Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Κυβέρνηση Βενιζέλου με πρωθυπουργό Παπανδρέου

του Τάσου Τέλλογλου

Η τοποθέτηση του Βαγγέλη Βενιζέλου στη θέση του υπουργού Οικονομικών ήταν το αποτέλεσμα της χθεσινής μέρας και των διαβημάτων των βουλευτών που παραιτήθηκαν αλλά και εκείνων που ζήτησαν την σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Αλλά ήταν και αποτέλεσμα της γενικότερης έλλειψης νομιμοποίησης του ΓΑ Παπανδρέου όπως έδειξαν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις.
Χθες το βράδυ ο Βενιζέλος στο κεντρικό δελτίο του Mega αποκάλυψε ότι ο ίδιος πρότεινε τον κ Παπαδήμο για τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Για να «στείλει ένα μήνυμα» στους εταίρους μας η κυβέρνηση. Ο Παπαδήμος αρνήθηκε και το υπουργείο έμεινε στον Βενιζέλο που δεν το ήθελε. Ο ίδιος ο Βενιζέλος προσδιόρισε ως το κέντρο της πολιτικής του την επίτευξη μιας συναίνεσης γύρω από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Ο Βενιζέλος είναι ίσως, με την εμπειρία του, ο ιδανικότερος να διαχειριστεί αυτό το κεφάλαιο. Αλλά ο ίδιος γνωρίζει ότι τα περιθώριά του δεν είναι μεγάλα.

Τι μπορεί να κάνει καλύτερα ο Βενιζέλος; Να συνδιαλέγεται κατ αρχήν με τους παράγοντες της αγοράς για τον τρόπο που θα εφαρμοστούν κάποια μέτρα πριν τα ανακοινώσει. Διατηρώντας τον Σαχινίδη στο γενικό λογιστήριο ο Βενιζέλος επιμένει σε μια πολιτική περικοπών αν και ο ίδιος ομολόγησε ότι το διεθνές πρότυπο είναι 2/3 περικοπές και 1/3 φόροι. Ο Βενιζέλος όπως ο Παπανδρέου πρέπει τώρα να καταστρέψει ένα μέρος του κράτους που συνέβαλε να οικοδομηθεί. Σε μεγάλο βαθμό θα κριθεί από την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος αλλά και την είσπραξη των φόρων. Από εκείνους που έχουν και κατέχουν. Από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιχειρηματίες που δεν πληρώνουν. Η πολιτική νομιμοποίηση των μέτρων θα κερδίζει έδαφος όσο συγκεντρώνονται φόροι από εκείνους που έχουν μεγαλύτερη φορολογική δυνατότητα. Ο Βενιζέλος έχει άποψη και μάλιστα ισχυρή για τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς. Αλλά και ο Βενιζέλος όπως και ο Παπακωνσταντίνου θα κριθεί από τα «πόσα ποντίκια πιάνει η γάτα».

Έχει και μια άλλη δουλειά ο πολιτικός από τη Θεσσαλονίκη: Να πείσει τους εταίρους μας ότι μπορεί να «πουλήσει» στους Έλληνες τους όρους για τη χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους. Αυτό θα είναι το πιο δύσκολο. Ο Βενιζέλος θα πρέπει να πείσει ότι ΟΛΗ η κυβέρνηση, της οποίας την ευθύνη δεν έχει, διαχειρίζεται σωστά το πολιτικό κεφάλαιο των μεγάλων δανείων. Για αυτό θα χρειαστεί τον κ. Παπαδήμο αλλά και αρκετό από το δικό του ταλέντο.

πηγή: protagon.gr

Στάση πληρωμών στους δημοσίους υπαλλήλους - Τέλος στην προπληρωμή

Για 15 ημέρες ή ένα μήνα κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι οι δημόσιοι υπάλληλοι αφού τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους στερεύουν και η καθυστέρηση της δόσης κάνει χειρότερη την κατάσταση.

Οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο ακόμα και να καταργηθεί η προκαταβολή μισθού ή μέσα στο καλοκαιρι, ή μέσα στο Φθινόπωρο.

Μέχρι σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνονται 2 φορές το μήνα, οι περισσότεροι στις 13 και 27 του μηνός.

