Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Μπιρμπίλη: Δεν πουλάμε μονάδες της ΔΕΗ - Συνεχίζει να απειλεί η ΓΕΝΟΠ

Για ακόμα μια φορά η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δήλωσε οτι για την κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Στη σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του Θ. Πάγκαλου με την συμμετοχή και των κυρίων Παμπούκη, Παπακωνσταντίνου και Αθανασάκη ξεκαθαρίστηκε η ενεργειακή πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση έως το 2020 και η προώθηση των επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Για το θέμα της ΔΕΗ η κα Μπιρμπίλη ξεκαθάρισε οτι για την κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα πώλησης λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης, όμως πρόσθεσε οτι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Είπε επίσης οτι η κυβέρνηση έχει πάρει παράταση έως το τέλος του χρόνου για να πάρει τις τελικές της αποφάσεις.

Αξιοσημείωτο είναι οτι η κα Μπιρμπίλη δήλωσε οτι ούτε στο Μνημόνιο, ούτε στην τωρινή έκθεση των ελεγκτών δεν γίνεται λόγος για πώληση μονάδων της ΔΕΗ.

Οι παραπάνω δηλώσεις έχουν την εξής μετάφραση. Για την Κυβέρνηση η πώληση θα είναι η έσχατη λύση και αυτό μόνο εάν αποτύχουν μια σειρά από άλλα μέτρα που θέλει να δρομολογήσει όπως η παραχώρηση εκμετάλλευσης δημόσιων λιγνιτωρυχείων μετά από διαγωνισμούς και η αναδιοργάνωσης της ΔΕΗ, με παράλληλες κοινές επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας μεταξύ ιδιωτών και ΔΕΗ.

Την ίδια ώρα ο Γ. Παπακωνσταντίνου έχει αναλάβει το έργο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα η οποία πιέζει για άμεση πώληση των μονάδων παραγωγής σε ποσοστό 40%.

Οι εργαζόμενοι πάντως παραμένουν με τους διακόπτες... παραπόδα, απειλώντας να τους κατεβάσουν στην περίπτωση που η Κυβέρνηση υποκύψει στις πιέσεις της τρόικας.

Συνεχίζουν να απειλούν οι συνδικαλιστές

"Συμφωνούμε ως προς την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, διαφωνούμε, όμως, με την εκποίηση της περιουσίας της επιχείρησης του Ελληνικού λαού, της ΔΕΗ. Άλλωστε με βάση την οδηγία της Ε.Ε. και την Ελληνική Νομοθεσία δεν είναι απαραίτητο να απελευθερωθεί η αγορά Η/Ε με το να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ".

Τις δηλώσεις αυτές έκανε πριν από λίγο ο γενικός γραμματέας της ΓΕΝΟΠ κ. Κ. Κατσαρός, προσθέτοντας ότι ο ενδεχόμενος ακραίος λόγος δεν είναι τόσο επικίνδυνος όσο είναι οι ακραίες αποφάσεις της Κυβέρνησης.

"Στην προπαγανδιστική καταιγίδα που ενέσκηψε από την Κυβέρνηση για καθησυχασμό της κοινής γνώμης ότι θα εξετάσουμε, θα δούμε, θα συσκεφτούμε και εντέλει θα αποφασίσουμε, η απάντησή μας είναι ότι ο λιγνίτης και τα νερά που σκέφτονται να ξεπουλήσουν είναι αυτά που επιδοτούν την τιμή της κιλοβατώρας στα νησιά , στις ευπαθείς ομάδες και κρατούν την τιμή της φθηνότερη στην Ευρώπη και την τρίτη φθηνότερη στον κόσμο, γι' αυτό, λοιπόν, και δεν είμαστε διατεθειμένοι να το διαπραγματευτούμε", αναφέρει ο κ. Κατσαρός.

