Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

ΨΗΦΙΣΜΑ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 8 ΙΑΝ 2010

ΨΗΦΙΣΜΑ
ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ Δ.Δ. ΒΕΥΗΣ


Με αφορμή την δημοσιοποίηση της επανέναρξης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής των διαπραγματεύσεων για την εκμίσθωση του Δικαιώματος Έρευνας και Εκμετάλλευσης των Λιγνιτικών κοιτασμάτων Βεύης, πραγματοποιήθηκε έκτακτη Λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων και των φορέων του Δημοτικού Διαμερίσματος Βεύης στο Δημοτικό Κατάστημα την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου και ώρα 18:00.
Μετά την ενημέρωση του σώματος της λαϊκής συνέλευσης από τον Πρόεδρο του Τ.Σ. Βεύης για τα αποτελέσματα των συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 5/1/2010 στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, την τοποθέτηση εκπροσώπων φορέων και δημοτών και μετά από διαλογική συζήτηση που ακολούθησε, εξεδόθηκε το παρακάτω ψήφισμα:

Δεν αναγνωρίζουμε κατ' αρχήν, την επίκληση της τοπικής κοινωνίας από κανέναν φορέα ή εκπρόσωπο φορέα, σε αιτήματά του μέσω επιστολών και ψηφισμάτων σε ό,τι αφορά στο λιγνιτωρυχείο της Βεύης, όταν κεντρικό σημείο αναφοράς της δεν αποτελούν τα προβλήματα και τα αιτήματα του Δημοτικού Διαμερίσματος Βεύης.

Διαμαρτυρόμαστε έντονα, για άλλη μια φορά, για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί έως σήμερα από την λειτουργία των λιγνιτωρυχείων.


Ενημερώνουμε προς πάσα κατεύθυνση, να μην εκληφθεί ως αδυναμία η έως τώρα σιωπηρή αποδοχή εκ μέρους μας, εκ μέρους της τοπικής κοινωνίας της Βεύης, της συμμόρφωσης του ελληνικού δημοσίου προς τις επιταγές της Ε.Ε. να ανοίξουν οι λιγνίτες και στους ιδιώτες, σε βάρος μας, αβίαστα χωρίς λόγο και συμμετοχή. Για εμάς τους κατοίκους αυτής της περιοχής, αποφάσεις για «επενδύσεις» αυτού του είδους και μεγέθους, δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές όταν λαμβάνονται και εξαγγέλλονται ερήμην μας, ερήμην της τοπικής κοινωνίας, ερήμην δηλαδή των πολιτών που θα υποστούν άμεσα τις συνέπειες. Πιο λαϊκά, αποφάσεις τρίτων για εμάς, χωρίς εμάς, ουδεμία προοπτική έχουν και κανείς δεν είναι σε θέση να καθορίσει την τύχη και την πορεία του τόπου μας, χωρίς να εισακουστεί η φωνή μας, χωρίς να γίνουν δεκτά τα καθόλα δίκαια αιτήματά μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
Ι. Από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Α. Να πράξει το αυτονόητο, να επιδείξει την πρέπουσα ευθύνη του απέναντι στην τοπική κοινωνία της Βεύης η οποία θα υποστεί όλες τις οδυνηρές συνέπειες.


Β. Σε περίπτωση που αποφασιστεί η επέκταση καθ' οιονδήποτε τρόπο της εκμετάλλευσης και στο παραχωρημένο στη ΔΕΗ πεδίο (ΒΕΥΗ ΙΙ), να πραγματοποιηθεί συνολική και όχι τμηματική απαλλοτρίωση και άμεση μετεγκατάσταση του οικισμού της Βεύης, πριν την έναρξη οποιασδήποτε εργασίας. Πρώτος όρος απαράβατος, από τώρα!!!


Γ. την προσθήκη των παρακάτω αιτημάτων μας, επίσης ως απαράβατων όρων, στη σύμβαση παραχώρησης της εκμετάλλευσης του ορυχείου Βεύης στον πλειοδότη επενδυτή:

1) Άμεση πρόσληψη όλων των ανέργων δημοτών του Δ.Δ. Βεύης με την υπογραφή της σύμβασης, από την ίδια την εταιρεία ή το κοινοπρακτικό σχήμα και όχι από τυχόν υπεργολαβικές εταιρείες, με καθεστώς πλήρους απασχόλησης και κατοχύρωση σειράς προτεραιότητας για τους δημότες του Δ.Δ. Βεύης για όλες τις μελλοντικές προσλήψεις σε κενές θέσεις που θα ανακύπτουν κατά τη λειτουργία τους, όπως ακριβώς ισχύει και για τις προσλήψεις της Δ.Ε.Η.
2) Άμεση καταβολή των οφειλομένων ενοικίων αγρών των αγροτών και των δημοτικών εκτάσεων, έκτασης 4.000 στρεμμάτων, ως επίσης και την άμεση αποκατάσταση των αγρών και λοιπών εκτάσεων που δεν θα ξαναχρησιμοποιηθούν
3) Άμεση καταβολή των ποσών που υπολείπονται από τις μισθολογικές απαιτήσεις των πρώην εργαζομένων της ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ δημοτών μας, με την εγκατάσταση του πλειοδότη.
4) Άμεση καταβολή των οφειλομένων ποσών στους αυτοκινητιστές, και λοιπούς επιτηδευματίες (καταστήματα κ.λ.π.) δημότες μας.
5) Ανάθεση όλων των μεταφορικών εργασιών στους αυτοκινητιστές δημότες μας
6) Ανάθεση υπεργολαβιών εκσκαφής φόρτωσης χωμάτων και λιγνίτη στους επιτηδευματίες δημότες μας
7) Στήριξη των λοιπών καταστημάτων και επιχειρήσεων του Τ.Δ. Βεύης (προμήθειες κ.λ.π.) και πρόνοια για τους επαγγελματίες που θα θιγούν οικονομικά από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων (αγρότες, κτηνοτρόφοι κ.λ.π.) με άμεση πρόσληψή τους.
8) Θεσμοθέτηση ανταποδοτικού τέλους επί του κόστους της συνολικής παραγωγής, υπέρ του Τ.Δ. Βεύης,
9) Ένταξη αναλογικά, με τις έως τώρα εκμεταλλευθείσες εκτάσεις από το προηγούμενο καθεστώς (ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ) και τις νέες εκμεταλλευόμενες εκτάσεις από το νέο καθεστώς, του Δ.Δ. Βεύης στους νόμους περί πληττόμενων και προσλήψεων στη ΔΕΗ, καθόσον τροφοδοτούνταν και θα τροφοδοτούνται από τον λιγνίτη της Βεύης, οι γύρωθεν ΑΗΣ της ΔΕΗ και το βασικότερο
10) Άμεση παράλληλη λήψη μέτρων προστασίας περιβάλλοντος και συγκεκριμένα:
* Δημιουργία κατάλληλων ταμιευτήρων νερού, γιατί ο τόπος μετά την εξόρυξη θα στραγγίσει από υδάτινους πόρους.
* Μελετημένη αναδάσωση με ενδημικά είδη.
* Πλήρη αποκατάσταση και του τελευταίου κρατήρα εξόρυξης.

Επιθυμούμε να συνεχίσουμε να ζούμε στον τόπο μας μέσα από μία βιώσιμη ανάπτυξη και δεν διαπραγματευόμαστε με οτιδήποτε την υγεία των κατοίκων της περιοχής και την υπονόμευση του μέλλοντος των παιδιών μας.


Τα παραπάνω αιτήματα δεν τίθενται για να αποτελέσουν βάση διαπραγμάτευσης, καταθέτουμε δηλαδή δώδεκα αιτήματα για να κερδίσουμε την υλοποίηση τεσσάρων ή πέντε.
Επαναλαμβάνουμε ότι θα πρέπει να τεθούν και να αναφέρονται ως απαράβατοι όροι στην σύμβαση παραχώρησης της εκμετάλλευσης στον πλειοδότη επενδυτή, ΑΠΑΝΤΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ.

ΙΙ. Από τον Νομάρχη Φλώρινας, τους Βουλευτές του Νομού, το Δήμαρχο Μελίτης και τους υπόλοιπους φορείς του νομού

Την έμπρακτη στήριξη και προώθηση όλων των παραπάνω δίκαιων αιτημάτων μας

Σε διαφορετική περίπτωση:
Να αγνοηθεί κάθε προσπάθεια συναίνεσης.
Να θεωρηθεί βέβαιη η άρνησή μας στην παραχώρηση της εκμετάλλευσης όπως αρνούνται και άλλες τοπικές κοινωνίες αυτές τις πρακτικές (Ελασσόνα, Δράμα κ.λ.π.)
Θα διεκδικήσουμε μια άλλη ανάπτυξη για την περιοχή μας, μέσα από ήπιες δραστηριότητες, που θα σέβονται και θα αναδεικνύουν το περιβάλλον και τον τόπο μας, με οικονομικά κίνητρα για την ανάπτυξη της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, των επαγγελματιών, των αγροτοτουριστικών μονάδων, των μικρών βιοτεχνιών και γενικά των καθαρών δραστηριοτήτων.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Δεν θα δεχθούμε αναίρεση δεσμεύσεων
Να μην σχεδιασθεί και κυρίως να μην αποφασιστεί τίποτε για εμάς χωρίς εμάς.


ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΠΑΣΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ
Να μην αποτολμηθεί οτιδήποτε αντιβαίνει στη θέληση των κατοίκων της περιοχής μας διότι θα μας βρουν όλους μπροστά τους!!!
Προσπάθεια εμπαιγμού θα αποτελέσει για εμάς κίνηση casus belli!!!
Θα βρισκόμαστε σε διαρκή ετοιμότητα για κινητοποιήσεις, με στόχο την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.


ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ
Αυτός ο τόπος ξέρει από αγώνες και είναι έτοιμος να αγωνιστεί για το μέλλον και τη ζωή των παιδιών του, όπως και στο παρελθόν!!!
Έχουν γνώση οι "φύλακες"... Και τέλος,

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΣΤΗ ΦΟΡΑ
Να μην εκληφθεί ως αδυναμία και ως μιζέρια η ανοχή εκ μέρους μας, τέτοιου είδους πολιτικών και πρακτικών, αφού την ώρα που οι άλλες κοινωνίες περιοχών της χώρας μας αρνούνται αυτές τις ενεργειακές πολιτικές αλλά και οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ολόκληρου του πλανήτη στρέφονται στην εκμετάλλευση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για να εξασφαλίσουν την ενεργειακή τους επάρκεια στις δεκαετίες που έρχονται, η ελληνική Πολιτεία με τέτοιου είδους αποφάσεις μας αναγκάζει να επιλέξουμε συνειδητά αυτόν το δρόμο, τον δρόμο της «συνενοχής».

Εκλέγουμε ομόφωνα επιτροπή αγώνα απαρτιζόμενη από τους:


1) Κυριακού Δημήτριο, Πρόεδρο Τ.Σ. Δ.Δ. Βεύης
2) Δάϊκο Βασίλειο, Τοπικό Σύμβουλο Δ.Δ. Βεύης, Πρόεδρο Σωματείου Εργατών Βεύης
3) Μπαμπούλα Αναστάσιο, Τοπικό Σύμβουλο
4) Αλούση Χρήστο, Τοπικό Σύμβουλο, Εκπρόσωπο Ιδιοκτητών Φορτηγών Αυτοκινήτων Δ.Χ.
5) Νιτσοπούλου Μελπομένη, Τοπικό Σύμβουλο
6) Νιτσόπουλο Στέφανο, Πρόεδρο τέως Κοινότητας Βεύης
7) Μάγγο Γεώργιο, Πρώην Πρόεδρο Τ.Σ. Βεύης, εκπρόσωπο αγροτών
8) Κυριακού Φίλιππα, Πρώην Πρόεδρο Τ.Σ. Βεύης,
9) Τσορλίνη Αναστάσιο, Εκπρόσωπο Κίνησης Πολιτών Βεύης, εκπρόσωπο πρώην εργαζομένων ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ.
10) Νιτσόπουλο Ευάγγελο, εκπρόσωπο ιδιοκτητών χωματουργικών μηχανημάτων
11) Τάνο Ιωάννη, γεωπόνο - νέο Επιστήμονα, εκπρόσωπο Νεολαίας
12) Κωτσόπουλο Παντελή, Πολιτευτή
13) Άμπα Θεοχάρη, Γεωπόνο
14)Αυγουστίνο Αρχιμήδη, εκπρόσωπο επαγγελματιών (καταστημάτων κ.λ.π.)
15) Ζυγομάνη Παναγιώτη, εκπρόσωπο κτηνοτρόφων
16) Σισσάρη Λάζαρο, εκπρόσωπο πρώην εργαζομένων ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ
17) Γκέλη Γεώργιο, δημότη Βεύης
18) Ζυγομάνη Αναστάσιο, Δημόσιο Υπάλληλο, δημότη Βεύης
19) Λάη Σταύρο, Εργοδηγό ΔΕΗ, δημότη Βεύης
20) Βέργα Ευάγγελο, εκπρόσωπο πρώην εργαζομένων Λιγνιτωρυχείων Αμυνταίου Α.Ε.
21) Γκουντούλα Φώτη, Εκπρόσωπο Ιδιοκτητών Φορτηγών Αυτοκινήτων Δ.Χ.


