Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Στο στόχαστρο ξένων κολοσσών η ελληνική αγορά ενέργειας

Ενεργειακοί κολοσσοί έχουν θέσει στο στόχαστρό τους τη χώρα μας αναζητώντας επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα της ενέργειας, ενώ φαίνεται να ξεκαθαρίζει σταδιακά το μοντέλο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η φινλανδική Poyry, που έχει συμβάλει στη δημιουργία πολλών αγορών ηλεκτρισμού, ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό Βορά, έχει αναλάβει να συνδράμει στη μετάβαση και της ελληνικής αγοράς από το μοντέλο του mandatory pool στο περίφημο target model.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προτάσεις για τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στην αγορά θα παρουσιαστούν στα τέλη Σεπτεμβρίου αρχές Οκτωβρίου.

ΕΡΓΟ ΑΠΕ
Εν τω μεταξύ, επίσης σύμφωνα με πληροφορίες, αίτημα για την κατασκευή έργου ΑΠΕ το οποίο θα εκμεταλλεύεται τα υποθαλάσσια ρεύματα για να παράγει ηλεκτρισμό υπέβαλε η εταιρεία Renes Development στη ΡΑΕ. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σχέδιο για τα ελληνικά δεδομένα, τη στιγμή που και στο εξωτερικό η σχετική τεχνολογία κάνει τα πρώτα της βήματα με δοκιμαστικά έργα σε ορισμένες χώρες.
Η αίτηση αναφέρει ότι ο σταθμός θα εγκατασταθεί στο στενό μεταξύ της Ανδρου και της Τήνου και θα έχει ισχύ 2 MW, ενώ η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει από την εταιρεία. Ολα εξαρτώνται από την αδειοδοτική διαδικασία, καθώς πρόκειται για την πρώτη φορά που θα δοθεί άδεια για έργο αυτής της τεχνολογίας, ενώ δεν υπάρχει συγκεκριμένο ρυθμιστικό καθεστώς για αυτά τα έργα στη χώρα μας, άρα θα αναγκαστεί να κινηθεί με βάση τον Ν. 3851 και την ευρύτερη περιβαλλοντική νομοθεσία.
Ο όμιλος φέρεται να έχει στόχο την εγκατάσταση έργων συνολικής ισχύος 40 MW μέσα στην επόμενη διετία, αλλά πρωτίστως θα πρέπει να αναμορφωθεί η νομοθεσία στη χώρα μας για να γίνει φιλικότερη σε καινοτόμες επενδύσεις και πολύ περισσότερο θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών σχετικά με το θέμα για να πειστούν για τη φιλικότητα του έργου σε σχέση με το περιβάλλον, πέρα από τις οικονομικές του δυνατότητες.

Η ΔΕΗ
«Θα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα στις αποκρατικοποιήσεις και η αγορά ενέργειας είναι ένας τομέας στον οποίο έχουμε εναποθέσει υψηλές προσδοκίες. Για να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό το καλύτερο αποτέλεσμα, το σπάσιμο της ΔΕΗ σε μικρότερα σχήματα φαίνεται να είναι η ευνοϊκότερη λύση», σχολίασε στο «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Το «ιταλικό μοντέλο» με το σπάσιμο της ΔΕΗ σε μικρότερα κομμάτια φαίνεται η καλύτερη λύση για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Τα πακέτα των μικρών ΔΕΗ, θα περιλαμβάνουν λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες, ενώ εναλλακτικά δεν αποκλείεται η πώληση λιγνιτωρυχείων που θα τροφοδοτούν κάποιες από τις μονάδες που θα πουληθούν. Στις μικρές αυτές ΔΕΗ, εξάλλου, δεν αποκλείεται να συμπεριληφθούν και άλλα πάγια, όπως μονάδες φυσικού αερίου.
Πληροφορίες θέλουν η κυβέρνηση να έχει γίνει αποδέκτης ενδιαφέροντος από μεγάλες ξένες εταιρείες όπως η ιταλική Edison, μέλος του ομίλου της EdF και η γερμανική RWE.
Πάντως, επειδή είναι χρονοβόρες οι διαδικασίες, εξετάζεται η εναλλακτική πρόταση του γαλλικού μοντέλου. Δηλαδή, όπως στην περίπτωση της κρατικής εταιρείας EdF, να δοθούν πακέτα ισχύος σε τιμές κόστους με εξάμηνη ή ετήσια διάρκεια είτε σε εταιρείες εμπορίας ή απευθείας σε μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές για την ενέργεια που παράγεται από λιγνιτικές μονάδες και υδροηλεκτρικά, ώστε να επιτευχθεί - πριν την οριστική πώληση - ένα είδος απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού και στη λιανική. Σύμφωνα με την πρόταση που έχει κατατεθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, το γαλλικό μοντέλο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως συμπληρωματικό ή μεταβατικό σχήμα για την πραγματική απελευθέρωση με την πώληση παγίων σε τρίτους παίκτες εκτός ΔΕΗ.
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι όλες οι συζητήσεις που γίνονται, ως κορμό τους έχουν την πρόταση της Κομισιόν για υποχρεωτική πώληση τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων σε έναν ή περισσότερους γύρους με τη δημιουργία έως τριών ανωνύμων εταιρειών στις οποίες θα εισφερθούν οι μονάδες. Η πρόταση της Κομισιόν αφορά στην πώληση των μονάδων Μελίτη 1 ισχύος 289MW, Μεγαλόπολη 3 ισχύος 255MW, Αμύνταιο 1 ισχύος 273 MW και Αμύνταιο 2 ισχύος 273MW και σε αυτές τις μονάδες θα προστεθούν λιγνιτωρυχεία και υδροηλεκτρικά.
 
 
Πηγή: Κέρδος