"Κάποια συνδικαλιστικά στελέχη, του χώρου μας, και μη, μπορούν σίγουρα να εκφράζουν τις προσωπικές τους απόψεις, αλλά εμείς, ως θεσμικά και συντεταγμένα όργανα, εκφράζουμε προς τα έξω τις αποφάσεις των συνεδρίων της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ", καταλήγει ο γραμματέας του συνδικάτου.

OI ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΟ ΤΗΣ ΒΕΥΗΣ - ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΕΚΑ

Προς:
Τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής του ΥΠΕΚΑ
για την «εκμίσθωση των δικαιωμάτων έρευνας  και εκμετάλλευσης του δημόσιου λιγνιτωρυχείου της Βεύης»

– κ. Γ. Μανιάτη,
Υφυπουργό  Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
– κ. Π. Μητρόπουλο
Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο του Ι.Γ.Μ.Ε
–κ. Γρ. Πραστάκο,
Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
– κ. Στ. Περράκη
Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου
– κ. Κ. Παναγόπουλο
Ομότιμο καθηγητής Ε.Μ.Π
– κ. Π. Μέρκο
Γενικό Επιθεωρητή Περιβάλλοντος

Καθώς και στους εκπροσώπους των κομμάτων στην Επιτροπή:

–  κ.  Γ. Λιάνη,
βουλευτή Φλώρινας του ΠΑΣΟΚ
– κ. Ε. Κωνσταντινίδη
Βουλευτή  Φλώρινας της ΝΔ 
– κ. Α. Κολοκοτρώνη
Βουλευτή  Θεσσαλονίκης του ΛΑ.Ο.Σ

ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΟ ΤΗΣ ΒΕΥΗΣ

Των:
Παν. Λαφαζάνη,
Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΣΥΡΙΖΑ
Γιώργου Ανδριώτη,
Μέλους της Επιτροπής Ενέργειας του Συνασπισμού

Όπως είναι γνωστό, από θέση αρχής είμαστε τελείως αντίθετοι σε κάθε μορφή εκποίησης του εθνικού πλούτου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτό σημαίνει ότι είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων και βέβαια στην ιδιωτικοποίηση του δημόσιου λιγνιτωρυχείου της Βεύης. Αποφασίσαμε τη συμμετοχή μας στις διαδικασίες της συσταθείσας διακομματικής επιτροπής με στόχο αφενός την καλύτερη ενημέρωσή μας για τις εξελίξεις και αφετέρου για να ασκήσουμε κάθε δυνατή επιρροή προκειμένου να μείνει το λιγνιτωρυχείο σε δημόσια χέρια, σε στενή συνεργασία με μια δημόσια ΔΕΗ.
Από την παρακολούθηση των εργασιών της επιτροπής ενισχύθηκε η θέση μας για την ανάγκη να περάσει συνολικά το λιγνιτικό κοίτασμα της Βεύης σε δημόσιο έλεγχο και να αξιοποιηθεί σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, για την εξυπηρέτηση των λιγνιτικών της μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ελληνικού λαού.
Θεωρούμε απαράδεκτο ότι το λιγνιτωρυχείο της Βεύης  όχι μόνο δεν παραχωρείται ως ενιαίο κοίτασμα στη ΔΕΗ αλλά και η τελευταία, με αυθαίρετη και απαράδεκτη παρέμβαση της Ε.Ε., αποκλείεται, κατά πρωτοφανή τρόπο, από τη διαδικασία συμμετοχής της στο διαγωνισμό.
Τον αποκλεισμό αυτό της ΔΕΗ από το διαγωνισμό για την εκμετάλλευση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης, καθώς και από άλλα τρία λιγνιτικά κοιτάσματα της χώρας (Δράμα, Βεγόρα, Ελασσόνα) είχε καταγγείλει και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής και στη θέση αυτή εμμένουμε. Άλλωστε, αυτή ήταν και η προεκλογική θέση του ΠΑΣΟΚ, όπως είχε εκφραστεί σε κοινή συνέντευξη τύπου από τους τότε επικεφαλείς του Τομέα Ανάπτυξης, κ. Μιχ. Χρυσοχοϊδη και κ. Φ. Σαχινίδη στις 31.08.2009 (Η θέση τότε της Ε.Ε. χαρακτηριζόταν από τα δύο ως άνω στελέχη του ΠΑΣΟΚ ως «κατάπτυστη» και στηριγμένη σε «μια λογική ιδεοληψιών και νεοφιλελεύθερης αφέλειας που διακρίνει ορισμένους Ευρωπαίους Επιτρόπους»)
Θεωρούμε ότι είναι άκρως αντιοικονομική η διαφορετική αντιμετώπιση και διαχείριση των δύο τμημάτων του λιγνιτικού κοιτάσματος της Βεύης, αυτού δηλαδή που ήδη είναι στη δικαιοδοσία εκμετάλλευσης από ΔΕΗ και του άλλου που επιδιώκεται να δοθεί σε ιδιώτες. Το κοίτασμα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ενιαίο και να το εκμεταλλευτεί η ΔΕΗ. Τυχόν χωριστή εκμετάλλευση θα έχει σαν αποτέλεσμα –όπως ανέφερε και ο καθηγητής ΕΜΠ Κ.Παναγόπουλος- το 30% του κοιτάσματος να μείνει αναξιοποίητο και το κόστος παραγωγής του λιγνίτη να είναι διπλάσιο εκείνου μιας ενιαίας εκμετάλλευσης.
Καταλήγουμε υπογραμμίζοντας την ανάγκη η κυβέρνηση να αλλάξει, έστω και την τελευταία στιγμή άποψη, να λάβει υπόψη της θέσεις μαζικών φορέων, όπως η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, και να προχωρήσει στην αξιοποίηση, υπό δημόσιο έλεγχο, του λιγνιτωρυχείου της Βεύης, το οποίο πρέπει να ανατεθεί εξολοκλήρου σε μια ενιαία, δημόσια, καθετοποιημένη ΔΕΗ, προκειμένου να εξυπηρετήσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο το συμφέρον της ενεργειακής ανάπτυξης της χώρας, τα τοπικά συμφέροντα και το συμφέρον του ελληνικού λαού.

