Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Η ΒΕΥΗ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΔΕΝ ΠΑΖΑΡΕΥΕΤΑΙ ΔΕΝ ΔΗΜΟΠΡΑΤΕΙΤΑΙ

Ασάφειες στο Διαγωνισμό της Βεύης-Επενδυτές εξέφρασαν προβληματισμό για την πρόοδο και την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκμίσθωσης του λιγνιτωρυχείου. «Κανείς δεν κάλεσε, ούτε ενημέρωσε ως τώρα κανέναν επενδυτή, ούτε γνωρίζουμε για κριτήρια αξιολόγησης» - «Είναι μια εν υπνώσει διαδικασία»

Βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων αξιολόγησης και της οικονομικής προσφοράςθα επιλεγεί ο ανάδοχος για το λιγνιτωρυχείο της Βεύης. Αντίθετα, δεν προβλέπονται απευθείας διαπραγματεύσεις με τους υποψήφιους επενδυτές.
 
Αυτό έγινε γνωστό από πηγές της αρμόδιας 5μελούς Επιτροπής Εκμίσθωσης, χωρίς, ωστόσο, να προσδιορίζεται χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας. Μέχρι στιγμής πάντως και ένα μήνα μετά τη σύσταση της Επιτροπής και της ανακοίνωσης των ονομάτων των ενδιαφερόμενων επενδυτών,οι τελευταίοι δεν έχουν καμία ενημέρωση για την πρόοδο της όλης διαδικασίας.
 
Οι ίδιες πηγές που μίλησαν στο euro2day ανέφεραν ότι σε αυτή τη φάση διαμορφώνονται τα κριτήρια αξιολόγησης και όταν ολοκληρωθούν θα κληθούν οι επενδυτές να υποβάλουν και τις οικονομικές προσφορές τους.
 
Παρά το γεγονός ότι το ΥΠΕΚΑ σε επίσημη ανακοίνωση του στις 17 Μαρτίου διευκρίνιζε ότι «με βάση τις προτάσεις των ενδιαφερομένων, όπως αυτές θα κατατεθούν στην Επιτροπή,θα επακολουθήσει διαπραγμάτευση με τον καθένα χωριστά και η Επιτροπή, αξιολογώντας τις τελικές προτάσεις τους, θα εισηγηθεί την επιλογή της πλέον συμφέρουσας για το δημόσιο πρότασης», η πηγή της Επιτροπής που μίλησε στο euro2day επέμενε κατηγορηματικά ότι «πουθενά δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο». Για να προσθέσει. «Δεν γνωρίζουμε ποιος θα έχει διαπραγματεύσεις με τους επενδυτές. Ίσως το ΥΠΕΚΑ. Εμείς πάντως όχι».
 
Αντίθετα, από το ΥΠΕΚΑ έγινε γνωστό ότι το υπουργείο δεν θα έχει καμιά επαφή με τους επενδυτές και το όλο θέμα θα κινήσει αποκλειστικά η Επιτροπή. Μάλιστα, διευκρινίσθηκε ότι μετά την οριστικοποίηση των κριτηρίων αξιολόγησης το υπουργείο προτίθεται να καλέσει προς ενημέρωση και εκπροσώπους των κομμάτων.
 
Με βάση την πρόσκληση ενδιαφέροντος που δημοσιοποιήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου,ως εχέγγυα που τέθηκαν για τη συμμετοχή στη διαδικασίαήταν «η δυνατότητα ανάληψης ενός τέτοιου είδους και τέτοιας έκτασης έργου και σχετίζονται με την οικονομική επιφάνεια και την εμπειρία σε εξορυκτικά έργα των υποψήφιων αναδόχων», όπως ανέφερε το ΥΠΕΚΑ στην επίσημη ανακοίνωση του πριν από περίπου ένα μήνα.
 
Προφανώς, εκ των υστέρων κρίθηκε σκόπιμο να εξειδικευθούν ακόμη περισσότερο τα κριτήρια αξιολόγησης, έργο το οποίο ανέλαβε η Επιτροπή Εκμίσθωσης. Ερωτηματικά πάντως προκαλεί το γεγονός ότι η διαδικασία εξαρχής δεν ήταν διαγωνιστική, όπως ανέφερε το ΥΠΕΚΑ, οπότε δεν υπήρξαν τεύχη δημοπράτησης και δεν απαιτήθηκε η υποβολή προσφορών.
 
Τώρα η Επιτροπή Εκμίσθωσης μιλά για κριτήρια αξιολόγησης και οικονομική προσφορά, βάσει των οποίων θα γίνει αποκλειστικά, κατά την ίδια, η επιλογή του αναδόχου για τη Βεύη.

Επενδυτές που μίλησαν στο euro2day εξέφρασαν προβληματισμό για την πρόοδο και την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκμίσθωσης του λιγνιτωρυχείου. «Κανείς δεν κάλεσε, ούτε ενημέρωσε ως τώρα κανέναν επενδυτή, ούτε γνωρίζουμε για κριτήρια αξιολόγησης», υποστηρίχθηκε. «Είναι μια εν υπνώσει διαδικασία», τονίσθηκε χαρακτηριστικά.

Να υπενθυμίσουμε ότι εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη Βεύη κατέθεσαν 13 κοινοπραξίες και αυτόνομοι επενδυτές. Πιο συγκεκριμένα, στους διεκδικητές της Βεύης συμπεριλαμβάνονται:

-Η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, η οποία συνόδευε την επιστολή ενδιαφέροντος με τη συμφωνία με την Elpedison Ενεργειακή(σύμπραξη ΕΛ.ΠΕ. και Edison), η οποία κατέθεσε στη ΡΑΕ αίτηση για μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 370 MW στη Βεύη, που θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο το λιγνίτη.

-Ο όμιλοςΜυτιληναίος, μέσω της Μέτκα και της Δελφοί Δίστομον.

-Η ΓΕΚ Τέρνα.

-Ο όμιλος Κοπελούζου μέσω της Horizon Μεταλλευτική, σε συνεργασία με τη ΜΕΤΕ Α.Ε.

-Η Ελμίν Α.Ε. από κοινού με την Ιντερκάτ Α.Ε.

-Η κυπριακή Iacovou Brothers Ltd.

-Η ισπανική Dragados από κοινού με την εταιρία της Καβάλας Βουγιουκλή Α.Ε., που δραστηριοποιείται στον τομέα των μη μεταλλικών ορυκτών, των δομικών υλικών και των ειδών υγιεινής.

-Η ΜηχανικήΑ.Ε.

-Η ΓΑΙΑ Τεχνική Α.Ε.

-Η κοινοπραξία ΤΕΝΑ ΑΤΕΒΕ-Κάπα Δυναμική ΑΤΕ-Energen Ενεργειακά Έργα ΑΤΕ.

-Η Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας Α.Ε.

-Η ΑΚΜΗ ΑΤΕ

-Η κοινοπραξία Νεοτεχνική Α.Ε.-Μπετοκάτ Α.Ε.

( της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου, www.euro2day.gr, 21/04/2010)