Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Διαμαρτυρία για μολυσμένα προϊόντα LIDL

Άλλη μια δημόσια παρέμβαση κάνει η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών KΡΉΤΗΣ με θέμα αυτή τη φορά το ζήτημα που έχει προκύψει με τα... μολυσμένα προϊόντα που βρέθηκαν σε γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ γνωστής αλυσίδας.

Όπως αναφέρει η Ένωση ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ εξαναγκάστηκε σε παραίτηση διότι αρνήθηκε να
ανακαλέσει την απόσυρση των δύο προϊόντων της γερμανικής αλυσίδας LIDL  τα οποία βρέθηκαν μολυσμένα με το παθογόνο βακτήριο E-COLI.
Διαπιστώθηκε μεν ότι το στέλεχος που εντοπίστηκε δεν είναι το ίδιο με αυτό που προκάλεσε τους θανάτους στη Γερμανία αλλά είναι εξίσου επικίνδυνο.

Οι ποσότητες αυτών των προϊόντων έχουν αποσυρθεί από τα ράφια του  σούπερ μάρκετ αλλά δεν έχουν καταστραφεί. Η γερμανική αλυσίδα πιέζει για επιστροφή τους στην  κατανάλωση.

Οι Ενώσεις Καταναλωτών προκειμένου να προστατευθούν τα οικονομικά συμφέροντα και πρωτίστως η υγεία των καταναλωτών ζητάμε:

1. άμεση καταστροφή των μολυσμένων προϊόντων διότι δεν μπορούν να παίζουν παιχνίδια σε βάρος της υγείας και της ζωής των καταναλωτών,
2. ανάκληση της παραίτησης του προέδρου του ΕΦΕΤ κ. Γιώργου Νυχά,  διότι πρέπει επιτέλους να αφήσουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να κάνουν τη δουλειά τους,
3. οι καταναλωτές να σταματήσουν τις αγορές τους από το συγκεκριμένο  σούπερ μάρκετ.

Η Πρόταση ψηφίσματος διαμαρτυρίας έγινε από την ΄Ενωση Προστασίας
Καταναλωτών Καβάλας
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

Τι συνεπάγεται για την Ελλάδα η «επιλεκτική πτώχευση». Το «καλό» και το «κακό» σενάριο των επιπτώσεων στη χώρα από το σχέδιο επιλεκτικής χρεοκοπίας που προωθείται για τη «διάσωση» της

Πόσο κοντά είναι το ενδεχόμενο μια επιλεκτικής χρεοκοπίας για την Ελλάδα; Μέχρι και πριν από 15 μέρες, σχεδόν ανύπαρκτο. Σήμερα, όμως, συνιστά μια πολύ σοβαρή εναλλακτική λύση. Το θέμα, όμως, είναι τι συνεπάγεται αυτού του είδους η χρεωκοπία, αν τελικώς αποφασισθεί για την ελληνική περίπτωση.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, στην περίπτωση αυτή, η Ελλάδα το μόνο που θα κάνει θα είναι να σταματήσει να αποπληρώνει για ένα διάστημα, τη «μάνα» (δηλαδή το αρχικό κεφάλαιο) των δανείων που έχει πάρει. Αντιθέτως, θα εξακολουθήσει να αποπληρώνει τους τόκους. Συνήθως, το διάστημα αυτό είναι μικρό - όπως έχει δείξει η έως τώρα διεθνής εμπειρία - και συμβάλλει πρακτικά σε ένα haircut του χρέους. Με την έξοδο της χώρας από αυτό το καθεστώς, οι υποχρεώσεις της είναι σαφώς μικρότερες, αλλά βεβαίως το παρελθόν της ...βεβαρυμμένο. Ωστόσο, αν οι επιπτώσεις σταματήσουν σε αυτό το σημείο, τότε μικρό το κακό.
Τι γίνεται όμως αν η ΕΚΤ, εξαιτίας του γεγονότος ότι όλοι οι αξιολογητικοί υποβαθμίσουν τα ελληνικά ομόλογα σε σκουπίδια, σταματήσει να τα δέχεται ως εγγύηση για την παροχή φτηνής ρευστότητας; Αυτό είναι ένα σενάριο, το οποίο δεν θέλει να σκέφτεται κανείς, γιατί όλοι μπορούν να φανταστούν τις επιπτώσεις του...

Ένταξη στο δήμο Εορδαίας ζητά η πλειονότητα των κατοίκων του Βαρυκού

Ναι στον δήμο Εορδαίας απαντά η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της τοπικής κοινότητας Βαρυκού μέσω ιδιότυπης δημοσκόπησης που είναι σε εξέλιξη και παράλληλα με την συλλογή υπογραφών προκειμένου το διαχρονικό αίτημα για την τυπική ένταξη τους να λάβει σάρκα και οστά.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Βαρυκού Μάρκο Στάθη την αποστολή σφυγμομέτρησης της τοπικής κοινωνίας ανέλαβαν καθηγητές μαθηματικών του Γυμνασίου οι οποίοι επισκέπτονται κάθε σπίτι του χωριού καταγράφοντας τις απόψεις των κατοίκων. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία – 95% των ερωτηθέντων- προκύπτει ότι η συντριπτική πλειοψηφία επιθυμεί να ενταχθεί στον δήμο Εορδαίας αφενός γιατί οι δεσμοί τους με τους κατοίκους είναι ισχυροί, η Πτολεμαϊδα είναι το πλησιέστερο αστικό κέντρο που τους εξυπηρετεί καλλίτερα τόσο για τις εμπορικές και άλλες συναλλαγές τους όσο και ως προς την παροχή διαφόρων υπηρεσιών. Εξ άλλου οι κάτοικοι του Βαρικού θεωρούν ότι ανήκουν στην Εορδαία άσχετα εάν κάποτε υπερίσχυσαν κάποια άλλα συμφέροντα για να αποκοπούν ποικιλοτρόπως από τον «φυσικό τους χώρο» χωρίς αποτέλεσμα αφού συνέχιζαν να στηρίζουν την οικονομία της περιοχής, συγκριτικά με τις γύρω πόλεις, λόγω και των μεγάλων χιλιομετρικών αποστάσεων. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δημοσκόπησης και την επεξεργασία των στοιχείων η τοπική κοινότητα Βαρυκού θα απευθυνθεί σε εξειδικευμένους νομικούς ζητώντας και την συνδρομή του Υπουργείου Εσωτερικών ώστε και εφόσον είναι εφικτό να υπάγεται στον Δήμο Εορδαίας (σήμερα ανήκει στον δήμο Αμυνταίου).

Φεύγουν από τα Λύκεια της Πτολεμαϊδας
Εν τω μεταξύ αναστάτωση έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η απόφαση της περιφερειακής διευθύντριας εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας Έλενας Ζυγούρη βάσει της οποίας οι μαθητές που φοιτούσαν σε Λύκεια της Πτολεμαϊδας από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα πάνε στο Αμύνταιο καθώς και οι καθηγητές με τα έξοδα της μεταφοράς να αναλαμβάνει ο δήμος. Επί πλέον η κ. Ζυγούρη κατέστησε σαφές στην αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε πρόσφατα το γραφείο της ότι το γυμνάσιο του Βαρικού συγχωνεύτηκε με εκείνο του Λεχόβου και από τη νέα σχολική χρονιά οι μαθητές θα φοιτήσουν εκεί.
Ο Μάρκος Στάθης μετά τις εξελίξεις αυτές συγκαλεί την ερχόμενη Τρίτη στις 8.30 το βράδυ λαϊκή συνέλευση των Βαρυκιωτών της Δυτικής Μακεδονίας στην κεντρική πλατεία προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις και να ληφθούν αποφάσεις για τις κινήσεις στις οποίες θα προβούν μήπως και αλλάξουν κάποια από τα σημερινά

Μαίρη Κεσκιλίδου
www.prlogos.gr