Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

ΝΑΙ στη μετεγκατάσταση λένε οι κάτοικοι του Κλειδίου

Δύο λαϊκές συνελεύσεις μέσα σε μία εβδομάδα πραγματοποίησαν οι κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας Κλειδίου για να οριστικοποιήσουν τη θέση τους απέναντι στην πρόταση της ΔΕΗ για να πετύχει την άμεση εξόρυξη του λιγνίτη από το ορυχείο της περιοχής. 

Η πρόταση της ΔΕΗ προβλέπει την άμεση καταβολή του 70 έως 80% στους δικαιούχους του ποσού που πρότεινε η ίδια η ΔΕΗ στο Εφετείο για τα κτίρια και τα χωράφια. Στην πρότασή της έχει συμπεριλάβει και εκτάσεις που δε θα χρησιμοποιηθούν άμεσα και θα αποζημιωθούν. Μετά την απόφαση του εφετείου όταν αυτή ανακοινωθεί θα καλυφθεί η διαφορά του τιμήματος που θα προκύπτει για τον κάθε δικαιούχο. 
Εάν επέλθει συμφωνία η ΔΕΗ ζητάει την άμεση απομάκρυνση των κατοίκων από τον οικισμό. Από την πλευρά τους οι κάτοικοι ζητούν αυτό το χρονικό διάστημα της απομάκρυνσης να μην είναι μικρότερο από ένα χρόνο. 
Τελικά κατά πλειοψηφία οι παρευρισκόμενοι κάτοικοι (μειοψήφησαν μόνον επτά), αποφάσισαν να δεχθούν την πρόταση της ΔΕΗ για να προχωρήσουν οι εργασίες του ορυχείου το συντομότερο δυνατόν


 Πηγή:anapodoi.blogspot.com

Με το λιγνιτωρυχείο Βεύης ξεκινά ο νέος ΥΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου

Ο στοιχειωμένος διαγωνισμός για την εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης αποτελεί την πρώτη χρονική προτεραιότητα του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στο πλαίσιο της διαδικασίας ανοίγματος της αγοράς λιγνίτη. Ο ίδιος επισημαίνει ότι - χωρίς να θεωρηθεί πως η κυβέρνηση κάνει σε κάτι πίσω - για τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ υπάρχει πολύς χρόνος και θα προηγηθεί μια μεγάλη συζήτηση...

H επαναφορά του διαγωνισμού για την εκμίσθωση του λγινιτωρυχείου της Βεύης σε ιδιώτες αποτελεί, σύμφωνα με πληροφορίες, την πρώτη, χρονικά, προτεραιότητα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο πλαίσιο της δέσμευσης της χώρας, έναντι των Βρυξελλών, για ουσιαστική απελευθέρωση της λιγνιτικής αγοράς στον ιδιωτικό τομέα.

Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θεωρεί ότι το άνοιγμα της συγκεκριμένης αγοράς είναι εκ των ων ουκ άνευ για τον ενεργειακό χώρο και την ελληνική οικονομία γενικότερα και αναμένεται να δώσει κατεύθυνση για άμεση κατάρτιση της short list με πέντε από τους δέκα ενδιαφερόμενους, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουν οι απευθείας διαπραγματεύσεις, στο πλαίσιο των όσων προβλέπει ο Γενικός Μεταλλευτικός Κώδικας, προκειμένου να προχωρήσει η εκμίσθωση.

Όπως έχει καταστήσει σαφές ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης, η διαδικασία θα περιβληθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια. Για αυτό και πρόκειται η επιλογή να κοινοποιηθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η οποία θα έχει ρόλο και στην διαπραγμάτευση με τους ενδιαφερομένους.

Θυμίζουμε ότι ο στοιχειωμένος διαγωνισμός – ουσιαστικά, σε διάφορα στάδια, “τρέχει” επί μία 4ετία – είχε συγκεντρώσει το ενδιαέρον δέκα κοινοπραξιών και εταιρειών.

