Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Ομιλία Στάθη Κωνσταντινίδη στην Κοζάνη (9 Απριλίου 2010) στη συνδιάσκεψη της ΝΔ για την ενέργεια

Κύριε Πρόεδρε της Νέας Δημοκρατίας,



   
 
 
 
 
 
 
 
Κύριε Πρόεδρε της Οργανωτικής  Επιτροπής
Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες,
Φίλες και Φίλοι,
Η άμεση ανάγκη για άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία γίνεται πράξη, υπερνικώντας εμπόδια και αμφισβητήσεις.
Η νέα  σελίδα έχει ανοίξει. Το άνοιγμα στην κοινωνία διευρύνεται καθημερινά με ανάλογες δράσεις. Δημιουργούμε την ελπίδα της Ελλάδας για να φτιάξουμε την Ελλάδα της ελπίδας και θέλω να είστε σίγουροι ότι ο πρόεδρος μας, ο Αντώνης Σαμαράς θα φτάσει μέχρι τέλους σε αυτό που οραματίστηκε για την πατρίδα μας και την παράταξη και θα πετύχει γιατί δύναμη του είμαστε όλοι εμείς. Η Νέα Δημοκρατία στηρίζεται στον Έλληνα πολίτη. Και αυτό είναι επιλογή και πολιτική αρχή.
Φίλες και Φίλοι,
Η αποψινή  συνδιάσκεψη στην Κοζάνη για την  ενέργεια είναι σημειολογική και  ουσιαστική.
Η  Δυτική Μακεδονία αποτελεί το  ενεργειακό κέντρο της χώρας.  Από εδώ η Νέα Δημοκρατία  ξεκινάει το διάλογο για να καταλήξει σε μία αξιόπιστη και υλοποιήσιμη πρόταση για το ενεργειακό πρόβλημα.
Η ενεργειακή κατάσταση της χώρας θα καθορίζει  στο μέλλον την εξάρτηση της από  το διεθνή παράγοντα.
Αυτό  σημαίνει ότι οι δράσεις πρέπει να επικεντρωθούν στο στόχο της μείωσης τα επόμενα χρόνια της εισαγωγής καυσίμων, κύρια φυσικού αερίου και πετρελαίου, από το 70% που είναι σήμερα.
Για να πετύχουμε τον στόχο αυτό χρειάζεται στρατηγικός σχεδιασμός για την  ορθολογική αξιοποίηση της χρήσης του λιγνίτη, και την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με άμεσες ενέργειες.
Ταυτόχρονα  καλούμαστε να τηρήσουμε τα διαγράμματα  της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν  τους δεσμευτικούς στόχους ως το 2020, τη διαμόρφωση της προοπτικής ως το 2030 και τη δημιουργία του οράματος για το 2030 και μετά.
Οι τρεις  δεσμευτικοί στόχοι ως το 2020 είναι:
* Η μείωση των ρύπων κατά 20%
* Η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης κατά 20%
* Η συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή κατά 20%.
Πέρα  από την ευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων στα θέματα της ενέργειας, διατηρεί μεγάλη ευθύνη και παίζει σημαντικό ρόλο η ΔΕΗ. Γι΄ αυτό δεν πρέπει να αλλάξει η μετοχική σύνθεση της.
Είναι αλήθεια, ότι ποτέ δεν υπήρξε σαφής  και ξεκάθαρη ατζέντα για το ενεργειακό.
Ως εκ τούτου η ΔΕΗ δεν κλήθηκε ποτέ να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα.
Έτσι  ο εταιρικός της ρόλος στη  διαμόρφωση της ενεργειακής πολιτικής,  μοιραία έγινε πρωτεύων και  κυρίαρχος και εδώ αρχίζουν να διαπιστώνονται τα προβλήματα, γιατί δε μπορεί εκ των πραγμάτων να επιβάλλει πολιτικές.
Πολιτικές εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις, η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση με σύμβουλο και συνεργάτη, μεταξύ άλλων τη ΔΕΗ, τον ενεργειακό κολοσσό της χώρας.
Είναι όμως οφθαλμοφανής η απόσταση μεταξύ κυβέρνησης – αρμόδιου υπουργείου και ΔΕΗ.
Τρανό παράδειγμα η περσινή ανακοίνωση της απόφασης της ΔΕΗ για αύξηση των τιμολογίων στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος η οποία ανατράπηκε από την κυβέρνηση.
Όπως  και οι προτάσεις της το 2007 στα πλαίσια του νέου επιχειρησιακού  στρατηγικού της σχεδίου για  απόσυρση των ΑΗΣ Πτολεμαίδας το 2011 και Αμυνταίου το 2013, οι οποίες πολύ σωστά ανατράπηκαν από τις τοπικές κοινωνίες και τις κινητοποιήσεις των φορέων τους.
Οι συνέπειες  είναι δυσάρεστες όχι μόνο για  τη χώρα και την απουσία ολοκληρωμένης  ενεργειακής πολιτικής αλλά και  για τις τοπικές κοινωνίες και τα προβλήματα που βιώνουν. Στο Νομό της Φλώρινας, ειδικότερα, οι διοικήσεις της ΔΕΗ κατάφεραν με την αναβλητικότητα στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων και με ανέξοδη υποσχεσιολογία, να συντηρούν προβλήματα και να υπονομεύουν το μέλλον της περιοχής.
