Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για την μίσθωση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης καθώς, με την σχετική προθεσμία να εκπνέει σήμερα, Άκτωρ – Elpedison, ΓΕΚ-Τέρνα, Κοπελούζος, Μηχανική και ΕΛΜΙΝ δηλώνουν το “παρών” σε μία διαδικασία ιδιωτικοποίησης που ξεκίνησε προ 4ετίας και δεν έχει ακόμη καρποφορήσει. Την ίδια στιγμή, ενδιαφέρον εκδηλώνεται κι από τον Όμιλο Μυτιληναίου με τη συμμετοχή στο σχήμα της ΜΕΤΚΑ και της "ΔΕΛΦΟΙ Δίστομον", που δραστηριοποιείται στην εξόρυξη βωξίτη.
Πιο συγκεκριμένα, και με απούσα λόγω της απαγόρευσης της Κομισιόν την ΔΕΗ, πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν ότι η Elpedison Ενεργειακή κατέθεσε χτες στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αίτηση για την κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρισμού, ισχύος 300 μεγαβάτ, καύσεως λιγνίτη, η οποία θα κατασκευαστεί στην περιοχή της Βεύης σε έκταση που έχει ήδη εξασφαλιστεί.
Επιπλέον η Άκτωρ ΑΤΕ θα εκδηλώσει σήμερα επισήμως το ενδιαφέρον της για την συμμετοχή στις απευθείας διαπραγματεύσεις που θα διενεργήσει το Δημόσιο για την μίσθωση του λιγνιτωρυχείου. Οι δύο πλευρές έχουν ήδη συμφωνήσει ο εξορυσσόμενος λιγνίτης να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής.Στην διαδικασία της, βάσει του Μεταλλευτικού Κώδικα, απευθείας διαπραγμάτευσης με το Δημόσιο προσέρχεται και ο όμιλος ΓΕΚ-Τέρνα, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί πως έχει προ έτους λάβει άδεια για την κατασκευή λιγνιτικής μονάδας στην Φλώρινα, για την τροφοδοσία της οποίας, μάλιστα, είχε γνωστοποιήσει στο τότε υπουργείο Ανάπτυξης ότι θα χρησιμοποιούσε και εισαγόμενο λιγνίτη.
Ακόμη, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην διαδικασία θα συμμετάσχει και ο όμιλος Κοπελούζου, μέσω της εταιρείας Horizon, και σε συνεργασία με την ΜΕΤΕ, την εταιρεία που εξορύσσει λιγνίτη από το ορυχείο της Αχλάδας και η οποία είχε δραστηριοποιηθεί στην παλαιότερη εκμετάλλευση της Βεύης, επί εποχής Βαρβούτη. Η συγκεκριμένη συνεργασία δεν σχετίζεται με την κατασκευή λιγνιτικής μονάδας, ενώ αξιόπιστες πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι ενδιαφέρον θα εκδηλωθεί και από τον όμιλο της Μηχανικής, με την σχετική προθεσμία που έχει δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να εκπνέει σήμερα.
Χτες, εξάλλου, η ΕΛΜΙΝ ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε συνεργασία με την ΙΝΤΕΡΚΑΤ Α.Ε., στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για την μίσθωση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης του λιγνιτωρυχείου Βεύης. Η ΕΛΜΙΝ ουσιαστικά δημιουργήθηκε προ 10ετίας από τον Γιάννη Σήφη Βαρδινογιάννη και τον Λ. Πολυχρονόπουλο με την εξαγορά κατόπιν δημοσίου διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού του μεγαλύτερου μέρους του ενεργητικού της υπό εκκαθάριση εταιρείας Μεταλλεία Βωξίτου Ελευσίνας Α.Ε. (πρώην συγκρότημα Σκαλιστήρη). Η ΙΝΤΕΡΚΑΤ Α.Ε. μεταξύ άλλων δραστηριοποιείται στην αποκάλυψη-εξόρυξη-θραύση λιγνίτη στο λιγνιτωρυχείο Σερβίων Κοζάνης, ιδιοκτησίας ΛΑΡΚΟ.
Όπως είναι γνωστό, η αξιοποίηση του αποθέματος λιγνίτη στην Βεύη θεωρείται ως απαραίτητη για την τροφοδοσία της μονάδας παραγωγής ηλεκτρισμού που σχεδιάζει να κατασκευάσει στην Φλώρινα η ΔΕΗ.
Με βάση τις προτάσεις των ενδιαφερομένων, όπως αυτές θα κατατεθούν στην Επιτροπή Αξιολόγησης, θα επακολουθήσει διαπραγμάτευση με τον καθένα χωριστά και η Επιτροπή, αξιολογώντας τις τελικές προτάσεις τους, θα εισηγηθεί την επιλογή της πλέον συμφέρουσας για το Δημόσιο πρότασης. Τέλος, το ΥΠΕΚΑ καθιστά σαφές ότι αντικείμενο της παρούσης διαδικασίας είναι αποκλειστικά η εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης του δημοσίου λιγνιτωρυχείου Βεύης και δεν σχετίζεται με λειτουργία μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.