Αθήνα, 26 Ιουλίου 2010

Ελεύθερες κιλοβατώρες - Μία ακόμη απόφαση που θα ικανοποιήσει την τρόικα χωρίς να πλήξει τη ΔΕΗ σχετίζεται με το λιγνιτωρυχείο της Βεύης- το οποίο μάλλον είναι χρυσωρυχείο, καθώς θέλουν να το εκμεταλλευτούν όλοι οι κροίσοι της χώρας

Ευτυχώς ζούμε σε ελεύθερη αγορά κι έχουμε ένα κάρο ελευθερίες. Μπορούμε ελεύθερα να γίνουμε εφοπλιστές ή ελεύθερα να επενδύσουμε στη βιομηχανία. Το αυτό ισχύει και στην ηλεκτροδότηση: όποιος θέλει παράγει και πωλεί το ρεύμα εντελώς ελεύθερα. Οι επίμονες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας είναι ρητορικές. Εδώ και 10 χρόνια υπάρχει πλήρης ελευθερία να πάρει κάποιος την άδεια, να ανεγείρει τη μονάδα του, να προσελκύσει καταναλωτές και να τους πουλήσει το «φως» στη λιανική. Υπάρχει ελευθερία τόσο στην παραγωγή όσο και στη διάθεση του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό που περιορίζει την ελευθερία των επενδυτών γράφεται με τρία γράμματα: ΔΕΗ. Η δημόσια επιχείρηση είναι αξιόπιστη, παραμένει φθηνή (παρά τις ανατιμήσεις) και επιπλέον έχει καβατζάρει όλες τις συμφερτικές μονάδες παραγωγής. Δύσκολο να την ανταγωνιστεί κάποιος.

