Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Γιάννης Μανιάτης, Υφυπουργός ΠΕΚΑ, συνέντευξη στο "ΒΗΜΑ"της Κυριακής: Το μεγάλο ενδιαφέρον οφείλεται στο ότι ο λιγνίτης του ορυχείου Βεύης θα χρησιμοποιηθεί άμεσα για τη νέα λιγνιτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που ετοιμάζεται.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ Α. Γ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ | Κυριακή 18 Απριλίου 2010
Με εξοικονόμηση 200-300 εκατ. ευρώ από άλλα, λιμνάζοντα κοινοτικά προγράμματα, έρχεται το δεύτερο και πιο διευρυμένο μέρος του προγράμματος «Εξοικονομώ Κατ΄ Οίκον» (του γνωστού προγράμματος με τα «κουφώματα»). Το προαναγγέλλει μιλώντας στο «Βήμα» ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ι. Μανιάτης .

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σχεδιάζουν την «εξοικονόμηση» από άλλα προγράμματα επιπλέον 200-300 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, με σκοπό την επέκταση του σχεδίου ενεργειακής θωράκισης σε περισσότερα κτίρια, και μάλιστα με λιγότερες προϋποθέσεις, δηλαδή χωρίς το εισοδηματικό κριτήριο. Το πρόγραμμα, αν όλα πάνε καλά, θα υλοποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς, ενώ ήδη έχει δρομολογηθεί το πρώτο μέρος που θα αρχίζει να εφαρμόζεται από το καλοκαίρι, αλλά με εισοδηματικά κριτήρια για τους ενδιαφερομένους.

Ο κ. Μανιάτης, αφού αναγγέλλει την ίδρυση Δημόσιου Φορέα Υδρογονανθράκων ως το φθινόπωρο (ιδιαίτερης σημασίας, λόγω του ενδιαφέροντος για τον υποθαλάσσιο χώρο του Αιγαίου), αναφέρεται στην κρίση στην οποία βρέθηκε η χώρα τονίζοντας: «Βρεθήκαμε σε πόλεμο με τα κέντρα της διεθνούς κερδοσκοπίας, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τη δυσπιστία και την καχυποψία πολλών από τους εταίρους μας». Υπενθυμίζει ότι ο απαισιόδοξος βλέπει δυσκολίες σε κάθε ευκαιρία, ενώ ο αισιόδοξος βλέπει ευκαιρίες σε κάθε δυσκολία.

- Κύριε Μανιάτη, ποιες αλλαγές θα φέρει το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον»; «Η παρέμβαση που κάνουμε στον χώρο της οικοδομής είναι σημαντική, αφού για μια μέση μονοκατοικία στη Βόρεια Ελλάδα, εμβαδού 100 τ.μ., μπορεί να υπάρχει οικονομικό όφελος, από την εξοικονόμηση πετρελαίου, ως και πάνω από 1.000 ευρώ το έτος με την εφαρμογή του σχεδίου. Οι άμεσες ενισχύσεις μαζί με τα κίνητρα που δίδονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο (έκπτωση 600 ευρώ φόρου για δράσεις κόστους έως 6.000 ευρώ σε όλα τα κτίρια της χώρας, ανεξαρτήτως ηλικίας και χρήσης) επιτρέπουν την εκτίμηση για συνολική επένδυση πάνω από 1,5 δισ. ευρώ στον τομέα της οικοδομικής δραστηριότητας».

- Πότε ξεκινά το πρώτο μέρος του προγράμματος και πότε το δεύτερο;

«Τον Ιούλιο με 200 εκατ. ευρώ αρχίζουμε. Το πρώτο τμήμα αφορά 100.000 κατοικίες και θα βοηθήσει στη διατήρηση 20.000 θέσεων εργασίας, ενώ θα δημιουργήσει και νέες θέσεις. Πιστεύω ότι αν το πρόγραμμα εξελιχθεί όπως αναμένουμε, θα μπορούσε, στο πλαίσιο των νέων “πράσινων” προτεραιοτήτων του ΕΣΠΑ, να συνεχιστεί με νέα ανάλογα κονδύλια, ως την εξάντληση του επιτρεπόμενου 4% του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), που έχει συνολικά κονδύλια ύψους 12 δισ. ευρώ».

