Κύριε Πρόεδρε
Στις 28 Μαρτίου 2011, όπως ήταν προγραμματισμένο, ανακοινώθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης για το 2010. Σύμφωνα με αυτά, τα συνολικά κέρδη της ΔΕΗ -προ φόρων- ανήλθαν σε 740,7 εκ. ευρώ, έναντι 993,1 εκ. ευρώ το 2009, ήτοι μειωμένα κατά 252,4 εκ. ευρώ (-25,4%).
Παρατηρώντας προσεκτικά το ενημερωτικό δελτίο που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα 28 Μαρτίου, προκύπτουν αρκετά ασφαλή συμπεράσματα για το πού οφείλεται κατά την εκτίμησή μας αυτή η μεγάλη μείωση των κερδών της επιχείρησης.
Καταρχάς, αξίζει να αναφέρουμε, ότι αν στη μείωση των κερδών προστεθεί και η μείωση των δαπανών μισθοδοσίας του προσωπικού από τους Νόμους 3833/10 και 3845/10 που ήταν της τάξεως των 204 εκ. ευρώ, τότε η συνολική μείωση των κερδών θα ήταν της τάξεως του 46%.
Με δεδομένο ότι η συνολική ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας γιο το έτος 2010 παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη (61817 GWH έναντι 61842 GWH το 2009), γίνονται περισσότερο ασφαλή τα συμπεράσματα για τους λόγους μείωσης των κερδών της επιχείρησης.
Κύριε Πρόεδρε
Όντως, «για το 2010, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη ήταν μειωμένη κατά 3.102 GWh έναντι του 2009. Το δε ποσοστό συμμετοχής του λιγνίτη στο συνολικό ενεργειακό μείγμα της ΔΕΗ μειώθηκε σε 48,0%, από 51,6% που ήταν το 2009. Αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί περεταίρω η κάλυψη – συμμετοχή της ΔΕΗ Α.Ε. στη συνολική ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια, από 85,6% το 2009 σε 77,3% το 2010. Η δε παραγωγή τρίτων, αυξήθηκε από 1.614 GWh το 2009 σε 4.323 GWh το 2010 (αύξηση περίπου 168%) αφού μέσα στο 2010 προστέθηκε εγκατεστημένη ισχύς 850 MW από δύο ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς».
Οι απώλειες για την μεγαλύτερη Βιομηχανική Επιχείρηση της χώρας είναι καθημερινές και υπέρογκες. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του πλέον σύγχρονου και οικονομικότερου σταθμού παραγωγής Η/Ε της χώρας, του ΑΗΣ Μελίτης, που λόγω έλλειψης λιγνίτη (που βαρύνει το ΥΠΕΚΑ, αφού δεν παραχωρείται το Ορυχείο της Βεύης) και καθυστερεί υπερβολικά η επαναλειτουργία του Ορυχείου στο Κλειδί, αυτή τη στιγμή βρίσκεται εκτός λειτουργίας δημιουργώντας πλείστα προβλήματα, αλλά και ερωτηματικά σχετικά με το μέλλον της μονάδας.
Την ίδια ώρα περισσότεροι από 10 καδοφόροι εκσκαφείς στα Ορυχεία του ΛΚΔΜ, με δυνατότητα να εξορύσσουν περισσότερους από 6.000 τόνους μάζας την ώρα, είναι παροπλισμένοι, ελλείψει προσωπικού.
Από τα γεγονότα αυτά γίνεται αντιληπτό ότι η σταδιακή παγίωση μίας τέτοιας κατάστασης θα επιβεβαιώσει τις προβλέψεις μας για «μετάλλαξη» της ΔΕΗ, από υγιή και κερδοφόρα επιχείρηση, σε μία ΔΕΚΟ ζημιογόνα με βαρύτατες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική αλυσίδα της χώρας μας. Εύλογα λοιπόν γεννάται η απορία, αν η απώλεια – μείωση λιγνιτικής ισχύος είναι από συνειδητή έως και εσκεμμένη, προκειμένου να μπορούν να εντάσσονται στο σύστημα μονάδες παραγωγής Η/Ε από εισαγόμενα καύσιμα.
Κύριε Πρόεδρε
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, δυστυχώς έπειτα και από τις τελευταίες ανακοινώσεις, επιβεβαιώνεται στις υποψίες και ανησυχίες του και δράττεται της ευκαιρίας για μία ακόμα φορά να καταστήσει επιτακτική την αναγκαιότητα πλήρους εκμετάλλευσης όλων των λιγνιτικών κοιτασμάτων. Πλήρη αξιοποίηση του Εθνικού μας πλούτου, έτσι ώστε να διατηρήσουμε τη ΔΕΗ αναπτυξιακή και κερδοφόρα.
Η μέγγενη γύρω από τη ΔΕΗ σφίγγει ασφυκτικά. Οι εργαζόμενοι και η τοπική κοινωνία αφουγκράζονται τις εξελίξεις και μαζί με το συνδικάτο, συντεταγμένα, απαιτούν τη λήψη μέτρων και αποφάσεων που θα άρουν τα εμπόδια για:
ü Να κατασκευαστούν οι νέες μονάδες
ü Να γίνουν νέες προσλήψεις
ü Να ανοίξουν τα κοιτάσματα λιγνίτη
ü Να ανατραπούν τα τελευταία αρνητικά οικονομικά δεδομένα
ü Να διατηρήσουμε τη ΔΕΗ ως την υγιέστερη Επιχείρηση του Ελληνικού λαού
Για το Δ.Σ. του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Δ.Ε.Η. ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