Η τρόικα έχει μια δυσανεξία στις ηγεμονικές εταιρείες, όταν αυτές είναι κρατικές. Επόμενο ήταν να προτείνει τον κατακερματισμό της ΔΕΗ, πολλώ δε αφού μια τέτοια επιλογή θα έφερνε ρευστό στα ταμεία. Η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη από την αρχή ήταν αντίθετη στην πώληση του 40% των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων και κατόπιν συσκέψεως με τους συναρμόδιους υπουργούς διαβεβαίωσε χθες ότι η κυβέρνηση «συζητά τα πάντα εκτός από την πώληση μονάδων της ΔΕΗ». Θα χρειαστούν λοιπόν ευφάνταστες λύσεις για να μπουν νέοι παίκτες στην αγορά ή τουλάχιστον να φανεί ότι κάτι γίνεται- ενώ στην πραγματικότητα δεν θα κινείται τίποτε. Δεν είναι κακό αυτό, στην ίδια θέση έχουν περιέλθει κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ενας ευρηματικός τρόπος για να φανεί ότι ελευθερώνεται ακόμη περισσότερο η αγορά είναι η ανταλλαγή μονάδων, κατά το γαλλοβρετανικό μοντέλο. Κάποια ελληνική μονάδα παραγωγής ρεύματος θα παριστάνει πως είναι βουλγάρικη και κάποια βουλγάρικη πως είναι ελληνική. Γίνονται αυτά. Μία ακόμη απόφαση που θα ικανοποιήσει την τρόικα χωρίς να πλήξει τη ΔΕΗ σχετίζεται με το λιγνιτωρυχείο της Βεύης- το οποίο μάλλον είναι χρυσωρυχείο, καθώς θέλουν να το εκμεταλλευτούν όλοι οι κροίσοι της χώρας. Ο λιγνίτης προορίζεται για εργοστάσιο ρεύματος της Φλώρινας, που υποτίθεται θα έχτιζε η ΔΕΗ. Συνδέοντας τα δύο έργα, προκύπτει ένας χαρούμενος παραγωγός ενέργειας, με την πρώτη ύλη στο χέρι. Ολα κι όλα: ωραίοι οι ανεμόμυλοι, αλλά δεν φυσάει κάθε μέρα· ωραία τα φωτοβολταϊκά πάρκα αλλά αδύναμα. Κανείς δεν ανταγωνίζεται το μαύρο ορυκτό στη φτήνια του.

Υπάρχει μία ακόμη μέθοδος για να ευνοηθούν οι ελεύθεροι επενδυτές της ελεύθερης αγοράς. Να καταδικαστούν οι πελάτες της ΔΕΗ στην ακρίβεια. Να έχει το ρεύμα τόσο υψηλή τιμή που να φοβούνται όλοι να ανάψουν θερμοσίφωνο. Οι νέες εταιρείες καραδοκούν. Εχουν άδειες, έχουν υποδομές και περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία. Η ΔΕΗ εξακολουθεί να παράγει το 85% του ηλεκτρικού ρεύματος. Στη λιανική πώληση φαίνεται περισσότερο η ηγεμονική θέση: από τα 7,5 εκατ. ρολόγια που υπάρχουν μόνο τα 35.000 προμηθεύονται ρεύμα από άλλες εταιρείες. Εκεί έχουν στραφεί κάποιες επιχειρήσεις και αλυσίδες καταστημάτων, ενώ το ενδιαφέρον για οικιακή κατανάλωση παραμένει ισχνό. Εν τούτοις, αν παραφουσκώσουν τα τιμολόγια της ΔΕΗ κάθε νοικοκύρης θα έχει λόγο να αποταθεί σε μικρό προμηθευτή. Μια εταιρεία που μπαίνει δυναμικά στην παραγωγή και διάθεση ενέργειας από τον Σεπτέμβρη στοχεύει στον εφοδιασμό 200.000

σπιτιών. Προς το παρόν τα τιμολόγιά της είναι φθηνότερα κατά 10%.