Επιπλέον προπληρώνονται από τον προηγούμενο μήνα κάθε μισθό όπως ισχύει και για τις συντάξεις. 'Ομως στο οικονοικό επιτελείο εκτιμούν οτι ενδεχομένως η 5η δόση του δανείου να καθυστερήσει για μια εβδομάδα και αντι για τις 8 Ιουλίου να εισπραχθεί στις 15.

Το σχέδιο κατάργησης των προκαταβολών υπάρχει από καιρό στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τώρα φαίνεται να βγαίνει από τα συρτάρια!

Αν γίνει αυτό τον Ιούλιο και πληρωθεί το μηνιάτικο δηλαδή στο τέλος του μήνα, τότε από την μισθοδοσία ύψους 1,8 δισ ευρώ ειναι ταμειακή διευκόλυνση για το κράτος η οποία θα οδηγήσει σε μείωση κατά 1,5 δισ του ελλείμματος αφού θα μετέθετε την μισθοδοσία ενός ολόκληρου μήνα στο επόμενο έτος και όχι στο 2011!

Όλο το δραματικό παρασκήνιο της Τετάρτης - Η επιστολή παραίτησης Παπανδρέου και τα τηλεφωνήματα

- Γύρω στις έξι έδωσε εντολές στον Πεταλωτή να συντάξει επιστολή παραίτησης
- Η σύσκεψη στο γραφείο του πρωθυπουργού και ο ρόλος Βάρτζελη
- Οι παραινέσεις του αδελφού του πρωθυπουργού

Το δραματικό παρασκήνιο της Τετάρτης και όλα όσα προηγήθηκαν του διαγγέλματος Παπανδρέου αποκαλύπτει το Έθνος σε ρεπορτάζ του.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο Παπανδρέου όντως ήταν στα πρόθυρα της παραίτησης αλλά μεταπείστηκε και έτσι οδηγηθήκαμε από την κυβέρνηση συνεργασίας – όπως φάνηκε για λίγο – σε έναν ανασχηματισμό που φιλοδοξεί να τρέξει καλύτερα το σκληρό πρόγραμμα.

Όπως αναφέρει το Έθνος, μετά τον κύκλο επαφών μέσω τηλεφώνου με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς ο πρωθυπουργός δέχτηκε να παραιτηθεί μετά από παραίνεση του Αντώνη Σαμαρά.

Γύρω στις έξι το απόγευμα, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής έμαθε από τον Γιώργο Παπανδρέου την πρόθεση να παραιτηθεί. Ο πρωθυπουργός μάλιστα σύμφωνα με το Έθνος έδωσε εντολή στον κ. Πεταλωτή να συντάξει την επιστολή παραίτησης. “Παραιτούμαι και θα σχηματιστεί Οικουμενική” του είπε.

Γύρω στις έξι και μισή ο κ. Παπανδρέου άρχισε να ενημερώνει τους στενούς του συνεργάτες, όπως την κ. Βάρτζελη . Η κ. Βάρτζελη επιβεβαίωνε ότι ο κ. Παπανδρέου επρόκειτο να παραιτηθεί και ότι η ίδια ετοίμαζε ανακοίνωση.

Ειδοποιήθηκαν Ρέππας, Καστανίδης, Καρχιμάκης, Γερουλάνος, Ραγκούσης, Παπουτσής, Χρυσοχοΐδης, Κατσέλη, Διαμαντοπούλου, Σκανδαλίδης. Η κ. Βάρτζελη – μη μπορώντας να επικοινωνήσει με τον ίδιο τον πρωθυπουργό καλούσε τα στελέχη – να έρθουν στο γραφείο για να “σώσουν την κατάσταση”, συμφωνα με το ρεπορτάζ.

Γύρω στις επτά ο αδελφός του κ. Παπανδρέου, Νίκος, συνάντησε τον πρωθυπουργό και του έκανε έκκληση να μην παραιτηθεί. “Γιώργο κανένας από τους Παπανδρέου δεν έχει παραιτηθεί. Οι πρωθυπουργοί δεν παραιτούνται” του είπε, συμφωνα με το Έθνος.

Λίγο πριν τις οκτώ η κ. Βάρτζελη σύμφωνα με το ρεπορτάζ επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό, λέγοντας του ότι “διαφωνούμε πλήρως μαζί σου”. “Ήδη ο Σαμαράς σε εκθέτει με διαρροές. Δεν μπορεί να σου ζητά τρίμηνη κυβερνητική συμφωνία. Δεν μπορεί να ζητά επαναδιαπραγμάτευση. Εσύ είσαι ειλικρινής, εκείνός υποκριτής” του είπε, λέει το Έθνος.

