Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Τα κινεζικά φωτοβολταϊκά κλείνουν τις αμερικανικές εταιρίες - Χρεοκόπησε και η Solyndra.


Αίτημα υπαγωγής στο νόμο περί χρεοκοπίας υπέβαλε μέσα στο καλοκαίρι ο αμερικανικός κολοσσός φωτοβολταϊκών Solyndra, ο οποίος είχε καταφέρει να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών τόσο στην αμερικανική όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρίας, αιτία της χρεοκοπίας ήταν αφενός η αδυναμία ανταγωνισμού των κινεζικών εταιριών φωτοβολταϊκών πάνελ και αφετέρου οι ολοένα και μειούμενες τιμές, οι οποίες δεν άφηναν τα απαιτούμενα περιθώρια κέρδους.
Τα ξένα μέσα έχουν δώσει ιδιαίτερη έκταση στο ζήτημα της χρεοκοπίας της Solyndra, καθώς επρόκειτο για μία εταιρία, τα προϊόντα της οποίας χαρακτηρίζονταν από ιδιαίτερα καινοτόμα χαρακτηριστικά - τα κυλινδρικά φωτοβολταϊκά πάνελ Solyndra είχαν γίνει γνωστά παγκοσμίως - ενώ το μέλλον της διαφαινόταν ιδιαίτερα ελπιδοφόρο.
Μάλιστα, είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον του ίδιου του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της εταιρίας, κάνοντας δηλώσεις ιδιαίτερα επαινετικές για την αμερικανική εταιρία.
Σημειώνεται ότι η Solyndra δεν είναι η μοναδική μεγάλη αμερικανική εταιρία φωτοβολταϊκών η οποία, υπό το βάρος του κινεζικού ανταγωνισμού, κηρύσσει πτώχευση, καθώς τον τελευταίο μήνα, άλλες δύο εταιρίες, EverGreen και SpectraWatt, αναγκάστηκαν να σταματήσουν τη λειτουργία τους, οδηγώντας μεγάλο αριθμό εργαζομένων στην ανεργία.
Σημειώνεται ότι η Solyndra, δύο περίπου χρόνια πριν, είχε εξασφαλίσει δάνειο ύψους 535 εκατ. δολαρίων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, προκειμένου να διευρύνει τις δραστηριότητές της.
Πλέον, μετά τη χρεοκοπία τριών από τις πλέον υποσχόμενες αμερικανικές βιομηχανίες παραγωγής φωτοβολταϊκών, το μερίδιο της Κίνας στη συγκεκριμένη αγορά διευρύνεται ακόμη περισσότερο, επιβεβαιώνοντας όσους υποστηρίζουν ότι οι κινέζοι παραγωγοί φωτοβολταϊκών έχουν βρει το… μυστικό για να κρατούν χαμηλά τις τιμές των πάνελ, εξασφαλίζοντας δάνεια μικρού κόστους αλλά και επιχορηγήσεις, τα οποία καθιστούν τα κινεζικά προϊόντα τα πλέον ανταγωνιστικά της αγοράς.
Πηγή: EnergyPress