Είναι κατανοητό πως για να γιγαντωθούν οι μικρές εταιρείες πρέπει να γίνει ασύμφορη η δημόσια επιχείρηση. Οι μικρές εταιρείες μόλις μεγαλώσουν θα αλλάξουν στρατηγική- αυτό το αναμένουν όλοι. Υπάρχει και μία άλλη παράμετρος. Οι ιδιώτες μπορούν να κάνουν εισαγωγές ρεύματος από γειτονικές χώρες. Για να γίνουν ανταγωνιστικοί θα αγοράσουν και από εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας. Λεπτομέρειες... Εν ολίγοις, η πίεση για απελευθέρωση μάλλον θα οδηγήσει σε ανελεύθερες συνθήκες. Τι να κάνουμε, είναι πολύ της μόδας το laissez-faire.

Της ΛΩΡΗΣ ΚΕΖΑ
Από τη στήλη ΓΝΩΜΕΣ του ΒΗΜΑΤΟΣ

Παζάρι... μεγαβάτ για τη ΔΕΗ - Η κυβέρνηση αναζητά ισοδύναμα μέτρα με αυτά της τρόικας αλλά λιγότερο επώδυνα

Σκληρές διαπραγματεύσεις για τα μέτρα ισοδύναμου χαρακτήρα με αυτά που θα είχε η πώληση μονάδων της ΔΕΗ θα συνεχίσει η κυβέρνηση με την τρόικα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, καταληκτική προθεσμία σύμφωνα με το μνημόνιο.
Στη συνάντηση που είχε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη με το κλιμάκιο των ελεγκτών, έγινε σαφές ότι οι τελευταίοι είναι διατεθειμένοι να ακούσουν τι έχει να πει η ελληνική πλευρά, χωρίς- απ΄ ό,τι διαρρέει- να εμφανίζονται τόσο δογματικοί στο θέμα της πώλησης μονάδων, αλλά και ότι αναμένουν μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου ένα πακέτο μέτρων με ισοδύναμο πάντως αποτέλεσμα. Ζητούμενο αυτών των εναλλακτικών λύσεων δεν μπορεί να είναι άλλο από την απόκτηση πρόσβασης του ιδιωτικού τομέα στα χαμηλότερου κόστους καύσιμα (π.χ. λιγνίτες), ώστε να καταστεί εφικτός ο ανταγωνισμός προς τη ΔΕΗ στη χονδρική.

Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές παρουσιάστηκαν ενόψει της συνάντησης με την υπουργό με συγκεκριμένο επίσημο κείμενο, που προφανώς θα εμπεριείχε τις υποδείξεις για πώληση του 40% των υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων (ένα είδος μνημονίου Νο 2), το οποίο όμως μετά τη συζήτηση με την ελληνική πλευρά δεν παρέδωσαν.

Από την πλευρά της η κ. Μπιρμπίλη υποστήριξε ότι το άνοιγμα της αγοράς μπορεί να γίνει με άλλους τρόπους, χωρίς την πώληση μονάδων, μέτρο το οποίο βρίσκεται εκτός κυβερνητικής πολιτικής, ενώ παρουσίασε στο κλιμάκιο τον ενεργειακό σχεδιασμό της κυβέρνησης μέχρι το 2020, που προβλέπει τη σταδιακή μείωση της παραγωγής λιγνίτη.

Εναλλακτικό πακέτο
Αν και το υπουργείο αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά του, πόσω μάλλον αφού βρίσκεται σε λεπτή φάση διαπραγμάτευσης με την τρόικα, στα υπό εξέταση μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος παραμένει αυτό της εικονικής πώλησης μονάδων. Δηλαδή της πώλησης έπειτα από διαγωνισμό σε τρίτους, ποσοστού της φθηνής σήμερα παραγόμενης λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ, προκειμένου εν συνεχεία να την εμπορευτούν, διαμορφώνοντας έτσι χαμηλότερα το κόστος τους. Τα μειονεκτήματα είναι δύο: αφενός ότι βρίσκει κάθετα αντίθετη τη ΓΕΝΟΠ- «εμείς οι εργαζόμενοι δεν πουλάμε εργοστάσια ούτε ενέργεια σε τιμή κόστους» έγραφε στο προχθεσινό μήνυμά τους προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρός της Ν. Φωτόπουλος-, αφετέρου ότι ακόμη και αν επιλεγούν τελικά οι δημοπρασίες ενέργειας, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα προσελκύσουν ενδιαφερόμενους επενδυτές. Διότι μπορεί σήμερα η τιμή της λιγνιτικής κιλοβατώρας να είναι φθηνή, θα πάψει όμως σύντομα να είναι μετά την ενσωμάτωση σε αυτήν του κόστους των ρύπων.

