Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Η ΓΕΝΟΠ ζητά συνάντηση με Βενιζέλο και Παπακωσταντίνου

Όπως ήδη είναι γνωστό η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ με  ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δ.Σ  από την Δευτέρα 20 Ιούνη ξεκινά 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Διαισθανόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης ως υπεύθυνη συνδικαλιστική οργάνωση και για να αποφευχθεί η σύγκρουση με την κυβέρνηση ,  δημόσια, απευθύνει αίτημα άμεσης συνάντησης (εκ των πραγμάτων μέχρι την Κυριακή το μεσημέρι) τόσο με τον κ. Υπουργό  Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, όσο και με τον ΥΠΕΚΑ κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να αποσαφηνισθούν οι θέσεις της κυβέρνησης σχετικά με το μεσοπρόθεσμο σχέδιο και το μέλλον της τελευταίας μεγάλης Δημόσιας Επιχείρησης της χώρας μας.
 Επιχείρησης που φτιάχτηκε με το υστέρημα του Ελληνικού λαού 

Οι αποκρατικοποιήσεις στην ενέργεια πρώτο μέλημα του Παπακωνσταντίνου

Το άνοιγμα των αγορών, ειδικά αυτής του λιγνίτη, και οι αποκρατικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας αποτελούν αναμφίβολα το πρώτο μέλημα του νέου ΥΠΕΚΑ Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με βάση και το στίγμα που είχε ως τώρα θέσει ως υπουργός Οικονομικών. Σε πρώτο πλάνο, ο διάλογος για το ενεργειακό νομοσχέδιο, η προώθηση των ρυθμίσεων για τους αγωγούς και την έρευνα υδρογονανθράκων που έχει δρομολογήσει ο υφυπουργός κ. Μανιάτης, ενώ το ζήτημα της ΔΕΗ προφανώς θα αντιμετωπιστεί συνολικά σε κυβερνητικό επίπεδο.

Ενδιαφέρον σημείο η "συνύπαρξη" με την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.
Πρώτο μέλημα του νέου υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου αποτελεί η προώθηση του ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρισμού, με έμφαση στον λιγνίτη, καθώς και η ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων που έχουν δρομολογηθεί, με επίκεντρο τα Ελληνικά Πετρέλαια, την ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ – επικουρικά όλα αυτά προς το υπουργείο Οικονομικών - αλλά και την αποθήκη φυσικού αερίου, σε δεύτερο χρόνο.
Με βάση τη σφραγίδα που έχει βάλει ο ίδιος ως υπουργός Οικονομικών, θα πρέπει να περιμένουμε ένταση των προσπαθειών για άνοιγμα της λιγνιτικής αγοράς, σε συνεργασία με την Κομισιόν, αλλά και την ΔΕΗ. Ενδεχομένως να επανέλθει σε πρώτο πλάνο το ζήτημα των ανταλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας που έχει "παγώσει", καθώς η πώληση μονάδων της ΔΕΗ αποτελεί ένα συνολικότερο κυβερνητικό ζήτημα και εκ των πραγμάτων, μαζί με την προσπάθεια πώλησης του 17%, έχει παραπεμφθεί στο τρίτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς.
Ενδεχομένως να επανέλθει στο προσκήνιο το θέμα των ανταλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας, για το οποίο έχει άλλωστε γίνει προετοιμασία τους τελευταίους μήνες, ή να επιδιωχθεί να βρεθεί κάποιος άλλος αποτελεσματικός τρόπος. Είναι βέβαιο ότι ο νέος υπουργός θα μελετήσει – και θα συζητήσει επ΄αυτών, προφανώς – τις ρυθμίσεις του ενεργειακού νομοσχεδίου, ειδικά στο θέμα της εισόδου των ιδιωτών στα δίκτυα και της πρόβλεψης για διατήρηση του δημόσιου ελέγχου, έχοντας άλλωστε ως κληρονομιά από την κα. Μπιρμπίλη έναν ογκώδη φάκελο με σχόλια από δεκατέσσερις κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς, όπως έγραψε και χτες το energia.gr
Εκ των πραγμάτων, η "συνύπαρξη" με την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, η οποία έχει προκηρύξει επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες από την ερχόμενη Δευτέρα, παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον, ενώ προσωπική μου αίσθηση είναι ότι μάλλον θα επιχειρηθεί σε ένα βαθμό να πέσουν οι τόνοι παρά να υπάρξει, τουλάχιστον σε αυτήν την φάση, η σύγκρουση.
Στα θετικά για τον τομέα, αναμφίβολα, η διατήρηση του υφυπουργού κ. Γιάννη Μανιάτη στον τομέα της ενέργειας, καθώς με τη δική του σφραγίδα είναι έτοιμες νομοθετικές ρυθμίσεις τόσο για το κρίσιμο κομμάτι της έρευνας υδρογονανθράκων όσο και για τους ενεργειακούς αγωγούς.