Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Ημερίδα για καλλιέργεια μανιταριών από το Κ.Π.Ε. Βεύης στο Φλάμπουρο

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βεύης – Δήμου Φλώρινας στο πλαίσιο των υποχρεώσεών του για τη Δια Βίου Μάθηση-Ενηλίκων του υποέργου του ΤΔΕ/Υ του ΕΙΝ (ΕΣΠΑ), οργανώνει ημερίδα επιμόρφωσης ενηλίκων, την  Παρασκευή 21-1-2011, με θέμα:  Καλλιέργεια   μανιταριών.
Η ημερίδα θα αφορά κυρίως κατοίκους ορεινών περιοχών του ν. Φλώρινας και θα υλοποιηθεί στο Κέντρο Νεότητας  του χωριού Φλάμπουρου του ν. Φλώρινας. Στόχο έχει την εκμάθηση της καλλιέργειας των μανιταριών. Ο υπεύθυνος του ΚΠΕ
Γιάννης Δαϊκόπουλος
Πρόγραμμα ημερίδας ΚΠΕ Βεύης – Δήμου Φλώρινας
Καλλιέργεια   μανιταριών
                                                                            
Παρασκευή 21/1/2011

16:30 – 17:00
Προσέλευση – Εγγραφές – Παραλαβή φακέλων
17:00 – 17:30
Παρουσίαση δραστηριοτήτων του ΚΠΕ Βεύης
Εισηγητής:  Νίκος Νάνης
 (Ερωτήσεις – Συζήτηση)
17:30 – 18:30
Τα κυριότερα μανιτάρια του τόπου μας
Εισηγητής:  Γιάννης Δαϊκόπουλος
 (Ερωτήσεις – Συζήτηση)
18:30 – 19:30
Καλλιέργεια   μανιταριών
Εισηγητής: Δημήτρης Τσακίρης, καλλιεργητής μανιταριών
(Ερωτήσεις – Συζήτηση)
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
18:00 – 21:00
Καλλιέργεια   μανιταριών (συνέχεια)
Εισηγητής: Δημήτρης Τσακίρης, καλλιεργητής μανιταριών
(Ερωτήσεις – Συζήτηση)

Το δικό του λιγνιτικό swap προτείνει ο Κοπελούζος για το Λιγνιτωρυχείο Βεύης

Σε απόλυτη συνάρτηση με τις ευρύτερες εξελίξεις στην αγορά του λιγνίτη και την διαδικασία των swaps των μονάδων της ΔΕΗ, εξετάζεται πλέον η παραχώρηση εκμετάλλευσης του λιγνιτικού πεδίου της Βεύης. Όπως ανέφερε χθεσινό σχετικό ρεπορτάζ του energypress, η Επιτροπή που έχει συστήσει ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Γιάννης Μανιάτης για την αξιολόγηση των προσφορών που έχουν καταθέσει οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες έχει καταλήξει στην 5άδα και πιθανότατα μέσα στην εβδομάδα η short list θα πάει στη Βουλή.
Στη συνέχεια η Επιτροπή θα προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με έναν έναν τους πέντε διεκδικητές, προκειμένου να αποσαφηνιστούν στοιχεία των προσφορών. Κρίσιμο ζήτημα ωστόσο, καθώς απαιτεί πολιτικής φύσης επιλογές, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η τελική επιλογή του αναδόχου. Και τούτο διότι πρέπει να αξιολογηθεί συνολικά το business plan με το οποίο κάθε ένας από τους ενδιαφερόμενους συνοδεύει την προσφορά του, ως βασικό στοιχείο της πρότασής του. Με τις προτάσεις μάλιστα να έχουν υποβληθεί σχεδόν ενάμιση χρόνο πριν, όταν τα δεδομένα στο χώρο ήταν διαφορετικά και ενώ η υπόθεση της πρόσβασης ιδιωτών στο λιγνίτη, ως υποχρέωση της χώρας, δεν είχε φτάσει στο σημερινό σημείο.
Πρόταση Κοπελούζου
Αναφέρεται για παράδειγμα ότι η προσφορά την οποία έχει υποβάλλει ο όμιλος Κοπελούζου, μέσω των Horizon Μεταλλευτική και της τοπικής εταιρείας ΜΕΤΕ, περιλαμβάνει έναν όρο που θα μπορούσε, υπό συνθήκες, να αποτελέσει εμβρυουλκό για λύση στο ζήτημα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού, στο ζήτημα δηλαδή για το οποίο επιχειρείται να δοθεί διέξοδος μέσω των swaps που προτείνει η χώρα μας και έχει θέσει υπό διαβούλευση η Κομισιόν. Πολλώ δε μάλλον όταν η προσέλκυση ξένων εταιρειών για συμμετοχή στη διαδικασία αυτή δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου δεδομένη.
Τι προτείνει ο Όμιλος Κοπελούζος; Σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνει ένα άλλου είδους swap, δηλώνοντας ότι αποδέχεται, εάν πάρει την εκμετάλλευση του κοιτάσματος, να «πουλάει» στη ΔΕΗ τον εξορυσσόμενο λιγνίτη (για τις ανάγκες της υφιστάμενης και της καινούργιας μονάδας που θα κατασκευάσει) και να «πληρώνεται» όχι σε χρήμα, αλλά σε ισοδύναμες Μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας, από εκείνη που θα παράγεται από τις συγκεκριμένες μονάδες με την καύση του συγκεκριμένου λιγνίτη. Με την πρόταση αυτή στην πραγματικότητα ένας ιδιώτης που δραστηριοποιείται στην εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος (μέσω της NECO της κοινής εταιρείας εμπορίας ηλεκτρισμού του Ομίλου Κοπελούζου και της κρατικής Βουλγαρικής Επιχείρησης Ηλεκρισμού ΝΕΚ) αποκτά πρόσβαση στη λιγνιτική παραγωγή της χώρας. Προφανώς, δε, το σκεπτικό του Ομίλου Κοπελούζου είναι αυτό: να δημιουργήσει, σε συνδυασμό με τις εισαγωγές, ένα σχετικά φθηνό «καλάθι» ηλεκτρισμού για να το διαχειριστεί στη χονδρεμπορική αγορά, στις εξαγωγές και στη λιανική.
Νέα μονάδα
Το υπολογιζόμενο σε 90 εκατ. τόνους απόθεμα λιγνίτη μπορεί να αξιοποιηθεί για να υποστηρίξει την λειτουργία μιας μεγάλης λιγνιτικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρισμού. Και από ιδιώτες; Και αυτή η προοπτική «συναντάται», σύμφωνα με πληροφορίες, στις προτάσεις που έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο του διαγωνισμού για τη Βεύη. Συγκεκριμένα οι προσφορές των Άκτωρ-Elpedison και της Τέρνα είναι συνδεδεμένες με τη συγκεκριμένη προοπτική. Η Elpedison έχει καταθέσει αίτηση στη ΡΑΕ για λήψη άδειας παραγωγής, ενώ ο όμιλος της Τέρνα διαθέτει σχετική άδεια για την Φλώρινα από πέρσι. Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες, ούτε ο ένας όμιλος ούτε ο άλλος έχουν πλέον στα άμεσα σχέδιά τους τη δημιουργία μονάδας, ακόμα και αν κερδίσουν το διαγωνισμό. Και τούτο λόγω των νέων συνθηκών (μείωση της κατανάλωσης ρεύματος, στενότητα στις χρηματοδοτήσεις, κόστος των λιγνιτικών ρύπων κ.λπ.). «Ακόμα και να έβρισκε χρηματοδότηση – πράγμα σχεδόν αδύνατο - ποιός θα βάλει σήμερα 1,5 δις. ευρώ για να αρχίσει να παίρνει μέρισμα σε 15 χρόνια;» σχολιάζει σχετικά παράγοντας του χώρου.
Αντίθετα η ΔΕΗ συνεχίζει να δηλώνει (και θα δούμε για πόσο θα συνεχίσει να το δηλώνει) ότι θα φτιάξει εκεί τη μονάδα «Μελίτη ΙΙ» για την οποία είναι απαραίτητος ο λιγνίτης της Βεύης. Χαρακτηριστικό πάντως των νέων δεδομένων είναι ότι και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΕΗ σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες του παραδέχεται πως, αν η επιχείρηση δεν είχε τους συγκεκριμένους λόγους στην περιοχή αυτή, θα έπρεπε να το σκεφθεί πολλές φορές για να κάνει λιγνιτική μονάδα σήμερα.
Ως εκ τούτου, ο ανάδοχος που θα επιλεγεί θα παίζει το ρόλο εργολάβου που θα εξορύσσει το λιγνίτη για να τον πουλάει στη ΔΕΗ. Πάντως το προς δημοπράτηση κοίτασμα αποτελεί μέρος ενός συνολικότερου κοιτάσματος το δεύτερο μέρος του οποίου ανήκει στη ΔEH. H εκμετάλλευση των δύο κοιτασμάτων, σύμφωνα με τον μεταλλευτικό κώδικα, θα πρέπει να γίνει ταυτόχρονα και αυτός είναι ο λόγος που η ΔEH έχει καθυστερήσει την έναρξη εργασιών στο δικό της κοίτασμα.
Ζητάει το πράσινο φως
Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή του αναδόχου από την Επιτροπή δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Αυτός ίσως είναι ο λόγος για τον οποίο ο υφυπουργός ενέργειας κ. Γιάννης Μανιάτης θέλει να «εμπλέξει» κατά το δυνατόν τη Βουλή και τα κόμματα. Συγκεκριμένα θα ενημερωθούν την επόμενη εβδομάδα εκ νέου οι αρμόδιες επιτροπές της Βουλής (Παραγωγής και Εμπορίου καθώς και την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας). Πρόθεση μάλιστα της πολιτικής ηγεσίας ήταν να σταλούν για λόγους διαφάνειας ακόμα και οι αναλυτικές προσφορές, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να είναι εφικτό χωρίς να τεθούν ζητήματα εγκυρότητας της διαδικασίας.
Όπως είναι γνωστό, ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από το σύνολο των μεγάλων ενεργειακών ομίλων της χώρας, καθώς προσφορές έχουν καταθέσει η Άκτωρ ΑΤΕ, η οποία συνεργάζεται με την Elpedison (Ελληνικά Πετρέλαια – όμιλος Λάτση – ιταλική Edison), ο όμιλος Μυτιληναίου, η Τέρνα, ο όμιλος Κοπελούζου, μέσω των Horizon Μεταλλευτική και της ΜΕΤΕ, η Μηχανική, η ΕΛΜΙΝ και η ΙΝΤΕΡΚΑΤ, συμφερόντων του Γιάννη Σήφη Βαρδινογιάννη καθώς και οι Γαία Τεχνική, Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας, Ενεργειακά Έργα ΑΤΕ και η κοινοπραξία των ΤΕΝΑ ΑΤΕΒΕ-ΚΑΠΑ Δυναμική ΑΤΕ- Energen.
Πηγή: energypress