Εδώ και  χρόνια ζητάμε και ενδεικτικά αναφέρω:
* Την αποκατάσταση του περιβάλλοντος εκεί όπου δραστηριοποιείται η ΔΕΗ
* Την τοποθέτηση φίλτρων αποθείωσης στον ΑΗΣ Αμυνταίου – Φιλώτα που θα διασφαλίσουν τη συνέχιση της λειτουργίας, γιατί θα πάψει να είναι ρυπογόνος, άρα και ζημιογόνος αφού εξαιτίας των ρύπων πληρώνουμε τεράστια πρόστιμα
* Την μετεγκατάσταση του Δ.Δ. Αναργύρων του Δήμου Αετού εξαιτίας της υποχώρησης και των ρωγμών του εδάφους από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ
* Προσλήψεις για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών προσωπικού
* Τη διάνοιξη του ορυχείου της Βεύης πρώην Βιολιγνίτ ως απαραίτητης προϋπόθεσης για την κατασκευή της μονάδας 2 στη Μελίτη.
Τίποτα  δεν έχει λυθεί και η καχυποψία  των κατοίκων απέναντι στη ΔΕΗ  είναι απόλυτα δικαιολογημένη. 
Κύριε Πρόεδρε,
Φίλες και Φίλοι,  
Το ζήτημα της ενέργειας δεν είναι θέμα πολιτικής ή κομματικής εκμετάλλευσης.
Σε συνδυασμό  με την αρνητική οικονομική συγκυρία αποτελεί Εθνικό θέμα μέγιστης σπουδαιότητας  και προτεραιότητας.
Η εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας κατοχυρώνει την Εθνική Ανεξαρτησία της χώρας. Δεν φτάνει όμως μόνο να το αντιλαμβανόμαστε αλλά χρειάζεται να προχωρήσουμε σε ανάλογες δράσεις. Για το λόγο αυτό προτείνω:
* Πρώτον, να επανακαθοριστεί η σχέση Πολιτείας – ΔΕΗ ώστε να αποκατασταθεί η συνεργασία τους και να λάβει καθένα μέρος το ρόλο που πραγματικά του ανήκει και την ευθύνη που του αναλογεί.
* Δεύτερον, να συνεχίσει ο λιγνίτης να αποτελεί τη ναυαρχίδα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Για να εξασφαλιστεί αυτή προοπτική απαιτείται:
α. Να γίνουν επενδύσεις στις μονάδες παραγωγής για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων με τη εφαρμογή της αποθείωσης
β. Να καθοριστεί συγκεκριμένη πολιτική εκμετάλλευσης  των ορυχείων
γ. Να επανεκτιμηθεί η ποσότητα των  αποθεμάτων λιγνίτη της χώρας  για να καταφέρουμε να σχεδιάσουμε για το μέλλον με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα περνώντας ταυτόχρονα ομαλά στη μεταλιγνιτική περίοδο.
δ. Να συνεκτιμώνται κατά τη λήψη των αποφάσεων  οι ανάγκες και οι διεκδικήσεις των  τοπικών κοινωνιών
ε. Να χρηματοδοτηθούν μελέτες αποκατάστασης του περιβάλλοντος σε συγκεκριμένες περιοχές που επλήγησαν και πλήττονται για να εξασφαλιστούν τα κατάλληλα μέτρα σύμφωνα με το μέγεθος της ζημίας και την ιδιομορφία των περιοχών
- Τρίτον, να αναπτυχθούν οι ανανεώσιμες  πηγές ενέργειες, ηλιακή με  φωτοβολταϊκά συστήματα, η υδροηλεκτρική και η αιολική στο πλαίσιο ενός στρατηγικού σχεδιασμού οποίος θα καθορίζει τις ανάγκες, θα δίνει κίνητρα στην ιδιωτική πρωτοβουλία και θα θεσπίζει όρια και κανόνες για να αποφευχθεί η επιχειρηματική αναρχία.
- και  τέταρτον, να αξιοποιηθεί κατά το καλύτερο δυνατό τρόπο και να κεφαλαιοποιηθεί η τεράστια επιτυχία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στα θέματα των αγωγών, που τα ανέφερε ο Πρόεδρος μας και καθιστούν τη χώρα μας ενεργειακό κόμβο στη Ν.Α. Ευρώπη
Πριν  κλείσω θα ήθελα να τονίσω το γεγονός και να καταδικάσω την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν προχωρά στην πρόσληψη των 2035 επιτυχόντων του διαγωνισμού 1/2007 και των 120 επιτυχόντων του διαγωνισμού 2/2007 της ΔΕΗ. Θυμίζω ότι από αυτήν εδώ την πόλη, προεκλογικά, ο σημερινός Πρωθυπουργός είχε αναλάβει δημόσια δέσμευση για την πρόσληψη των επιτυχόντων. Είναι ντροπή να κάνει την ελπίδα των νέων αυτών ανθρώπων για εργασία και μια καλύτερη ζωή κλωτσοσκούφι. Τον καλώ από αυτό εδώ το βήμα και από την ίδια πόλη να φανεί αντάξιος της θέσης του και να τιμήσει το λόγο του.
Σας ευχαριστώ.