Συγκεκριμένα, μη δεσμευτικές προσφορές έχουν καταθέσει οι εξής:
-Ένωση Εταιρειών ΕΛΜΙΝ Α.Ε.- INTERKAT Α.Ε. (Γ.Σ.Βαρδινογιάννης)
-Ένωση Εταιρειών HORIZON ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΑΕΒΕ-ΜΕΤΕ Α.Ε. (όμιλος Κοπελούζου)
-ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΑ ΑΧΛΑΔΑΣ Α.Ε.
-ΓΑΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.
-Κοινοπραξία ΤΕΝΑ ΑΤΕΒΕ-ΚΑΠΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΤΕ-ENERGEN ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΑΤΕ.
-ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ.
-ΤΕΡΝΑ Α.Ε.
-ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε.
-Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ.
-ΑΚΜΗ Α.Τ.Ε.
Ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας χτες στην εκπομπή “Newsweek” της Έλλης Στάη στη ΝΕΤ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “ υπάρχει και μια κοινοτική μας υποχρέωση να ανοίξει η αγορά που αφορά στους λιγνίτες σε τρίτους. Αυτό είναι μια υποχρέωσή μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μπορεί να γίνει με διαφορετικούς τρόπους”. Χαρακτήρισε, επίσης, ως “μαξιμαλιστική θέση” της κοινότητας την προοπτική παραχώρησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων, επισημαίνοντας ότι δεν είναι ανάγκη να πάμε εκεί. Ο ίδιος, πάντως, τόνισε ότι οι αποφάσεις δεν θα ληφθούν με γνώμονα τα συμφέροντα των σωματείων εργαζομένων στις λιγνιτικές μονάδες, αλλά με βάση εκείνα της χώρας.
Σε σχέση, τέλος, με την προοπτική παραχώρησης του 17% της ΔΕΗ, ο υπουργός ΠΕΚΑ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “ ελέγχεις μια χαρά μια επιχείρηση με 34%” προσθέτοντας “ότι βιάζονται όσοι χρησιμοποιούν το θέμα της ΔΕΗ, για να δηλώσουν ότι δεν θα ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο. Νομίζω ότι για το ζήτημα της ΔΕΗ, θα κάνουμε μια πολύ μεγάλη συζήτηση” και ξεκαθαρίζοντας, πάντως, ότι η μείωση της κρατικής συμμετοχής αποτελεί δέσμευση της χώρας για το 2012 στο πλαίσιο του Μνημονίου.

του Σωτήρη Χιωτάκη energia.gr

ΔΕΗ: δύο προσφορές για λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5

Η ΔΕΗ Α.Ε. ανακοινώνει ότι, αναφορικά με το Διαγωνισμό για τη «Μελέτη, προμήθεια, μεταφορά, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία Ατμοηλεκτρικής Μονάδας V μικτής ισχύος 550 έως 660 MWel, με καύσιμο κονιοποιημένο λιγνίτη, και με δυνατότητα παροχής θερμικής ισχύος 140 MWth για τηλεθέρμανση», στην Πτολεμαΐδα, προϋπολογισμού 1,32 δισ. €, υποβλήθηκαν σήμερα (28/06), αποσφραγίσθηκαν και έγιναν αποδεκτές σε αυτή τη φάση, οι ακόλουθες δύο προσφορές:
1. Προσφορά της εταιρείας ΤΕΡΝΑ Α.Ε.
Η προσφορά αφορά σε μικτή ισχύ 660,0 MW.
Ο υποπρομηθευτής του Ατμολέβητα και του Συστήματος Αποθείωσης καυσαερίων είναι η εταιρεία Hitachi Power Europe GmbH, ο υποπρομηθευτής του Ατμοστροβίλου και της Γεννήτριας είναι η εταιρεία Hitachi Ltd Ιαπωνίας και ο υποπρομηθευτής των Ηλεκτροστατικών Φίλτρων η εταιρεία Hamon Environmental GmbH .
2. Προσφορά του Ομίλου Εταιρειών Alstom Power System S.A., Alstom Power Systems GmbH, Alstom Hellas Α.E., METKA A.E. και DAMCΟ Energy Α.Ε. με επικεφαλής την Alstom Power System S.A.
Η προσφορά αφορά σε μικτή ισχύ 598,9 MW.
Ο κατασκευαστής του Ατμολέβητα είναι η εταιρεία Alstom Power Systems GmbH, ο υποπρομηθευτής του Ατμοστροβίλου και της Γεννήτριας η εταιρεία Alstom Power Steam Turbines, ο υποπρομηθευτής των Ηλεκτροστατικών Φίλτρων η Εταιρεία Alstom Power India και ο υποπρομηθευτής του Συστήματος Αποθείωσης Καυσαερίων είναι η εταιρεία Alstom Power Italia.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών από την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης της Επιχείρησης.
Από τα δηλωθέντα εγγυημένα περιβαλλοντικά μεγέθη και των δύο προσφορών προκύπτει ότι η νέα Μονάδα θα τηρεί τους πλέον αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους για τις εκπομπές ρύπων που προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, δηλαδή :
• Εκπομπές οξειδίων του αζώτου NOx ≤ 200 mg/Nm3
• Εκπομπές Σωματιδίων ≤ 10 mg/Nm3
• Εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα CO2 ≤ 150 mg/Nm3
Η νέα μονάδα θα διαθέτει εξοπλισμό της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας και θα υποκαταστήσει παλιές, ρυπογόνες και υψηλού λειτουργικού κόστους μονάδες, συμβάλλοντας σημαντικά στη βελτίωση του περιβαλλοντικού προφίλ της Επιχείρησης και των περιβαλλοντικών επιδόσεων της χώρας.
«Η κατασκευή της μονάδας αυτής από τη ΔΕΗ, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά έργα της χώρας στην παρούσα φάση και αναμένεται να συμβάλει, στην τόνωση της οικονομίας σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, στην αύξηση της απασχόλησης και την αξιοποίηση των εθνικών ενεργειακών πόρων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Επιχείρησης.