Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Ανοίγουν οι Προσφορές για το δημόσιο λιγνιτωρυχείο Βεύης

Του Σωτ. Χιωτάκη
Σαφής εικόνα για το ποια εκ των 10 δεσμευτικών προσφορών θα αποκτήσει προβάδισμα για την εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης αναμένεται να προκύψει σήμερα το πρωί, καθώς έχει προγραμματιστεί η αποσφράγιση του οικονομικού σκέλους των φακέλων, σε μία διαδικασία με παρόντα όλα τα ηχηρά ονόματα της ενεργειακής αγοράς.

Όπως είναι γνωστό, ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από το σύνολο των μεγάλων ενεργειακών ομίλων της χώρας, καθώς προσφορές έχουν καταθέσει η Άκτωρ ΑΤΕ, η οποία συνεργάζεται με την Elpedison (Ελληνικά Πετρέλαια – όμιλος Λάτση – ιταλική Edison), ο όμιλος Μυτιληναίου, η Τέρνα, ο όμιλος Κοπελούζου, μέσω των Horizon Μεταλλευτική και της ΜΕΤΕ, η Μηχανική, η ΕΛΜΙΝ και η ΙΝΤΕΡΚΑΤ, συμφερόντων του Γιάννη Σήφη Βαρδινογιάννη καθώς και οι Γαία Τεχνική, Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας, Ενεργειακά Έργα ΑΤΕ και η κοινοπραξία των ΤΕΝΑ ΑΤΕΒΕ-ΚΑΠΑ Δυναμική ΑΤΕ- Energen.

Το υπολογιζόμενο σε 90 εκατ. τόνους απόθεμα λιγνίτη μπορεί να αξιοποιηθεί για να υποστηρίξει την λειτουργία μιας μεγάλης λιγνιτικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρισμού στην Φλώρινα, ενώ οι προσφορές των Άκτωρ-Elpedison και Τέρνα είναι συνδεδεμένες με τη συγκεκριμένη προοπτική.

Συγκεκριμένα, η Elpedison έχει καταθέσει αίτηση στη ΡΑΕ για λήψη άδειας παραγωγής, ενώ ο όμιλος της Τέρνα διαθέτει σχετική άδεια για την Φλώρινα από πέρσι.

Όπως, μάλιστα, έχει μεταδώσει το energia.gr, παράγοντες της αγροάς έχουν εκτιμήσει ότι από τη στιγμή που το τίμημα συνδέθηκε με την Οριακή Τιμή Συστήματος – δηλαδή με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, γαι πρώτη φορά σε ανάλογο διαγωνισμό – οι δύο συγκεκριμένες προσοφρές φαίνεται να έχουν αποκτήσει προβάδισμα. 

Αυτήν την οπτική, πάντως, την αρνούνται παράγοντες της Επιτροπής Αξιολόγησης, που υποστηρίζουν ότι η σύνδεση του τιμήματος με την ΟΤΣ ουσιαστικά διασφαλίζει την διαδικασία από την υποβολή ακραίων οικονομικά προσφορών.

Περισσότερα, όμως, σε λίγες ώρες, με την διαδικασία της εκμίσθωσης του λιγνιτωρυχείου να προβλέπεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου υπό την πίεση και της Ε.Ε. για την είσοδο ιδιωτών στους λιγνίτες στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού.
Πηγή: Energia.gr.
(δημοσιεύεται και στο axiaplus gr.)