετε και ενώ γινόμαστε Σίσυφοι μας βαφτίζετε σωτήρες της χώρας. Αυτό είναι υποκρισία και φαρισαΐσμός. Όλοι παραδέχονται πλέον ότι η οικονομική μας πολιτική ήταν λανθασμένη. Μένει να παραδεχτούμε το λάθος μας. Μένει να ζητήσουμε την συγνώμη που αρμόζει από τον ελληνικό λαό. Και τέλος να προχωρήσουμε σε μία αλλαγή της οικονομικής μας πολιτικής, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό.
Κύριε πρόεδρε, 
Θέλω να σας θυμίσω ότι προ τετραμήνου στην ομιλία μου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα στην αίθουσα της Γερουσίας, στις 26 Ιανουαρίου, σας είχα πει πράγματα που δυστυχώς επαληθεύτηκαν πολύ γρήγορα.
- Ενώ ο λαός περίμενε παραδειγματικές τιμωρίες όσων εξ ημών αμάρτησαν, του προσφέραμε 4 εξεταστικές επιτροπές και στο τέλος συγκρουόμενα πορίσματα που τα χαρακτήρισε "κουκούλωμα" γιατί δεν τιμωρήθηκε κανείς. 
- Το "όλα στο φως" δεν έγινε πράξη...
- Σας είχα αναφέρει ότι μοιάζει να απουσιάζει από τον κώδικα μας η λέξη συνείδηση. Συνείδηση δεν είναι μόνο η επίγνωση των ευθυνών για τις δικές μας πράξεις, αλλά και το μέτρο της ευθύνης μας για τις πράξεις των άλλων. 
- Οι λόγοι συνείδησης που σας ανέφερα στην αρχή έχουν να κάνουν όμως και με τη Φλώρινα που τίποτα δεν αγάπησα περισσότερο από αυτή στη ζωή μου. Χαρακτήρισα τα σύνορά μας ανοχύρωτα. Τα σύνορα οχυρώνονται με ανάπτυξη. 
- Η Φλώρινα έχει τη μεγαλύτερη ανεργία στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ένας στους δύο νέους είναι άνεργος. 
- Η Φλώρινα δεν έχει τρένο πια! Δεν χαρακτηρίστηκε "άγονη γραμμή" η γραμμή Θεσσαλονίκης - Φλώρινας και δόθηκαν 50 εκατ. ευρώ για άγονες γραμμές χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η πιο άγονη γραμμή της χώρας. Αυτό είναι ο ορισμός του σκανδάλου.
Κύριε πρόεδρε,
Ταπεινώσαμε, πονέσαμε και αδικήσαμε τον ελληνικό λαό. Έναν λαό υπερήανο, αγωνιστή, εργατικό και φιλότιμο. Για αυτό οι Έλληνες μας ταπεινώνουν. Ταπεινώσαμε, πονέσαμε και αδικήσαμε την Φλώρινα και τους Φλωρινιώτες. Νοιώθω την ανάγκη να ζητήσω συγγνώμη από τους Έλληνες και τους συμπατριώτες μου. Τους στερήσαμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. 
Κύριε πρόεδρε, 
Τέλος θα σας εξομολογηθώ κάτι. Για να μπορώ να λειτουργώ ελεύθερα σαν βουλευτής χρειάστηκε όσο κι αν σας ξενίζει αυτό, να αποφασίσω πρώτα ότι δεν πρόκειται να είμαι ξανά υποψήφιος βουλευτής! Για πρώτη φορά αισθάνομαι πιο ελεύθερος και για πρώτη φορά κάνω αυτό που επιτάσσει το Σύνταγμα κι αυτό που επιτάσσει ο εθνικός μας ποιητής: "συλλογάται καλά όποιος συλλογάται ελεύθερα"."

Παραιτήθηκε από την Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ ο Γ.Λιάνης

Με 4σέλιδη επιστολή του στον πρωθυπουργό, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Λιάνης, κατέστησε σαφές ότι ανεξαρτητοποιείται από το κόμμα του ΠΑΣΟΚ, υποβάλλοντας την παραίτησή του από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, λόγω του Μεσοπρόθεσμου.
Ο κ. Λιάνης θα παραμείνει ανεξάρτητος βουλευτής Φλώρινας.


Πηγή: zougla.gr

Οι υποψήφιοι αντικαταστάτες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου Ποιος είναι ο επικρατέστερος νέος επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, ποιες λύσεις εξετάζονται αν αυτός αρνηθεί και ποιος υποψήφιος χάνει πόντους

Μετρά μέρες ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών; Ολοένα και περισσότεροι σπεύδουν να δώσουν καταφατική απάντηση στο καθόλου θεωρητικό αυτό ερώτημα, τις τελευταίες μέρες. Μάλιστα, όπως υποστηρίζεται αρμοδίως, το πιθανότερο είναι ότι ο νυν επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, σε αυτή την περίπτωση θα κατευθυνθεί προς το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ τη θέση του θα πάρει ο Λουκάς Παπαδήμος, ως ο πλέον επικρατέστερος.
Ωστόσο, αν ο τελευταίος εμμείνει στην αρχική άρνησή του, τότε θα επιδιωχθεί να βρεθεί μια λύση αναλόγου περιεχομένου. Δηλαδή, ένας τεχνοκράτης, ο οποίος θα απολαμβάνει ευρείας αποδοχής. Και μόνο στην περίπτωση που και πάλι η αναζήτηση αποτύχει, θα επιλεγεί η λύση ενός πολιτικού προσώπου. Σε αυτή την περίπτωση, βασικά φαβορί είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η Άννα Διαμαντοπούλου, ενώ η λύση του Βαγγέλη Βενιζέλου φαίνεται να χάνει πόντους. Δεδομένη επίσης θα πρέπει να θεωρείται και η επανασύσταση του υπουργείου Οικονομικών, με την κλασσική έννοια του όρου. Δηλαδή, της συγκέντρωσης εσόδων. Αλλά κι εδώ, η εξεύρεση του καταλληλότερου προσώπου για να τοποθετηθεί επικεφαλής, δεν είναι και το ευκολότερο πράγματα. Το έργο είναι τιτάνιο και ήδη οι αρνήσεις είναι πολλές.