Ένας όρος που ενδεχομένως να οδηγήσει τη χώρα σε μεγάλες πολιτικές εξελίξεις, έχει τεθεί από την πλευρά της τρόικας προς την ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με συνήθως αξιόπιστες πηγές, και παρά τις κυβερνητικές διαψεύσεις, ο κ. Πόουλ Τόουμσεν και οι συνάδελφοι του έχουν θέσει ζήτημα ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου για την 4ετία 2012-2015 από την ενισχυμένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών και όχι από αυτήν των 151.
Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε η Βουλή των Ελλήνων θα βρεθεί ενώπιον των ευθυνών της. Γιατί, σε αυτή την περίπτωση δεν θα αρκεί η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή για να «περάσει» το Μεσοπρόθεσμο, αλλά και η στήριξη από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.
Το παραπάνω επιβεβαιώνεται και από τις νέες πιέσεις (ουσιαστικά προς τη Νέα Δημοκρατία) για πολιτική συναίνεση, πλέον ως προϋπόθεση για τη συνέχιση των διευκολύνσεων προς τη χώρα μας, που άσκησαν οι Όλι Ρεν και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο χθεσινό Eurogroup. Λέγεται, μάλιστα, ότι πιέσεις προς στη ΝΔ για τον ίδιο λόγο ασκούνται και από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, του οποίου είναι μέλος.
Και το θέμα που ευλόγως τίθεται είναι: τι θα κάνει σε αυτή την περίπτωση ο κ. Αντώνης Σαμαράς; Θα συναινέσει ή θα επιμείνει στην αρνητική του στάση, που εξαρχής έχει χαράξει; Πληροφορίες από την Συγγρού αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει, ούτε αυτή τη φορά, στις πιέσεις που του ασκούνται, γεγονός το οποίο δεν αποκλείεται να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.
Και στη ΝΔ, μολονότι γνωρίζουν ότι οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ακόμα ευνοϊκές για το κόμμα τους, το πιθανότερο είναι ότι θα αναλάβουν το συγκεκριμένο ρίσκο, αν τελικώς τεθεί στην πράξη ένα τέτοιο ζήτημα όπως αυτό που περιγράφηκε παραπάνω.