Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Έξωθεν πιέσεις για συναίνεση και Μεσοπρόθεσμο με «180»! Το μήνυμα που έστειλαν στη ΝΔ Ρεν και Γιούνκερ κατά το χθεσινό Eurogroup και οι πληροφορίες για τη στάση που θα κρατήσει ο Α.Σαμαράς αν ο πρωθυπουργός αποφασίσει το Μνημόνιο 2 να ψηφιστεί από αυξημένη πλειοψηφία

Ένας όρος που  ενδεχομένως να οδηγήσει τη χώρα σε μεγάλες πολιτικές εξελίξεις, έχει τεθεί από την πλευρά της τρόικας προς την ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με συνήθως αξιόπιστες πηγές, και παρά τις κυβερνητικές διαψεύσεις, ο κ. Πόουλ Τόουμσεν και οι συνάδελφοι του έχουν θέσει ζήτημα ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου για την 4ετία 2012-2015 από την ενισχυμένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών και όχι από αυτήν των 151.
Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε η Βουλή των Ελλήνων θα βρεθεί ενώπιον των ευθυνών της. Γιατί, σε αυτή την περίπτωση δεν θα αρκεί η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή για να «περάσει» το Μεσοπρόθεσμο, αλλά και η στήριξη από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.
Το παραπάνω επιβεβαιώνεται και από τις νέες πιέσεις (ουσιαστικά προς τη Νέα Δημοκρατία) για πολιτική συναίνεση, πλέον ως προϋπόθεση για τη συνέχιση των διευκολύνσεων προς τη χώρα μας, που άσκησαν οι Όλι Ρεν και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο χθεσινό Eurogroup. Λέγεται, μάλιστα, ότι πιέσεις προς στη ΝΔ  για τον ίδιο λόγο ασκούνται και από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, του οποίου είναι μέλος.
Και το θέμα που ευλόγως τίθεται είναι: τι θα κάνει σε αυτή την περίπτωση ο κ. Αντώνης Σαμαράς; Θα συναινέσει ή θα επιμείνει στην αρνητική του στάση, που εξαρχής έχει χαράξει; Πληροφορίες από την Συγγρού αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει, ούτε αυτή τη φορά, στις πιέσεις που του ασκούνται, γεγονός το οποίο δεν αποκλείεται να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.
Και στη ΝΔ, μολονότι γνωρίζουν ότι οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ακόμα ευνοϊκές για το κόμμα τους, το πιθανότερο είναι ότι θα αναλάβουν το συγκεκριμένο ρίσκο, αν τελικώς τεθεί στην πράξη ένα τέτοιο ζήτημα όπως αυτό που περιγράφηκε παραπάνω.

"Πακέτο" με το λιγνιτωρυχείο Βεύης η μονάδα "Μελίτη ΙΙ" της ΔΕΗ και με πλειοψηφία 51% σε ιδιώτη!

Την επόμενη κίνηση που θα της δώσει τη δυνατότητα να ανακτήσει κατά κάποιο τρόπο την πρωτοβουλία των κινήσεων αναζητά η διοίκηση της ΔΕΗ, εάν βέβαια της επιτρέψει κάτι τέτοιο το «τσουνάμι» των εξελίξεων που επηρεάζουν άμεσα την τύχη της επιχείρησης, όπως το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, η αναδόμηση της αγοράς ηλεκτρισμού και οι αλλαγές που θα επιβληθούν σε σχέση με τη χρήση των εγχώριων λιγνιτικών κοιτασμάτων.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Ζερβός θα επιχειρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, «φυγή προς τα μπρός», με πρόσκληση ενδιαφέροντος προς ιδιώτες, για από κοινού κατασκευή της προγραμματισμένης νέας σύγχρονης λιγνιτικής μονάδας στη Μελίτη (Μελίτη ΙΙ), σε συνδυασμό, πιθανόν, με την εκμετάλλευση του λιγνιτικού κοιτάσματος της Βεύης, για την παραχώρηση του οποίου η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και χρόνια.
Η πρόσκληση προς ιδιώτες θα αφορά τη συμμετοχή τους σε ποσοστό πλειοψηφικό, τουλάχιστον 51%. Με τον τρόπο αυτό θεωρείται, μεταξύ άλλων, ότι θα αυξηθούν τα επιχειρήματα της χώρας μας έναντι της κοινότητας, για το ζήτημα του ανοίγματος των λιγνιτών. Η απόφαση του Eυρωπαϊκού Δικαστηρίου όσον αφορά την προσφυγή που έχει κάνει η ΔΕΗ με αίτημα την ακύρωση της παλαιότερης απόφασης της Κομισιόν για εκποίηση λιγνιτικών μονάδων, αναμένεται στις αρχές Σεπτεμβρίου. Οι επιτελείς μάλιστα της ΔΕΗ θεωρούν ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να κερδηθεί, ενώ, ενόψει της αποκρατικοποίησης, είναι επίσης πιθανό να μη ληφθεί τώρα απόφαση για την παραχώρηση του 40% της λιγνιτικής παραγωγής και των swaps. Ανεξάρτητα όμως από αυτό, ο κ. Ζερβός εμφανίζεται έτοιμος, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, να προχωρήσει σε διαδικασία swaps με ιδιώτες, με πρωτοβουλία και όρους της ίδιας της ΔΕΗ και όχι της Κομισιόν. Πρόκειται για εφαρμογή παλαιότερου σχεδίου, σύμφωνα με το οποίο η ΔΕΗ θα έκανε ανταλλαγές 300 MW μέσα στο 2011 εν είδει προετοιμασίας για τα «μεγάλα» swaps που περιελάμβανε η ελληνική πρόταση «ισοδύναμου αποτελέσματος».
Αβεβαιότητα
Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ επιτείνεται από το γεγονός ότι έχει όλα τα μέτωπα σε εκκρεμότητα, και την ίδια στιγμή η υλοποίηση οποιασδήποτε επενδυτικής πρωτοβουλίας «σκαλώνει» στην έλλειψη ρευστότητας και στις δυσκολίες χρηματοδότησης, όπως σηματοδοτούνται και από τη νέα υποβάθμιση, την Παρασκευή, από τη Standard & Poor's, της πιστοληπτικής ικανότητας της επιχείρησης, κυρίως εξαιτίας της υποβάθμισης από την ίδια του rating (διαβάθμισης) του Ελληνικού Δημοσίου την προηγούμενη εβδομάδα. Η αξιολόγηση της ΔΕΗ βρέθηκε στο «Β» από το «ΒΒ-», διότι, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η σχεδιαζόμενη πώληση ποσοστού 17% της εταιρείας σε ιδιώτες επενδυτές ενδέχεται να ενεργοποιήσει ρήτρες που θα επιτρέπουν στους δανειστές της επιχείρησης να απαιτήσουν την αποπληρωμή των δανείων τους
Πηγή: energypress