Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Γ. Περιστέρης: "Η πολιτεία αδυνατεί να κατανοήσει την πραγματικότητα - Διαθέτουμε λιγνίτη σε αφθονία και έχουμε φτάσει στο σημείο να εισάγουμε από το εξωτερικό. Η Βεύη δημοπρατείται συνεχώς από το 2006"

Αυστηρή κριτική άσκησε ο πρόεδρος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης, προς την ηγεσία της χώρας.

Όπως ανέφερε στο πλαίσιο της σημερινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της εισηγμένης, το 2010 υπήρξε μια χρονιά με σημαντικές δυσκολίες που επιδεινώθηκαν λόγω της πλήρους αδυναμίας της ηγεσίας της χώρας να κατανοήσει τις συνθήκες και την πραγματικότητα που επικρατεί.

«Η ελληνική επιχειρηματικότητα υφίσταται φορολογική αφαίμαξη, ενώ αρκετές λειτουργίες του κράτους έχουν περιπέσει σε περιστολή ή «αφασία». Ο τελευταίος φορολογικός νόμος δίνει αντικίνητρα παραμονής των εταιρειών στην Ελλάδα», σημείωσε ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Αναφερθείς στην ελληνική πραγματικότητα, ο κ. Περιστέρης επεσήμανε ότι θα μπορούσε το κράτος να λάβει δράσεις σε ορισμένους τομείς που παρουσιάζουν μηδενικό δημοσιονομικό κόστος, όπως έργα παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ με ελληνική προστιθέμενη αξία (π.χ. θαλάσσια αιολικά πάρκα και επεξεργασία ή ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων).

«Διαθέτουμε λιγνίτη σε αφθονία και έχουμε φτάσει στο σημείο να εισάγουμε από το εξωτερικό. Η Βεύη δημοπρατείται συνεχώς από το 2006», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Όσον αφορά τις δραστηριότητες του ομίλου, το ανεκτέλεστό του διαμορφώνεται στα 2,1 δισ. ευρώ με το 17% αυτού να αφορά έργα εκτός Ελλάδος.

Στα οδικά έργα παραχώρησης η εισηγμένη αναμένει τις κινήσεις της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών για την επανεκκίνηση των κατασκευαστικών εργασιών στους αυτοκινητοδρόμους.

Οι τράπεζες το Μάρτιο του 2010 είχαν διακόψει την χρηματοδότηση στα έργα της Ιoνίας Οδού και της Κεντρικής Ελλάδος και η εταιρεία συνέχισε την κατασκευαστική δραστηριότητα στα εν λόγω projects με ίδια κεφάλαια. Σημαντικό επίσης γεγονός της χρήσης του 2010 ήταν και η διακοπή της τραπεζικής χρηματοδότησης στην Ολυμπία Οδό, στην οποία συμμετέχει ο όμιλος.

Σχετικά με τις ΑΠΕ, η εισηγμένη διαθέτει 14 αιολικά πάρκα σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το επενδυτικό της πρόγραμμα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιδιώκει επίσης την ισχυροποίηση της παρουσίας της στο εξωτερικό, ήτοι στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι, η γενική συνέλευση αποφάσισε τη διανομή καθαρού μερίσματος 0,03756 ευρώ ανά μετοχή.
 
Πηγή: Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου