Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Έρχονται νέες μειώσεις και περικοπές στις τράπεζες

 Το θέμα της μείωσης του λειτουργικού κόστους για αρκετές από τις ελληνικές τράπεζες, έχει ανοίξει πλέον για τα καλά...

Το θέμα της μείωσης του λειτουργικού κόστους για αρκετές από τις ελληνικές τράπεζες, έχει ανοίξει πλέον για τα καλά. Στόχος; Να περιορισθούν, κατά το δυνατόν, τα έξοδα, καθώς η τρέχουσα συγκυρία θεωρείται και είναι από τις δυσκολότερες και τις κρισιμότερες των τελευταίων δεκαετιών. 
Ήδη, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, με επιστολή της προς το Σύλλογο Εργαζομένων, τον καλεί σε συζητήσεις, έως τα μέσα Ιανουαρίου, προκειμένου να βρουν κοινά αποδεκτούς τρόπους, ώστε να επιτευχθεί ο εν λόγω στόχος, χωρίς, ωστόσο, να κατονομάζεται επισήμως ως εκδοχή η μείωση των μισθών.
 Κάτι το οποίο, όμως, έγινε στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία, από 1ης Ιανουαρίου, ανακοίνωσε μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 15%.Αξίζει όμως να αναφερθεί ότι δεν θα είναι μόνο οι απολαβές που θα θιγούν.
 «Χέρι» θα μπει και στα δίκτυα των καταστημάτων, όπως έχει ήδη ξεκινήσει να γίνεται στην περίπτωση της Millenium κι όπως αναμένεται να γίνει, εν ευθέτω χρόνω, και στην περίπτωση της ενιαίας τράπεζας που θα προκύψει από τη συγχώνευση Alpha – Eurobank, αλλά και από την πώληση περιουσιακών στοιχείων, που δεν είναι αμιγώς τραπεζικά. Κι έπεται συνέχεια, εξίσου ενδιαφέρουσα.

Βενιζέλος: Τέλη Απριλίου οι εκλογές

 Ο πολιτικός ορίζοντας της κυβέρνησης έχει πλέον αποσαφηνιστεί, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας πως οι εθνικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν μετά το Πάσχα
Για μετά το Πάσχα, στα τέλη Απριλίου, τοποθέτησε την ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως «ο πολιτικός ορίζοντας της κυβέρνησης έχει πλέον αποσαφηνιστεί: Οι εκλογές θα γίνουν μετά το Πάσχα, στα τέλη Απριλίου».
Χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα τραγική, σημείωσε πως παρ' όλο που σχηματίστηκε μια συμμαχική κυβέρνηση, συνεχίζεται και οξύνεται το συμβατικό κομματικό παιχνίδι. Πρόσθεσε μάλιστα πως η αβεβαιότητα γενικεύεται και έχει ήδη απλωθεί σε όλη την Ευρωζώνη, ενώ επισήμανε πως «η σχεδόν υφεσιακή κατάσταση που θα επικρατήσει στην Ευρώπη το 2012 επηρεάζει ακόμη πιο αρνητικά την ελληνική οικονομία, π.χ. τις εξαγωγές».
Υπογράμμισε επίσης ότι το μέλλον της χώρας δεν θα κριθεί στις εκλογές, αλλά από τις 16 Ιανουαρίου έως τις 15 Φεβρουαρίου, οπότε θα διεξαχθεί η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα.
Να σημειωθεί πως νωρίτερα σήμερα o εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης δήλωσε ότι η προσυμφωνημένη ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών στις 19 Φεβρουαρίου μπορεί να αλλάξει, σε συνάρτηση με την πορεία των συνομιλιών μεταξύ κυβέρνησης και ομολογιούχων για την περικοπή του χρέους.

Διευκρίνισε πάντως ότι «η όποια αλλαγή της προκαθορισμένης ημερομηνίας της 19ης Φεβρουαρίου εξαρτάται από το PSI και ασφαλώς κανείς δεν μιλάει για μετά το Πάσχα».

Η πώληση των μονάδων της ΔΕΗ περιλαμβάνεται στο μνημόνιο

Την είδηση πως η πώληση μονάδων της ΔΕΗ περιλαμβάνεται στο μνημόνιο και πως δύσκολα θα αλλάξει αυτό, έδωσε ο δήμαρχος Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος. Τα λόγια αυτά, σύμφωνα με το δήμαρχο, ανήκουν στον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Παπακωνσταντίνου, κατά τη συνάντηση που είχαν πρόσφατα στην Αθήνα οι «ενεργειακοί» δήμαρχοι μαζί του.
 


Πηγή : neaflorina

Το νέο λάφυρο: Από τον «μαύρο χρυσό» στον «λευκό χρυσό»

Ποια είναι τα βασικότερα γεωοικονομικά - και όχι μόνο - συμφέροντα από την κυριαρχία στη Μέση Ανατολή
Πολλά είναι τα γεωοικονομικά (πλην των γεωστρατηγικών) οφέλη από την κυριαρχία στη Μ. Ανατολή. Τα αραβικά εμιράτα και η Σαουδική Αραβία υπερχειλίζουν μεν από πετρέλαιο, αλλά στα βόρεια υπάρχει «λευκός χρυσός», που είναι το νερό. Και σε λίγες δεκαετίες θα είναι πολυτιμότερο από το πετρέλαιο.
Σύμφωνα με τον Ο.Η.Ε., 30 περίπου χώρες (κατ’ άλλους 50) θα αντιμετωπίσουν λειψυδρία μέχρι το 2025, ενώ το 1990 οι χώρες που αντιμετώπιζαν έλλειψη νερού δεν ξεπερνούσαν τις 20.
Οι 18 από αυτές τις 30 χώρες βρίσκονται στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, με τη Σομαλία και την Αίγυπτο να αντιμετωπίζουν προβλήματα από πολύ καιρό πριν, και τη Λιβύη και Αίγυπτο να προστίθενται στον κατάλογο μετά το 1990. Κατά τον Ο.Η.Ε., λειψυδρία θεωρείται η κατάσταση όπου το άτομο έχει πρόσβαση σε λιγότερα από 1.000 κυβικά μέτρα νερού τον χρόνο.
Νερό στη Μ. Ανατολή υπάρχει σε δύο σημεία. Στο τμήμα του Κουρδιστάν, που κατέχει σήμερα η Τουρκία, και στα υψώματα του Γκολάν. Στην πρώτη περίπτωση, άμεσα εξαρτώμενες από την Τουρκία χώρες είναι η Συρία και το Ιράκ. Και αν τώρα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η κατάσταση είναι υποφερτή, με την πάροδο των ετών τα πράγματα θα χειροτερεύουν μέχρι να γίνουν το 2050 δραματικά.
Σε διάσκεψη του Ισλαμικού Οργανισμού OIC (Organization of the Islamic Conference) που διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη προ καιρού, με θέμα τους υδάτινους πόρους, υποστηρίχθηκε ότι: «Μέχρι το 2050 υπολογίζεται πως οι υδάτινοι πόροι θα μειωθούν στο μουσουλμανικό κόσμο κατά το ήμισυ. Η ειρήνη και η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, και κυρίως στη Μέση Ανατολή εξαρτάται από τους υδάτινους πόρους. Αν δεν ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα εξοικονόμησης υδάτινων πόρων τότε η ξηρασία θα κάνει την εμφάνισή της μόλις το 2015».
Οι πηγές των δυο μεγάλων ποταμών, Τίγρη και Ευφράτη, βρίσκονται στη νοτιοανατολική Τουρκία. Και από τη βούληση αυτής εξαρτάται η υδροδότηση των δύο γειτονικών κρατών, αφού καθημερινές είναι οι διαμαρτυρίες προς αυτήν, ότι δεν εφαρμόζει τις διεθνείς συμφωνίες.
Η Συρία ζητά 700 κυβικά μέτρα και δεν τα έχει. Υποστηρίζει δε, ότι σύμφωνα με τον ΟΗΕ η κατανομή των υδάτινων πόρων πρέπει να γίνει ισομερώς -κατά ένα τρίτο- μεταξύ των τριών χωρών που διαχέουν οι ποταμοί. Η Τουρκία δεν θέλει ούτε να ακούσει αυτά τα επιχειρήματα και κατά καιρούς από τους Τούρκους πολιτικούς γίνονται πολύ σκληρές δηλώσεις.
Στο Ιράκ, σ’ ότι αφορά το νερό, η κατάσταση είναι χειρότερη. Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι μέσα σε 10-15 χρόνια όλα τα αποθέματα του νερού θα πέσουν κατά 50%. Όλα τα σχέδια που έχουν φτιάξει οι Ιρακινοί αφορούν το 43% των νερών του Τίγρη και του Ευφράτη. Προγραμματισμός που πρέπει να μπει αμέσως σε εφαρμογή, διότι το πρόβλημα της ύδρευσης είναι σοβαρό σ’ αυτήν τη χώρα. Οι καθυστερήσεις και τα εμπόδια από την Τουρκία θα είναι καθοριστικά στο θέμα των υδάτινων πόρων του Ιράκ.
Από τη στιγμή που το νερό αποτελεί όπλο και διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια όσων είναι σε θέση να ελέγξουν υδάτινους πόρους, η Τουρκία με το φράγμα «Ατατούρκ» ουσιαστικά μονοπωλεί τα ύδατα, έχει δηλαδή τη δυνατότητα να τα στερήσει από Σύρους και Ιρακινούς, όποτε κρίνει ότι οι συγκυρίες το επιβάλλουν.
Αλλά, και πιο νότια, το νερό φέρνει σε μία ακόμη αντιπαράθεση Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, με στόχο τα υψώματα του Γκολάν μεταξύ Ισραήλ και Συρίας. Και δεν φθάνουν οι έριδες για τη διανομή του, αλλά και σε εποχές ελάχιστων βροχοπτώσεων, οι ποταμοί του Ισραήλ στερεύουν.
Οι εντατικές καλλιέργειες και η ανάπτυξη της βιομηχανίας ανάγκασαν το Ισραήλ να κατασκευάσει μεγάλα αρδευτικά έργα και άλλα συστήματα διαχείρισης των υδάτων. Η παρατεταμένη ανομβρία όμως συμβάλλει ώστε τα πάρκα αυτά στις παράκτιες περιοχές της χώρας και στο βορρά να αντιμετωπίζουν το φάσμα της ερημοποίησης.
Σε παλαιότερη έρευνα της εφημερίδας «Καθημερινή», οι Παλαιστίνοι περιγράφουν τα εδάφη τους, ως «ζώνες της δίψας», κατηγορώντας το Ισραήλ ότι εκτρέπει τα ύδατα, ώστε να εξυπηρετούνται οι εβραϊκοί οικισμοί. Η ανομβρία, όταν πλήττει τη Μέση Ανατολή, επιδεινώνει την κατάσταση.
Περιττό να σημειωθεί, ότι στο θέμα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, η χώρα μας δεν μπορεί να υπερηφανευθεί ότι παρουσιάζει επιτυχίες.



Πηγή: voria
Γράφει ο Μακεδών