- Ποιος είναι ο ρόλος του υπουργείου σας για την έξοδο από τη σημερινή κρίση; Λέγονται πολλά για πετρέλαιο στο Αιγαίο και στο Ιόνιο πέλαγος... «Αυτό που μπορώ να πω σήμερα είναι ότι πολύ σύντομα θα συγκροτηθεί δημόσιος εθνικός φορέας έρευνας υδρογονανθράκων, ο οποίος θα προκηρύσσει διεθνείς έρευνες για πετρέλαιο ή αέριο σε περιοχές της χώρας που εμφανίζουν πιθανότητες. Είναι μια εξέλιξη άκρως σημαντική και τα αποτελέσματα θα φανούν στο άμεσο μέλλον».

- Πώς θα γίνουμε ενεργά μέλη της «μεγάλης σκακιέρας» που λέγεται ενεργειακή διπλωματία; «Οι πρόσφατες διεθνείς πρωτοβουλίες του Γ. Παπανδρέου σε Μόσχα, Βερολίνο, Παρίσι, Ουάσιγκτον φέρνουν νέα πνοή στα μεγάλα ενεργειακά σχέδια της χώρας. Αξιοποιούμε το συγκριτικό πλεονέκτημα της γεωστρατηγικής θέσης μας, με συνεργασίες που ξεκινούν από την Ιταλία και τη Βουλγαρία και φθάνουν ως το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία. Η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεγάλων διεθνών ενεργειακών δρόμων. Αυτό μας δίνει την ευκαιρία να γίνουμε ενεργειακός κόμβος στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. “Οποιος ελέγχει την ενέργεια, ελέγχει και τη διπλωματία” έλεγε ο Φρανσουά Μιτεράν, και είχε δίκιο. Ισχυρή παρουσία πάνω στον ενεργειακό χάρτη σημαίνει εθνική αυτοπεποίθηση».

- Φαίνεται ότι έχουμε (πάλι) προβλήματα στον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης...  
«Ο αγωγός αυτός είναι έργο εθνικής προτεραιότητας. Σας θυμίζω ότι τον θεμελίωσαν διαπραγματευτικά ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κάρολος Παπούλιας. Μόλις ξαναφτιάξαμε δύο εθνικές επιτροπές παρακολούθησης και διαπραγμάτευσης του έργου. Σίγουρα έχει καθυστερήσει η υλοποίηση του έργου, αλλά θα κερδηθεί ο χαμένος χρόνος. Προωθούμε επίσης την ίδρυση της κοινής ελληνορωσικής εταιρείας, η οποία θα ελέγχει το ελληνικό τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου South Stream».  

- Ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου προχωρεί; «Πριν από λίγες ημέρες υπογράφηκε στη Θεσσαλονίκη η συμφωνία για τον νέο ελληνοβουλγαρικό αγωγό αερίου ΙGΒ, που θα έχει αφετηρία την Κομοτηνή και κατάληξη τη Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας. Ουσιαστικά, μαζί με τον νεοσχεδιαζόμενο αγωγό ΤΑΡ, στον χώρο της Βόρειας Ελλάδας, σχεδιάζεται η δημιουργία μιας τριπλής “ενεργειακής Εγνατίας φυσικού αερίου”. Εξάλλου πρόσφατα θεσμοθετήσαμε το σοβαρότερο κείμενο απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου, τον Κώδικας Διαχείρισης. Μέσα σε πέντε μήνες καλύψαμε το κενό πέντε ετών». 

«Η ΔΕΗ θα παραμείνει δημόσια»

- Ο χαρακτήρας της ΔΕΗ θα αλλάξει με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων; «Η ΔΕΗ είναι και θα παραμείνει δημόσια επιχείρηση. Παράλληλα προετοιμάζεται για τον ανταγωνισμό, αφού δεν είναι μόνη της στην ΕΕ. Για την επόμενη πενταετία η ΔΕΗ σχεδιάζει να υλοποιήσει επενδύσεις 10 δισ. ευρώ. Για την εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου Βεύης,υπέβαλαν αίτηση ενδιαφέροντος 13 εταιρείες.Το μεγάλο ενδιαφέρον οφείλεται στο ότι ο λιγνίτης του ορυχείου θα χρησιμοποιηθεί άμεσα για τη νέα λιγνιτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που ετοιμάζεται. Θέλω να σημειώσω ότι με επιστολή μου στους γραμματείς των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων έχω ζητήσει να ορίσουν εκπροσώπους τους,τους οποίους σε τακτά χρονικά διαστήματα θα ενημερώνει η επιτροπή ανάθεσης του έργου,έτσι ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή διαφάνεια. Ηδη το ΠαΣοΚ, η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ έχουν ορίσει τους βουλευτές εκπροσώπους τους.Ελπίζω σύντομα να έχω και τις απαντήσεις από ΚΚΕ και ΣΥΝ».