Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Κόβει τον αέρα του Βενιζέλου ο Τόμσεν. Πώς ερμηνεύεται η εσπευσμένη άφιξη, χθες το βράδυ στην Αθήνα, του επικεφαλής των ελεγκτών του ΔΝΤ.

Picture 0 for Κόβει τον αέρα του Βενιζέλου ο Τόμσεν
Τελικώς, οι επικεφαλής της τρόικας των ελεγκτών, έκαναν την εμφάνιση τους στην Ελλάδα, κι αυτή τη φορά. Για την ακρίβεια, θα την κάνουν σε λίγη ώρα από τώρα, στο υπουργείο Οικονομικών. Χθες, αντ' αυτών, το «παρών» έδωσαν μεσαία στελέχη του κλιμακίου, τα οποία έλεγξαν τη συμβατότητα των αλλαγών που ανακοινώθηκαν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, με βάση τα συμφωνηθέντα.
Το γεγονός ότι ο κ.Πόουλ Τόμσεν προσγειώθηκε εσπευσμένα αργά χθες το βράδυ στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" είναι μια μάλλον ανησυχητική εξέλιξη, καθώς εκτιμάται ότι κατ' αυτόν τον τρόπο η τρόικα αναβαθμίζει το ζήτημα των αλλαγών στα νέα μέτρα και τις θεωρεί ικανές να διαφοροποιήσουν τον πυρήνα του Προγράμματος. Κρίθηκε απαραίτητο, λοιπόν, οι επικεφαλής να πάρουν το πρώτο αεροπλάνο και να βρεθούν σε λίγες ώρες στο υπουργείο της πλατείας Συντάγματος και να καταστήσουν σαφές στον Ε.Βενιζέλο ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές οι προωθούμενες αλλαγές. Μία χαλάρωση των μέτρων σίγουρα θα αποτελούσε μία μικρή έστω ανάσα για τα μικρομεσαία εισοδήματα και την επιθυμούσε διακαώς για κοινωνικούς αλλά και συμβολικούς λόγους ο νέος υπουργός Οικονομικών, η τρόικα όμως εκτιμά ότι αυτή τη στιγμή η αυστηρή προσήλωση στα περιοριστικά μέτρα είναι απόλυτη προτεραιότητα.
Μέχρι χθες βράδυ, όλοι απεύχονταν μια τέτοια εξέλιξη, καθώς θα σηματοδοτούσε εμπλοκή, την οποία κανείς σε αυτή τη φάση, τόσο εντός όσο κι εκτός συνόρων, δεν ήθελε. Παρ' όλα αυτά, δεν αποφεύχθη, καθώς η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται στο μικροσκόπιο και να "τρέχει" για να προλάβει τις αμέσως επόμενες προθεσμίες. Με πρώτη και κρισιμότερη αυτή της 3ης Ιουλίου, οπότε συνεδριάζουν εκτάκτως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, για να διαπιστώσουν αν η Ελλάδα έκανε τα συμφωνηθέντα για να εκταμιεύσει τα 12 δισ ευρώ της 5ης δόσης του δανείου των 110 δισ ευρώ.


voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου