Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Υπ. Ενέργειας για συνεργασία ΔΕΗ-CMEC: Το project δεν εμποδίζεται από την παραχώρηση του ορυχείου της Βεύης σε ιδιώτες

Τη διαβεβαίωση ότι το κοινό project Μελίτη ΙΙ της ΔΕΗ και της κινεζικής CMEC δεν εμποδίζεται από την παραχώρηση του δημόσιου λιγνιτωρυχείου της Βεύης σε ιδιώτες, η οποία θα πραγματοποιηθεί έπειτα από έγκυρη και νόμιμη διαδικασία, έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, το κοινό project ΔΕΗ-CMEC “δεν εμποδίζεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο από την παραχώρηση του ορυχείου σε ιδιώτες, η οποία θα γίνει με έγκυρο διεθνή διαγωνισμό, καθώς η ΔΕΗ μπορεί απρόσκοπτα να αξιοποιήσει το μερίδιο που της αναλογεί”.

Όπως αναφέρεται, το ζήτημα της συνεκμετάλλευσης του όμορου κοιτάσματος αφορά το απώτερο μέλλον, όταν επιλεγεί ο ιδιώτης ανάδοχος με έγκυρο και διαφανή διεθνή διαγωνισμό.

Επισημαίνει το ειδικό καθεστώς παραχώρησης του ορυχείου της Βεύης, καθώς το ένα μέρος του ορυχείου έχει νομίμως παραχωρηθεί στη ΔΕΗ και “το άλλο μέρος είχε γίνει απόπειρα να παραχωρηθεί σε ιδιώτη με αδιαφανείς διαδικασίες”.

Σημειώνεται ότι το δημόσιο λιγνιτωρυχείο Βεύης, που έως το 2003 είχε παραχωρηθεί στην εταιρεία ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ (πρώην ορυχείο Βαρβούτη), η οποία πωλούσε τον λιγνίτη στη ΔΕΗ, αποτελεί τμήμα του ενιαίου κοιτάσματος Βεύης, ενώ το δικαίωμα εκμετάλλευσης του υπόλοιπου κοιτάσματος έχει παραχωρηθεί στη ΔΕΗ για την τροφοδοσία της λιγνιτικής μονάδας της Μελίτης στη Φλώρινα.

Η “οδύσσεια” του συγκεκριμένου λιγνιτωρυχείου μετρά σχεδόν 14 χρόνια, ενώ το 2010 η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δημοσίευσε δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για απευθείας σύμβαση εκμίσθωσής του, με μόνη απαίτηση να διατίθενται εχέγγυα για τη διενέργεια έρευνας και εκμετάλλευσης...

Α.Ζ.
Πηγή: ΑΥΓΗ