Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Κλείδωσε στις 8.000 ευρώ το αφορολόγητο. Μείωση του αφορολογήτου στις 8.000 ευρώ, υψηλός συντελεστής 5% στην έκτακτη εισφορά για τα πολύ υψηλά εισοδήματα και αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο.

 
Αναδιπλώθηκε το οικονομικό επιτελείο, καθώς η τρόικα δεν ενέκρινε μέτρα ύψους 3,8 δισ. ευρώ για το 2011. Ως αποτέλεσμα το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στη λήψη ακόμα σκληρότερων μέτρων, τα οποία έδειχναν να έχουν εγκαταλειφθεί.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, δεν θα μεταβεί τελικά σήμερα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να μείνει στην Αθήνα και να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Μιλώντας στον ΚΤΕ Οικονομικών, ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε τα νέα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση και συγκεκριμένα:

Αυξάνεται στο 5% ο υψηλότερος συντελεστής της έκτακτης εισφοράς  για τα πολύ υψηλά εισοδήματα και τα εισοδήματα των αιρετών στελεχών της Αυτοδιοίκησης και των υψηλόβαθμων στελεχών της δημόσιας διοίκησης. Υπενθυμίζεται πως οι αρχικοί συντελεστές ήταν 1% για τα εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, 2% έως 50.000 και 3% άνω των 100.000.

Ακόμα, και παρά την επιβολή έκτακτης εισφοράς, μειώνεται στις 8.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο από 12.000 ευρώ σήμερα. Εξαιρούνται ΑμεΑ και συνταξιούχοι άνω των 65 ετών.

Παράλληλα, αυξάνεται κατά 5% ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης, επιβαρύνοντας κατά περίπου 5 λεπτά το λίτρο.

Για τα ακίνητα, πρότεινε να μειωθεί το ατομικό αφορολόγητο για την ακίνητη περιουσία στις 200.000 ευρώ αντικειμενική αξία, από 400.000 ευρώ σήμερα, ενώ φαίνεται ότι τελικώς δεν θα επιβληθεί τέλος ακίνητης περιουσίας, το οποίο θα ενσωματωνόταν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Βενιζέλος: Δέχθηκα μεγάλη πίεση από την τρόικα

Μιλώντας στον ΚΤΕ Οικονομικών ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι δέχτηκε μεγάλη πίεση το πρωί από την τρόικα για ορισμένα μέτρα και αυτός από την πλευρά του προσπάθησε να διαπραγματευτεί όσο το δυνατόν πιο σκληρά.

Παράλληλα άφησε υπόνοιες ότι το πρώτο Μνημόνιο δεν λειτούργησε και ότι ακόμη και οι διορθωτικές αλλαγές που πρότεινε στους βουλευτές ο προκάτοχός του δεν είχαν συμφωνηθεί με την τρόικα.

Σημείωσε, δε, μεταξύ σοβαρού και αστείου πως δεν μπορεί να πάρει κάποια από τα μέτρα που ζητάει η τρόικα και ότι θα μπορούσε ακόμα και να παραιτηθεί, αλλά αυτός δεν είναι τρόπος πίεσης.

Υπογράμμισε, ακόμα, ότι μερικές από τις αξιώσεις για τις αποκρατικοποιήσεις κολλάνε όχι μόνο στο ελληνικό, αλλά και στο κοινοτικό Δίκαιο το οποίο προβλέπει χρονοβόρες διαδικασίες.

Οι αντιδράσεις του ΚΤΕ

Όπως είναι φυσικό, τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός προκάλεσαν τις αντιδράσεις – αν και πιο ήπιες σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν - των βουλευτών, με τη Βάσω Παπανδρέου να εκφράζει τη δυσαρέσκειά της και τους Μίμη Ανδρουλάκη και Μιλένα Αποστολάκη να διαπληκτίζονται.

«Δεν γίνεται να συνεχίσουμε να πληρώνουμε 23 δισ. σε τόκους», τόνισε η κα Παπανδρέου, σημειώνοντας πως η κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής δεν έχει αλλάξει, δεν υπάρχει ορίζοντας και δεν ξέρουμε που πάει η χώρα.

Μιλώντας σε έντονο ύφος ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Μας μιλάτε συνέχεια για φόρους, αλλά δε μάς λέτε πώς θα μειώσετε το Δημόσιο και πώς θα καταργήσετε τους παρασιτικούς οργανισμούς, όπου υπάρχουν μισθοί 6.000 ευρώ».

Η κα Αποστολάκη απάντησε στον κ. Ανδρουλάκη ότι υπάρχουν και οι άνθρωποι, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του δεύτερου, ο οποίος χτυπώντας το χέρι του δυνατά στο τραπέζι της είπε: «Μη μου τα λες εμένα αυτά».

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Μακρυπίδης εξέφρασε τον προβληματισμός του αν θα εισπραχθούν τα προβλεπόμενα 5 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι το τέλος του 2011 και «αν για την κάλυψη του κενού χρειαστεί η λήψη νέων εισπρακτικών μέτρων το 2012, αυτό θα είναι η 'ταφόπλακα' της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητάς μας».

Δικαιότερους φορολογικούς συντελεστές, συντονισμό των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, πρότεινε ο Χρήστος Μαγκούφης, ενώ η Τόνια Αντωνίου εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Η Κατερίνα Μπατζελή ζήτησε την κατάργηση του «πόθεν έσχες», προκειμένου να κινηθεί η αγορά ενώ ο Νίκος Σαλαγιάννης είπε ότι «δεν γίνεται τρεις μέρες πριν να μην ξέρουμε τα μέτρα που θα ψηφίσουμε».