Έτσι ο πρωθυπουργός στάθμισε ξανά τα γεγονότα και τελικά προχώρησε στο διάγγελμα που έλεγε ότι προχωρά στο δρόμο που χαράχτηκε ως τώρα και ότι θα κάνει ανασχηματισμό και θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Τα πρώτα ανέκδοτα για Πάγκαλο – Βενιζέλο!

Άρχισαν, όπως ήταν άλλωστε επόμενο, να κυκλοφορούν ήδη σε twitter και facebook τα πρώτα ανέκδοτα για την ανασχηματισμένη κυβέρνηση με ιδιαίτερη έμφαση στο δίδυμο των αντιπροέδρων. Έχουμε και λέμε…
-Έτσι και μπουν Πάγκαλος και Βενιζέλος στο ίδιο ασανσέρ, την έχουμε κάτσει…
-Αυτοί δεν μοιράζονται καρέκλα αλλά τριθέσιο καναπέ.
-Στον ελεύθερο χρόνο τους παίζουν σούμο;
-Για να τους βάλεις στο ίδιο πλάνο χρειάζεσαι ευρυγώνιο φακό.
-Η θέση του αντιπροέδρου απέκτησε ειδικό βάρος 350 κιλών
-Δηλαδή τώρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα πάει την Κυριακή στο Eurogroup, θα τους πει ‘’οι Έλληνες πεινάνε’’ κι εκείνοι θα τον πιστέψουν;
-Αν οι Ευρωπαίοι δουν τον Γ. Παπανδρέου συνοδευόμενο από Πάγκαλο και Βενιζέλο θα σιγουρευτούν ότι είναι ο μόνος σε αυτή την κυβέρνηση που κάνει θυσίες.

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των αποδείξεων

«Μερεμέτια» στο μέτρο των αποδείξεων προκειμένου να μην πληρώσει και το 2012 τις μεγάλες επιστροφές φόρου που πληρώνει φέτος ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο φορολογικό νομοσχέδιο που προγραμματίζεται να έρθει στη Βουλή το Σεπτέμβριο θα περιλαμβάνονται αλλαγές στο μέτρο οι οποίες θα έχουν σαν στόχο να περιοριστεί το όφελος για το φορολογούμενο από την προσκόμιση επιπλέον των απαιτούμενων για την αναγνώριση του αφορολόγητου ορίου αποδείξεων.
Η λύση στην οποία φέρεται να καταλήγει το υπουργείο προκειμένου να μην ψαλιδίσει το κίνητρο των φορολογούμενων να ζητούν αποδείξεις, αλλά και να περιορίσει τις επιστροφές φόρου, είναι να θεσπίσει ανώτατο όφελος 300 ευρώ από την προσκόμιση επιπλέον των απαιτούμενων αποδείξεων. Με βάση την υφιστάμενη φορολογική νομοθεσία οι φορολογούμενοι λαμβάνουν έκπτωση φόρου 10% για τις επιπλέον από τις απαιτούμενες αποδείξεις που προσκομίζουν στην εφορία. Η μέγιστη αξία αποδείξεων που αναγνωρίζει η εφορία είναι 15.000 ευρώ για τον άγαμο και 30.000 ευρώ για τα ζευγάρια.
Οι ελάχιστες απαιτούμενες αποδείξεις για να καρπωθεί ένας φορολογούμενος το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ είναι 10% του εισοδήματος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα από 6.000 έως 12.000 ευρώ και 30% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 12.000 ευρώ. Για εισόδημα έως 6.000 ευρώ δεν απαιτούνται αποδείξεις.
Σε όποιον συγκέντρωνε αποδείξεις χαμηλότερης αξίας τότε κατέβαλε φόρο 10% επί της αξίας των αποδείξεων που του έλειπαν. Ένας φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσει στην εφορία και να δηλώσει στη φορολογική του δήλωση δαπάνες με αποδείξεις ύψους 3.600 ευρώ. Αν ο συγκεκριμένος φορολογούμενος προσκομίσει αποδείξεις αξίας 10.000 ευρώ, τότε θα δικαιούνται έκπτωση φόρου 640 ευρώ (10% της διαφοράς των 10.000 ευρώ που προσκόμισε σε αποδείξεις και των 3.600 ευρώ που όφειλε να προσκομίσει).
Με βάση αυτό τον τρόπο υπολογισμού αποδείχθηκε ότι εκατομμύρια φορολογούμενοι συγκέντρωσαν πολύ μεγαλύτερη αξία αποδείξεων, με αποτέλεσμα να εισπράττουν σημαντικά ποσά ως επιστροφή φόρου.
Σύμφωνα με όσα προωθεί τώρα το υπουργείο Οικονομικών το όφελος από τις επιπλέον αποδείξεις θα περιοριστεί στα 300 ευρώ για το συγκεκριμένο φορολογούμενο. Επίσης, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο ο συντελεστής 30% για τον υπολογισμό της αξίας των απαιτούμενων αποδείξεων να ισχύσει για το σύνολο του εισοδήματος και όχι μόνο για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 12.000 ευρώ. Για την «οικοδόμηση» του αφορολόγητου ορίου δεν αναγνωρίζονται οι δαπάνες για υπηρεσίες κοινής οφέλειας, οι δαπάνες για τηλεπικοινωνιακά τέλη, πάσης φύσεων εισιτήρια μεταφορών καθώς και οι δαπάνες που αποτελούν τεκμήριο ή προσφέρουν έκπτωση φόρου (π.χ. ενοίκιο).