Τα λιγνιτωρυχεία
Αλλη λύση που θα εξεταστεί, στο σκεπτικό πάντα του ισοδύναμου, είναι η ολοκλήρωση της εκμίσθωσης του λιγνιτωρυχείου της Βεύης στη Φλώρινα σε ιδιώτες, η προοπτική αξιοποίησης νέων λιγνιτωρυχείων σε περιοχές με κοιτάσματα όπως η Ελασσόνα (εδώ θα πρέπει να ξεπεραστεί η κατηγορηματική άρνηση της τοπικής κοινωνίας). Στο τραπέζι έχουν πέσει επίσης ιδέες για μετοχική συμμετοχή ιδιωτών σε καθεμία από τις νέες μονάδες που δρομολογεί η ΔΕΗ, ανταλλαγή μονάδων της επιχείρησης με άλλες εταιρειών του εξωτερικού, και προώθηση των εκκρεμών στη ΡΑΕ αιτήσεων ιδιωτών για λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες, ισχύος σήμερα άνω των 4.000

ΜW. Κάποιες πλευρές υποστηρίζουν ότι με έναν συνδυασμό των παραπάνω μέτρων, μαζί με τις αλλαγές στην αγορά χονδρικής, το μερίδιο της ΔΕΗ θα πέσει κάτω από το 80%, δημιουργώντας ικανές συνθήκες ανταγωνισμού.

Αυξήσεις σε οικιακά - αγροτικά τιμολόγια

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ του μείγματος των μέτρων που θα αντιπροταθούν στην τρόικα, βέβαιο είναι ότι το εναλλακτικό αυτό πακέτο θα περιλαμβάνει τα μέτρα που ούτως ή άλλως προβλέπονται στο αρχικό κείμενο του Μνημονίου, δηλαδή τη λήψη αποφάσεων μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου για αλλαγές στην αγορά χονδρικής, μαζί με τις αναπροσαρμογές στα τιμολόγια λιανικής, και διαχωρισμό δικτύων μεταφοράς και διανομής από τη ΔΕΗ μέχρι τον Μάρτιο.

Στο μέτωπο των τιμολογίων έρχονται από του χρόνου αυξήσεις στα οικιακά και τα αγροτικά- το πότε και πώς θα το αποφασίσει η κυβέρνηση- τα οποία επί χρόνια διατηρούνταν για κοινωνικούς λόγους σε επίπεδα ακόμη και κάτω του κόστους.

Τα τιμολόγια αυτά θα πρέπει να αντανακλούν στο εξής το κόστος παραγωγής, που σημαίνει ότι για να κλείσει η ψαλίδα θα πρέπει να αυξηθούν κατά 30%-40% τα οικιακά και 50%-60% τα αγροτικά.

Τέλος, στο θέμα των δικτύων της ΔΕΗ, το θέμα φέρεται να τέθηκε και σήμερα από την τρόικα, και μάλιστα προς την κατεύθυνση του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού, δηλαδή να περάσει η κυριότητα των δικτύων μεταφοράς και διανομής σε ιδιώτες.

Από την πλευρά της ωστόσο η υπουργός φέρεται να απάντησε ότι η σχετική κοινοτική οδηγία δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επιλέξει ανάμεσα σε δύο άλλες λιγότερο επώδυνες λύσεις.



Πηγή: "TA NEA"

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Φιντικάκης