Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Διευκρινίσεις για την εκμίσθωση δικαιωμάτων στο Λιγνιτωρυχείο Βεύης από το ΥΠΕΚΑ

Διευκρινίσεις επί της διαδικασίας εκμίσθωσης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης του Δημοσίου Λιγνιτωρυχείου Βεύης έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μετά από σχετικά ερωτήματα ενδιαφερομένων:

1. Η άμεση και χωρίς καθυστερήσεις ενεργοποίηση του λιγνιτικού κοιτάσματος Βεύης απαιτείται για λόγους δημοσίου συμφέροντος, που αφορούν στη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της Χώρας και επέβαλαν την επιλογή της διαδικασίας εκμίσθωσης με απευθείας σύμβαση, σύμφωνα με το άρθρο 144 παρ. 3 του Μ.Κ. Σημειώνεται ότι ο δημόσιος διαγωνισμός που είχε προκηρυχθεί το έτος 2006 για την εκμίσθωση των ιδίων δικαιωμάτων ματαιώθηκε, όπως αναφέρεται και στην από 5-2-2010 πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
2. Το Συμβούλιο Μεταλλείων, στο οποίο αναφέρεται το άρθρο 144 του Μ.Κ., έχει καταργηθεί με τον Ν.1232/82(ΦΕΚ22/Α/25-2-82) και την απόφαση V-3/Φ.9.6/3/26-4-1982 (Φ.Ε.Κ. 217/Β26-4-1982) των Υπουργών Προεδρίας και Βιομηχανίας και Ενεργείας. Επίσης, έχει καταργηθεί με τον Ν.3065/18-10-2002(ΦΕΚ251/Α/18-10-2002) η έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως προβλέπεται στο τελευταίο εδάφιο της παραγ.3 του άρθρου 144 του Μ.Κ.
3. Η διαδικασία που ακολουθείται εν προκειμένω είναι η εκμίσθωση του δημοσίου λιγνιτωρυχείου Βεύης με απευθείας σύμβαση, σύμφωνα με τον Μεταλλευτικό Κώδικα και δεν είναι διαγωνιστική, ως εκ τούτου δεν υπάρχουν τεύχη δημοπράτησης και δεν απαιτείται η υποβολή προσφορών.
4. Τα εχέγγυα που απαιτούνται, σύμφωνα με την από 5-2-2010 πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, αφορούν στη δυνατότητα ανάληψης ενός τέτοιου είδους και τέτοιας έκτασης έργου και σχετίζονται με την οικονομική επιφάνεια και την εμπειρία σε εξορυκτικά έργα των υποψηφίων αναδόχων.
5. Με βάση τις προτάσεις των ενδιαφερομένων, όπως αυτές θα κατατεθούν στην Επιτροπή, θα επακολουθήσει διαπραγμάτευση με τον καθένα χωριστά και η Επιτροπή, αξιολογώντας τις τελικές προτάσεις τους, θα εισηγηθεί την επιλογή της πλέον συμφέρουσας για το Δημόσιο πρότασης.
6. Λεπτομέρειες της διαδικασίας θα καθορισθούν στα πλαίσια λειτουργίας της Επιτροπής.
7. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι η 19η Μαρτίου 2010. Διευκρινίζεται ότι δεν θα υπάρξει δημοσίευση της από 5-2-2010 πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.
8. Η διαδικασία εκμίσθωσης του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης του δημοσίου λιγνιτωρυχείου Βεύης, εκφεύγει παντελώς του πεδίου εφαρμογής του Κοινοτικού Δικαίου περί δημοσίων συμβάσεων, όπως μάλιστα βεβαιώνεται και με τη σχετική 38566/27-10-2008 επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΓΔ Εσωτερικής αγοράς και υπηρεσιών), επί καταγγελίας για τον προηγούμενο και ήδη ματαιωθέντα διαγωνισμό.
9. Το αντικείμενο της παρούσης διαδικασίας είναι αποκλειστικά η εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης του δημοσίου λιγνιτωρυχείου Βεύης και δεν σχετίζεται με λειτουργία μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Φλώρινας το Καταστατικό του Συλλόγου Περιβάλλοντος Πολιτισμού & Ποιότητας Ζωής - Πληττομένων Βεύης, για αναγνώριση.

    Κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Φλώρινας το καταστατικό του νεοϊδρυθέντος "Συλλόγου Περιβάλλοντος Πολιτισμού & Ποιότητας Ζωής - Πληττομένων Βεύης" για επίσημη αναγνώριση.
Η αναγνώριση του συλλόγου θα πραγματοποιηθεί στην πρώτη δικάσιμο του Απριλίου. Ο Σύλλογος ιδρύθηκε σύμφωνα και με την ιδρυτική διακήρυξη της Κίνησης Πολιτών.
Να σημειωθεί ότι το αρχικό σχέδιο του καταστατικού ήταν αναρτημένο για δημόσια διαβούλευση για δύο περίπου μήνες στην ιστοσελίδα της Κίνησης Πολιτών Βεύης στο Facebook.
    Έμβλημα του συλλόγου είναι ένα φύλλο δρυός (βελανιδιάς), σύμβολο δύναμης και αιωνιότητας της Φύσης.