Πηγή :CAPITAL

Άγριος καυγάς με Γιώργο «έκοψε» Δρούτσα από την κυβέρνηση

Στον ανασχηματισμό, ο Γιώργος κλάδεψε πολλούς κηπουρούς από την κυβέρνηση. Στο ΠΑΣΟΚ δεν είχαν ούτως ή άλλως καμία τύχη. Το μόνο καταφύγιο που τους έχει απομείνει είναι το ευρωψηφοδέλτιο.
Στους κηπουρούς του ευρωψηφοδελτίου ήρθε να προστεθεί τώρα και ο Δημήτρης Δρούτσας.
Ο άγριος καυγάς του Δρούτσα με τον Γιώργο Παπανδρέου πριν από 15 μέρες δεν εμπόδισε τον δεύτερο να φροντίσει για το μέλλον του προστατευόμενου του, από τη στιγμή που αποφάσισε να τον βγάλει από την κυβέρνηση.
Ο Πρωθυπουργός αντικατέστησε τον Δρούτσα με τον Λαμπρινίδη, ώστε να αδειάσει μια θέση στην ευρωομάδα και να την πάρει ο πρώην ΥΠΕΞ, που ήταν πρώτος επιλαχών. Το άλλοτε πρώτο τη τάξει υπουργείο από σταθμός για την Πρωθυπουργία έχει μετατραπεί επί των ημερών του Γιώργου σε πάρκινγκ κηπουρών με καθήκοντα τοποτηρητή.
Ο καυγάς στο «φυτώριο» είναι προγραμματισμένος.
Ο Λαμπρινίδης αποχώρησε ως επικεφαλής των ευρωβουλευτών, ο Δρούτσας θέλει να πάει στις Βρυξέλλες ως επικεφαλής. Λογικό ακούγεται, υπουργός Εξωτερικών ήταν άλλωστε. Έλα όμως που γκρινιάζουν οι υπόλοιποι κηπουροί (Κοππά, Αρσένης, Ποδηματά και λοιποί). Γι’ αυτούς ακόμα ένας σύμβουλος του Γιώργου ήταν και αναμεταξύ μας, όλοι οι κηπουροί είμαστε ίσοι.
Μια λεπτομέρεια με σημασία. Ο Δρούτσας διέρρεε χθες ότι τον πήραν τηλέφωνο ο Νταβούτογλου της Τουρκίας και ο Κυπριανού της Κύπρου για να του ευχηθούν καλή συνέχεια στο «κέντρο λήψης αποφάσεων της Ευρώπης». Οι κακοήθεις λένε μάλιστα ότι υπήρξε και τηλεγράφημα του ΑΠΕ που αποσύρθηκε, όταν στο «δρουτσέικο» αντιλήφθηκαν ότι θα τους πάρουν στο ψιλό. Οι δημοσιογράφοι του κυβερνητικού ρεπορτάζ πάντως, κόβουν το κεφάλι τους ότι θα δουν τον Δρούτσα στο Κτίριο του Συμβουλίου στο Μπαρλεμόν των Βρυξελλών την επόμενη Πέμπτη, ως έναν ακόμα συνοδό του Πρωθυπουργού.


ΠΗΓΗ: newspost