Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Δεν μάσησε τα λόγια του ο Περιστέρης…

Από τη βήμα της γενικής συνέλευσης της εταιρείας ΓΕΚ Τέρνα, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Γιώργος Περιστέρης ήταν ιδιαίτερα καυστικός για τις κινήσεις της Πολιτείας, που οδηγούν σε εξάντληση τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Τι είπε ο κ. Περιστέρης;
Πρώτον, η πολιτική ηγεσία του τόπου λειτουργεί εδώ και ενάμιση χρόνο σαν να μην έχει κατανοήσει την πραγματική διάσταση του προβλήματος, με την κρατική μηχανή να παραμένει σε κατάσταση αφασίας.
Δεύτερον, αναφέρθηκε στη φορολόγηση με 45% των κερδών που μεταφέρει μια θυγατρική εξωτερικού στη μητρική εταιρεία στην Ελλάδα. Με τον συντελεστή 45%, είπε ο κ. Περιστέρης, είναι σαν να λέει η κυβέρνηση στις επιχειρήσεις να μεταφέρουν την έδρα των δραστηριοτήτων τους εκτός Ελλάδας.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ Τέρνα αποκάλυψε ότι το Δημόσιο οφείλει στον όμιλο 300 εκατ. ευρώ από επιστροφές ΦΠΑ, έργα που έχουν γίνει και έχει παραλάβει και άλλα έργα που έχουν τελειώσει αλλά δεν τα παραλαμβάνει για να μην τα τιμολογήσει. Μάλιστα, σύγκρινε το ποσό των 300 εκατ. ευρώ με τα 135 εκατ. ευρώ που ισχυρίζεται η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ότι χρωστά το κράτος στη ΔΕΗ.
Εκεί όμως που ο κ. Περιστέρης ήταν ιδιαίτερα καυστικός ήταν το θέμα της κατακύρωσης του διαγωνισμού για το λιγνιτωρυχείο της Βεύης στον νομό της Φλώρινας, λέγοντας ότι το κράτος προτιμά να εισάγει λιγνίτη από τη Βουλγαρία και να μη δίνει δουλειά σε 400 άτομα στην περιοχή από την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Σημειωτέον ότι ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει πλειοδοτήσει στους τρεις ανωτέρω διαγωνισμούς.