Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Ενεργειακοί δήμοι και Περιφερειάρχες διαφώνησαν στο γραφείο του Γ. Παπακωνσταντίνου για τη κατανομή του τοπικού πόρου

Ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα η συνάντηση των ενεργειακών δήμων της χώρας στο γραφείο του Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με κύριο θέμα την κατανομή του τοπικού πόρου. Στην συνάντηση παρευρέθηκαν εκτός από τους πέντε ενεργειακούς δήμους της χώρας, ο Περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας Γιώργος Δακής και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης. Οι δήμαρχοι αποφάσισαν ομόφωνα πως...
ο τοπικός πόρος θα πρέπει να κατανεμηθεί 90% στους δήμους και 10% στις περιφέρειες. Αντίθετα ο Γ. Δακής από την πλευρά του υποστήριξε ότι η κατανομή του τοπικού πόρου πρέπει να μοιραστεί ισάξια. Οι δήμαρχοι των ενεργειακών δήμων Παρασκευή Βρυζίδου, Μάκης Ιωσιφίδης και Ιωάννης Βοσκόπουλος υποστήριξαν πως πρέπει να δοθεί άμεσα λύση με τον τοπικό πόρο καθώς οι δήμοι πλήττονται από την ενεργειακή δραστηριότητα της ΔΕΗ.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας τόνισε ότι θα πρέπει άμεσα το Υ.Π.Ε.Κ.Α. να υπογράψει την σύμβαση για τον τοπικό πόρο και να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τις πράξεις του, για να μην φέρνει σε αντιπαράθεση την περιφέρεια με τους δήμους.
Παραδόξως στην σύσκεψη που αφορούσε αποκλειστικά τους ενεργειακούς δήμους, παρευρέθηκαν δύο περιφερειάρχες αλλά και ο δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού Βασίλης Κωνσταντόπουλος ο οποίος ζήτησε από την πλευρά του να χαρακτηριστεί ο δήμος ενεργειακός καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η ΔΕΗ χρησιμοποιεί τα νερά της λίμνης Πολυφύτου.
Τέλος να αναφέρουμε πως στην σύσκεψη έδωσαν το παρών ο πρόεδρος της ΑΝΚΟ Κυριάκος Μιχαηλίδης και ο γενικός διευθυντής Γιώργος Αμανατίδης.

Οικολόγοι Πράσινοι: Κανένας Δήμος από την ΠΕ Φλώρινας στο ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΟΤΑ

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης για το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΟΤΑ από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Δυστυχώς παρά τις φωνές που βάζουν συχνά οι Δήμαρχοί μας για το κόστος θέρμανσης, τη φορολογία του πετρελαίου κλπ. όταν χρειάζονται πράξεις είναι απόντες. Έτσι εκ των υστέρων μαθαίνουμε ότι οι Δήμοι Αμυνταίου και Πρεσπών δεν κατέθεσαν πρόταση ενώ ο Δήμος Φλώρινας κατέθεσε ελλιπή πρόταση και δεν έπιασε τη βάση της βαθμολογίας).
Τα πλεονεκτήματα που θα είχαμε, αν οι ΟΤΑ της περιοχής μας είχαν ανταποκριθεί θα ήταν
Μειωμένα κόστη θέρμανσης και εξοικονόμηση πόρων (μόνο στο Δ. Φλώρινας τα αναλώσιμα με βάση τον προϋπολογισμό 2011 ήταν 1.2 εκ ευρώ)
• Πράσινες θέσεις εργασίας στην περιοχή με τα μεγαλύτερα πανελλαδικώς ποσοστά ανεργίας.

Δυστυχώς το αποτέλεσμα είναι να χρηματοδοτηθούν δήμοι που ήταν προετοιμασμένοι γι' αυτό κι εμείς που το έχουμε περισσότερο ανάγκη να μένουμε απ' έξω. Ελπίζουμε όταν γίνει η νέα προκήρυξη για το ίδιο θέμα οι διοικήσεις των 3 δήμων να έχουν πάρει ένα μικρό μάθημα και να είναι περισσότερο προετοιμασμένοι.