Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Νέες αποκαλύψεις από το Wikileaks για τους Έλληνες πολιτικούς

Τις επαφές που είχαν Έλληνες πολιτικοί και παράγοντες της δημόσιας ζωής με την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα αποκαλύπτουν τα έγγραφα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας μέσω του Wikileaks.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που δημοσιεύονται μέσω του δικτυακού τόπου The Press Project, η αμερικανική πρεσβεία ενημέρωνε λεπτομερώς την Ουάσινγκτον και άλλες πρεσβείες για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς και για τις θέσεις Ελλήνων πολιτικών.

Μεταξύ των προσώπων για τους οποίους φέρεται να ενημέρωνε η αμερικανική πρεσβεία είναι του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, του Γιώργου Καρατζαφέρη, του τότε υπουργού Εθνικής Αμυνας Β.Μεϊμαράκη, της υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου, των τότε υπουργών Εξωτερικών Δ.Δρούτσα και Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, της Ντόρας Μπακογιάννη, της βουλευτού του ΛΑΟΣ Νίκης Τζαβέλα, των βουλευτών της ΝΔ Απ.Τζιτζικώτα, Χρ.Σταϊκούρας και Ε.Παπαδημητρίου κ.ά.

Ακόμα γίνεται αναφορά στο θέμα της αναγνώρισης των πτυχίων αμερικανικών κολεγίων στην Ελλάδα, στην αγορά από τη χώρα μας μαχητικών αεροσκαφών F-16, σε ευρύτερα θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά και στις εμπρηστικές επιθέσεις της συναγωγής στα Χανιά.

Τα τηλεγραφήματα που έχουν αποκαλυφθεί μέχρι στιγμής αφορούν στις περιόδους που πρεσβευτές των ΗΠΑ στην Αθήνα ήταν οι Τσαρλς Ρις και Ντάνιελ Σπέκχαρντ.

Διαβάστε αναλυτικά τα τηλεγραφήματα στη διεύθυνση:
http://thepressproject.gr/headline.php?id=5814

Την Πέμπτη νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι χιλιάδες απόρρητα τηλεγραφήματα του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, από το φάκελο του Wikileaks, κυκλοφόρησαν ανεξέλεγκτα στο Διαδίκτυο χωρίς να έχουν αφαιρεθεί -όπως κάνει το site για να προστατεύσει τους εμπλεκόμενους και τις πηγές του- τα ονόματα αξιωματούχων και στοιχείων. Το «φιάσκο», όπως το χαρακτηρίζουν αρκετοί, ξεκίνησε όταν το κλειδί αποκρυπτογράφησης των αρχείων του Wikileaks διέρρευσε από δημοσιογράφο του Guardian, και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και το μέλλον του ιστότοπου.
Χιλιάδες απόρρητα τηλεγραφήματα του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, από το φάκελο του Wikileaks, κυκλοφόρησαν ανεξέλεγκτα στο Διαδίκτυο χωρίς να έχουν αφαιρεθεί -όπως κάνει το site για να προστατεύσει τους εμπλεκόμενους και τις πηγές του- τα ονόματα αξιωματούχων και στοιχείων.

Το «φιάσκο», όπως το χαρακτηρίζουν αρκετοί, ξεκίνησε όταν το κλειδί αποκρυπτογράφησης των αρχείων του Wikileaks διέρρευσε από δημοσιογράφο του Guardian, και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και το μέλλον του ιστότοπου.

Ο δημοσιογράφος του Guardian, Ουίλιαμ Λέι, δημοσίευσε σε βιβλίο του που κυκλοφορεί από το Φεβρουάριο τον κωδικό για τα αρχεία, τον οποίο του είχε δώσει ο ιδρυτής του ιστότοπου Γουίλιαμ Άσαντζ για να έχει πρόσβαση στο φάκελο (το ίδιο είχε συμβεί, όπως φαίνεται, και με δημοσιογράφους άλλων μεγάλων διεθνών ΜΜΕ, με σκοπό την δημοσίευσή τους).

Ο κωδικός, λέει ο Λέι υπερασπιζόμενος εαυτόν, υποτίθεται πως θα είχε απενεργοποιηθεί εντός ωρών. Τελικά όμως, όπως αποδείχθηκε, ο κωδικός λειτουργούσε και ο φάκελος των αρχείων -που, λόγω της αποκεντρωμένης φύσης του Wikileaks, βρισκόταν μέχρι τότε σε διάφορους server και υπολογιστές- ήταν πλέον προσβάσιμος στην αρχική, πλήρη του μορφή, με όλα τα ονόματα.

Η ιστορία έχει ουσιαστικά ακυρώσει ολόκληρη τη δουλειά που έχει κάνει το site στην υπόθεση των αμερικανικών τηλεγραφημάτων, καθώς επί μήνες «καθάριζε» σχεδόν 100.000 τηλεγραφήματα από ευαίσθητες πληροφορίες.

Ακόμη χειρότερα όμως, θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία του site και τη νομιμοποίησή του στη διεθνή κοινή γνώμη: Η δημοσίευση των απόρρητων εγγράφων γινόταν με τη δέσμευση πως δεν θα έμπαιναν σε κίνδυνο συγκεκριμένα πρόσωπα που αναφέρονται σε αυτα, ενώ οι ίδιες οι πηγές των διαρροών συνεργάζονται επειδή πιστεύουν πως η ανωνυμία τους είναι εξασφαλισμένη.

Η υπόθεση έχει βυθίσει σε μία δίνη αλληλοκατηγοριών τον ιστότοπο και την βρετανική εφημερίδα, με το μεν Wikileaks να δημοσιεύει ένα πολυσέλιδο κατηγορητήριο σε βάρος του Guardian και την εφημερίδα να απαντά πως, ακόμη και εάν ο κωδικός δεν είχε απενεργοποιηθεί, ήταν ευθύνη του Wikileaks να έχει φροντίσει ο «πρωτογενής» φάκελος με τα αρχεία να μην ήταν προσβάσιμος στο κοινό.

Έτερος δημοσιογράφος του Guardian εκτιμά πως ίσως όντως ο κωδικός να απενεργοποιήθηκε αλλά έπειτα, κατά τη διάρκεια νέας αλλαγής, να «ανακλυκλωθηκε».

Οι ακριβείς παράμετροι της υπόθεσης, ενδεικτικό της πολυπλοκότητας της λειτουργίας του site, δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί.

Από την πλευρά του, το γερμανικό Spiegel -ένα από τα διεθνή ΜΜΕ που συνεργάζεται με το Wikileaks για την δημοσιοποίηση των τηλεγραφημάτων- έδωσε τη δική του εξηγήση: Υποστηρίζει, σε γενικές γραμμές, πως η διαρροή οφείλεται στο «αλαλούμ» της λειτουργίας του Wikileaks, καθώς η υπόθεση αποκάλυψε μία σειρά αδύναμων κρίκων και συσσωρευμένων λαθών στην αλυσίδα της λειτουργίας του.
ΤΑ ΝΕΑ