Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Τα ξένα ΜΜΕ «αποθεώνουν» Παπανδρέου: Ο ηττημένος νικητής


Στο εσωτερικό δέχεται σωρεία επικριτικών σχολίων. Στο εξωτερικό σχεδόν επαινείται. Μεγάλες εφημερίδες σε Ευρώπη και ΗΠΑ δίνουν μια άλλη διάσταση στην κίνηση - σοκ Παπανδρέου να εξαγγείλει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Όπως προκύπτει από μια ματιά σε ανάλογα δημοσιεύματα, ο απερχόμενος πρωθυπουργός αγωνίστηκε θαρραλέα, μπλόφαρε, «έσπασε» το ταμπού του Ευρώ, ανέδειξε τις ευθύνες της αντιπολίτευσης και τελικά αποχωρεί με το κεφάλι ψηλά.
Η γαλλική Le Monde κάνει λόγο για έναν εξαντλημένο, ισοπεδωμένο από την προσπάθεια πρωθυπουργό ο οποίος περισσότερο από κάθε άλλον είχε αντιληφθεί ότι «η ανευθυνότητα της Ελλάδας είχε θέσει σε κίνδυνο ολόκληρη την Ευρωζώνη». Η εφημερίδα θεωρεί ότι ο Αντώνης Σαμαράς τον εγκατέλειψε στη μάχη του απέναντι στην κρίση αλλά και την οργή του ελληνικού λαού για τη συνεχιζόμενη λιτότητα, παρά το γεγονός ότι η ΝΔ φέρει μεγάλες ευθύνες για την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών στην Ελλάδα. Το σχετικό άρθρο επιρρίπτει μάλιστα ευθύνες τόσο στους εφοπλιστές όσο και στην εκκλησία, με την έννοια ότι δεν συνδράμουν δραστικά στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Για «μικρή νίκη» Παπανδρέου κάνει λόγο η βελγική L' echo, η οποία εκτιμά πως ο ίδιος μπλόφαρε και τελικώς κέρδισε. Η εφημερίδα αναρωτιέται τι θα μπορούσε να είναι καλύτερο από ένα «αδύνατο δημοψήφισμα» προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να ξεσκεπάσει τις διαμάχες τακτικής της αντιπολίτευσης. Άλλωστε, όπως αναφέρει, με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα υπέστη το απαιτούμενο σοκ το οποίο εν τέλει την συσπειρώνει γύρω από τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου. Για τη L' echo, είτε ως ήρωας παρά τη θέλησή του είτε ως παρεξηγημένη ιδιοφυΐα, ο Παπανδρέου φεύγει με το κεφάλι ψηλά και αφήνει το κόμμα του σε θέση ισχύος. Μάλιστα, ανάγκασε «τους μεγάλους ιερείς της Ευρώπης» να θίξουν ένα μέχρι πρότινος «απαγορευμένο» θέμα, όπως ήταν η έξοδος μιας χώρας από την Ευρωζώνη. Με άλλα λόγια, «έσπασε» το ταμπού του Ευρώ.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung στέκεται στις συνθήκες τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς μετά από πιέσεις και από το εσωτερικό της ΝΔ -ιδιαίτερη αναφορά στους κ.κ. Αντώναρο και Κυρ.Μητσοτάκη- αναγκάζεται να συνεργαστεί με το κυβερνών κόμμα. Σε αξιώσεις τουλάχιστον 10 βουλευτών του κόμματος προς το πρόσωπο του προέδρου της ΝΔ αναφέρεται και το Der Spiegel, περιγράφοντας τις ασφυκτικές πιέσεις διαφόρων προσωπικοτήτων μπροστά στον κίνδυνο της χρεοκοπίας αλλά και τις παρεμβάσεις από παράγοντες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Επιπλέον, εκφράζεται η άποψη ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει περισσότερα να χάσει, παρά να κερδίσει από την κυβέρνηση συνεργασίας, καθώς καλείται να επιμεριστεί και η ίδια το πολιτικό κόστος της ασκούμενης ευρωπαϊκής πολιτικής. Στο δημοσίευμα προστίθεται ότι τελικώς ο Παπανδρέου «πουλάει πολύ ακριβά την αποχώρηση» από τον πρωθυπουργικό θώκο.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal, με τον τίτλο «Πανδαιμόνιο αλά ελληνικά», χαρακτηρίζει την αρχική εξαγγελία για δημοψήφισμα ως μία από τις λιγοστές καλές ιδέες που είχε ο Έλληνας απερχόμενος πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι γαλλογερμανικές πιέσεις και η πτωτική πορεία των αγορών δεν επέτρεψαν να προχωρήσει το εγχείρημα. Σε κάθε περίπτωση, το δημοσίευμα τονίζει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ενέκρινε τη δανειακή σύμβαση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη.

πηγη: tvxs.gr