Στο «κόκκινο» η
προσωπική σύγκρουση Σαμαρά - Καρατζαφέρη: «Σκέφτομαι να παραιτηθούμε όλοι από τη Βουλή.
Να ταρακουνήσω το πολιτικό σύστημα που κοιμάται» είπε το πρωί ο
πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης και δέχθηκε το βράδυ σφοδρή, χλευαστική επίθεση από τον
πρόεδρο της ΝΔ , Α. Σαμαρά , μεταξύ των οποίων και η φράση «δώστε του, επί τέλους, ένα υπουργείο να ησυχάσουμε!».
Ανταπάντησε ο ΛΑΟΣ κάνοντας λόγο για «παροξυσμό και καταφυγή σε ανοησίες» εκ μέρους του κ. Σαμαρά.
Ο κ. Καρατζαφέρης δέχθηκε κριτική και από τα άλλα κόμματα, ότι δεν σέβεται τους θεσμούς και για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά. Τι θα συμβεί εάν παραιτηθούν οι βουλευτές ενός κόμματος και για απαξιωτική συμπεριφορά προς τους βουλευτές του ΛΑΟΣ, κάνει λόγο ο συνταγματολόγος κ.
Χρυσόγονος.
Το χρονικό των δηλώσεων έχει ως εξής:
Ο κ. Καρατζαφέρης
Η έναρξη έγινε με τη συνέντευξη του προέδρου του ΛΑΟΣ στον ΑΝΤ1, όπου δήλωσε:
«Είναι η πρώτη φορά που το λέω αυτό. Και το λέω όχι με αγανάκτηση. Το σκέφτομαι πάρα πολύ σοβαρά να αποσύρω τον ΛΑ.Ο.Σ από την Βουλή για να λειτουργήσει αυτή η ενέργεια, ως "χαστούκι" σε ένα "λιποθυμισμένο" σύστημα. Να καταλάβουν ότι το πράγμα δεν "πάει άλλο". Ή θα έλθουν να ομονοήσουν, να αναγνωρίσουν τα λάθη τους, -γιατί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έφεραν τα πράγματα εδώ -, όχι μόνο από οικονομικής, αλλά και από κοινωνικής κατάθλιψης, να έρθουν να "βάλουν πλάτη" να σώσουμε τον τόπο. Ο τόπος χάνεται. Συνταγματικά αυτό, μπορεί να σημαίνει ίσως και πρόκληση εκλογών».
Η απάντηση του κ. Σαμαρά
Είπε ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας από την Κρήτη:
«Οι άνθρωποι είναι ανεύθυνοι (Σ.Σ: η κυβέρνηση). Και αδιόρθωτοι... Και δεν είναι μόνοι τους. Έχουν και τους «λαγούς» τους σε άλλα κόμματα και κομματίδια. Ακούσαμε κάποιον να απειλεί σήμερα, ότι αν δεν τα βρούμε θα παραιτηθεί από τη Βουλή για να προκαλέσει εκλογές. Δεν έπιασε η παγίδα της συναίνεσης, φοβούνται ή δεν αντέχουν την Επαναδιαπραγμάτευση και απειλούν με εκλογές.
Απειλούν; Ε όχι ακριβώς... Κάτι λένε το πρωί, κι ως το μεσημέρι το μετανιώνουν.
Αλλά αύριο - ποιος ξέρει; - μπορεί να το ξαναθυμηθούν... Κύριε Παπανδρέου, δώστε του, επί τέλους, του κ. Καρατζαφέρη, ένα υπουργείο να ησυχάσουμε!
Ανταπάντηση ΛΑΟΣ σε Σαμαρά
Απαντώντας το Γραφείο Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. στην ομιλία Σαμαρά στο Ηράκλειο Κρήτης, επισημαίνονται τα εξής:
«Προς τι ο παροξυσμός και η καταφυγή σε ανοησίες, από τον κ. Σαμαρά;
Με την αλλοπρόσαλλη πολιτική του δίνει φιλί ζωής στην ασύνδετη και ανίκανη κυβέρνηση Παπανδρέου.
Αν δεν φοβόταν, σήμερα τα πράγματα θα ήταν εξαιρετικά διαφορετικά στην Ελλάδα.
Λυπούμαστε για το ήθος και το ύφος στο οποίο παρασύρεται από πρόσωπα που πάντα εκινούντο απέναντι στη ΝΔ».
Ο ΣΥΝ
Η δήλωση του
Πάνου Σκουρλέτη, Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΝ, για τη δήλωση του προέδρου του ΛΑΟΣ, έχει ως εξής:
«Η δήλωση του προέδρου του ΛΑΟΣ περί αποχώρησής του από τη βουλή, αποδεικνύει το φόβο που κυριεύει τις δυνάμεις του μνημονιακού μπλοκ μπροστά στην ογκούμενη νεανική λαϊκή οργή και αγανάκτηση.
Πρόκειται για μια κίνηση εντυπωσιασμού με αντικοινοβουλευτικό, ακροδεξιό και τυχoδιωκτικό πρόσημο με σκοπό να βγάλει από πάνω του τις ευθύνες που τον βαραίνουν».
Η Δημοκρατική Αριστερά
Σχόλιο της Δημοκρατικής Αριστεράς για τις δηλώσεις του κ. Καρατζαφέρη.
«Η κατάσταση της χώρας απαιτεί σοβαρότητα. Δεν μπορεί κανείς να παίζει με τους θεσμούς και να επενδύει με εντυπωσιασμούς στην αγωνία του κόσμου και στη ρευστότητα».
Τι γίνεται όταν παραιτούνται οι βουλευτές ενός κόμματος
Σύμφωνα
με το ρεπορτάζ του
newsbeast.gr ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Κώστας Χρυσόγονος, δήλωσε: «Η παραίτηση βουλευτή Επικρατείας και όλων των αναπληρωματικών του από ψηφοδέλτιο του ιδίου κόμματος οδηγεί, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, στην προκήρυξη αναπληρωματικών εκλογών, ενιαία, σε όλη την επικράτεια, με αντικείμενο τη μοναδική αυτή έδρα. Tο κύριο ζήτημα, ωστόσο, από την άποψη της λειτουργίας του πολιτεύματος , είναι το κραυγαλέο έλλειμμα εσωκομματικής δημοκρατίας, το οποίο αναδεικνύει η εξαγγελία του Προέδρου του ΛΑΟΣ, δεδομένου ότι κανένα κομματικό όργανο δεν ρωτήθηκε, ενώ οι βουλευτές και οι αναπληρωματικοί θα υποχρεωθούν σε παραίτηση από τον αρχηγό τους, σαν να ήταν υπάλληλοι σε ιδιωτική επιχείρηση και ο αρχηγός, ιδιοκτήτης της. Οι παθογένειες αυτές, οι οποίες υφίστανται και σε άλλα μεγαλύτερα κόμματα, έχουν οδηγήσει στην έκπτωση της ποιότητας της δημοκρατίας μας».