Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΟ ΒΕΥΗΣ: Σύμβαση παρωδία για τους πρώην εργαζόμενους, τους ανέργους και τους κατοίκους της Βεύης και όλης της περιοχής

Αναδημοσίευση από το φύλλο της εβδομαδ. εφημερ. ΗΧΏ 235 – 31/7/2013
235_5
Έφθασε στα χέρια μας η σύμβαση μίσθωσης του λιγνιτωρυχείου της Βεύης, που θα έρθει προς ψήφιση στην Βουλή των Ελλήνων, βάση της οποίας ο Υπουργός ΠΕΚΑ προτίθεται να μισθώσει το δημόσιο ορυχείο, στην εταιρία ΑΚΤΩΡ. Ακούσαμε πολλά στο παρελθόν από τους εκπροσώπους μας στο κοινοβούλιο για διαφάνεια, κρυστάλλινες διαδικασίες, δεσμευτικές προτάσεις κ.α.
Πέρα λοιπόν από το γεγονός ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα η διαδικασία που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα ήταν αδιαφανής και με ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο μεγαλύτερη από 500.000.000 ευρώ, η ζημιά για την Φλώρινα είναι επίσης πολλαπλά μεγάλη καθώς:
- Ο μισθωτής δεν έχει καμία δέσμευση ή υποχρέωση να αποζημιώσει τους
ιδιοκτήτες εδαφών που καταλαμβάνει το λιγνιτωρυχείο, για όλα τα προηγούμενα χρόνια που το ορυχείο παραμένει ανενεργό.
- Ο μισθωτής δεν έχει καμία δέσμευση να αποζημιώσει, όλους τους επαγ-
γελματίες που δεν πληρώθηκαν από τον προηγούμενο μισθωτή.
- ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΓΓΥΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Ο μισθωτής δεν έχει καμία επίπτωση εάν δεν απασχολήσει κανέναν τρίτο εργολάβο της περιοχής εφόσον δεν του βγαίνει το χρονοδιάγραμμα ή κατά την κρίση του, δεν απαιτείται από τα δεδομένα της παραγωγής. Η δημόσια θέση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στην Φλώρινα κ. Στάθη Κωνσταντινίδη είναι ότι, «δεν μας ενδιαφέρει ποιος θα πάρει το έργο, οι κάτοικοι θέλουν να ξεκινήσει». Είστε σίγουρος κ. βουλευτά ότι εάν οι κάτοικοι γνωρίζουν αυτά που γνωρίζετε εσείς μέχρι σήμερα, συμφωνούν με τις δηλώσεις σας αυτές;
Στη διαδικασία – παρωδία της Βεύης δεν προστατεύτηκε το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον της Φλώρινας. Εδώ οι φορείς η κωφεύουν, αδιαφορούν, αδρανούν η ακόμα χειρότερο δεν γνωρίζουν τις εξελίξεις;
ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ
Όπως προκύπτει από τον πίνακα της σύμβασης, ίσως να τρώμε μαρούλια από το δασοπονικό κέντρο (κόστους 9.950.000 ευρώ) και να μας επιτρέπεται να παίρνουμε δωρεάν λιγνίτη από αυτόν, που κατά λάθος μπορεί να πάει στις αποθέσεις και να αυταναφλεγεί και να εντείνει το παγκόσμιο πρόβλημα του θερμοκηπίου. Έτσι για να μην μπαίνει και σε έξοδα ο μισθωτής άνω των 9.000. ευρώ για αυτή την προστασία που προσφέρει στο οικοσύστημα και την ανθρωπότητα. 1.500.000 ευρώ για την αυτανάφλεξη των παλαιών σορών λιγνίτη που δεν υφίσταται πλέον. Δηλαδή πόσα θα χρειάζονταν όταν οι Βευιώτες πνίγονταν από αυτήν; 50.000 ευρώ στην τοπική αυτοδιοίκηση από τον ελεγχόμενο στον ελεγκτή, για να μπορεί ο ελεγκτής να ελέγξει τον ελεγχόμενο!!!!
Ελλάς το μεγαλείο σου!!!
Κ. Βουλευτά πριν συζητηθεί στην Βουλή θα ενημερώσετε τους κατοίκους για το περιεχόμενο της σύμβασης;
Θα ήταν πολύ χρήσιμο να είχαμε και τις απόψεις του πρώην βουλευτή κ. Λιάνη για το περιεχόμενο της σύμβασης!!!
Προς ενημέρωση των Φλωρινιωτών και όχι μόνο, δημοσιεύουμε το σχετικό άρθρο του σχετικού σχεδίου σύμβασης απευθείας ανάθεσης. Είναι το άρθρο 4 που αναφέρεται στα ανταποδοτικά οφέλη προς την κοινωνία της Φλώρινας:
Το σχέδιο σύμβασης ξεκινάει κάπως έτσι:
sxedio_nomou_arthro_41
κλπ…
κλπ…
κλπ…
μέχρι που φτάνουμε στο άρθρο 4 για τα ανταποδοτικά οφέλη (ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ) προς την κοινωνία της περιοχής από όπου πουθενά δεν προκύπτει ότι η εταιρία που θα πάρει το ορυχείο θα έχει συνέπειες αν δεν τηρήσει τις υποσχέσεις της τόσο όσον αφορά στις αποζημιώσεις των προηγούμενων ετών όσο και στις μελλοντικές υποχρεωτικές θέσεις εργασίας στο ορυχείο Βεύης:
sxedio_nomou_arthro_42

sxedio_nomou_arthro_43

Πηγή:  ηχω-blog – Το μπλογκ-ιστολόγιο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΗΧΩ της Φλώρινας