η οποία και θα ορίσει επταμελή Εκτελεστική Γραμματεία ως Συντονιστικό Όργανο.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΝΟΜΑΡΧΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΕΥΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Ταχ. Δ/νση: Βεύη 53074
Τ.Θ. 185


Βεύη 11 Ιανουαρίου 2010

Προς
Νομάρχη Φλώρινας κ. Ιωάννη Βοσκόπουλο


Κύριε Νομάρχη,

Με έκπληξή μας πληροφορηθήκαμε από τον τοπικό τύπο της Φλώρινας ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση των φορέων του νομού με τον νέο Πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Αρθούρο Ζερβό, από εσάς τέθηκε, μεταξύ άλλων, το θέμα της ένταξης των Δ.Δ. Αχλάδας και Σκοπού στο καθεστώς προσλήψεων από τη ΔΕΗ, σύμφωνα με τις απαλλοτριωθείσες εκτάσεις από την ιδιωτική επιχείρηση «ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΑ ΑΧΛΑΔΑΣ», καθόσον τροφοδοτούνταν και τροφοδοτούνται με λιγνίτη οι ΑΗΣ της ΔΕΗ.
Η έκπληξή μας συνίσταται στο ότι εξαιρέσατε από την πρότασή σας αυτή, την ένταξη και του Δ.Δ. Βεύης στο υπάρχον καθεστώς προσλήψεων της ΔΕΗ, καθόσον και εκτάσεις του δημοτικού διαμερίσματός μας έχουν στην ουσία καταστεί «απαλλοτριωθείσες» από την προηγούμενη εκμετάλλευση του λιγνιτωρυχείου Βεύης και δη της τέως ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ ΑΜΕΤΒΕ, απ’ όπου τροφοδοτούνταν για δεκαετίες, όλοι οι ΑΗΣ ΔΕΗ της Δυτ. Μακεδονίας και όχι μόνο.
Σας παρακαλούμε, κατανοώντας τις ανησυχίες μας και αναγνωρίζοντας ως δικαιολογημένη την αντίδρασή μας αυτή, όπως συμπεριληφθεί (προστεθεί) στην πρότασή σας, με τρόπο που εσείς κρίνετε ορθό, η ένταξη και του Δ.Δ. Βεύης στο παραπάνω καθεστώς προσλήψεων της ΔΕΗ.

Με τιμή
Η Προσωρινή Συντονιστική Γραμματεία
Αλούσης Χρήστος, Τάνος Λάζαρος, Μαλλίνος Πέτρος, Τσορλίνης Αναστάσιος

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΕΥΗΣ


ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΕΥΗΣ


Διανύσαμε το 9ο έτος αδράνειας και εγκατάλειψης των Λιγνιτωρυχείων Βεύης, μετά την πτώχευση της ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ Α.Μ.Ε.Τ.Β.Ε., εταιρείας που για δεκαετίες το εκμεταλλευόταν. Σήμερα η περιοχή θυμίζει «κρανίου τόπο» και ένα σεληνιακό τοπίο, με αυτανάφλεξη του λιγνίτη, δημιουργία τεράστιων λιμνών, διάβρωση εδαφών, συνεχείς κατολισθήσεις, με τεράστια επιβάρυνση της μόλυνσης της ατμόσφαιρας, με επικίνδυνες για την υγεία των κατοίκων όλης της περιοχής, επιδράσεις.
Εκτάσεις 5.000 και πλέον στρεμμάτων καλλιεργειών, βοσκότοπων και δασών δεν αποκαταστάθηκαν από την προηγούμενη λειτουργία του Λιγνιτωρυχείου, με όλες τις επακόλουθες συνέπειες για την γεωργία και κτηνοτροφία.
Λίγα μέτρα πιο πέρα το ορυχείο του Κλειδίου. Με υποτιθέμενη ορθολογική εκμετάλλευσή του από την ΔΕΗ! Με παραχώρηση της εκμετάλλευσης σε ιδιώτη και τα γνωστά αποτελέσματα, των κατολισθήσεων ως συνέπεια της άναρχης εκμετάλλευσης, των μορφών απασχόλησης των εργαζομένων (παραβιάσεις εργατικής νομοθεσίας κ.λ.π.), των πρωτοφανών μεθόδων απολύσεων και την συνεχή ρύπανση του περιβάλλοντος. Και την λύση την βρήκαν κάποιοι!!! Επαναλειτουργία του ορυχείου του Κλειδίου με απόθεση των χωμάτων σε περιοχή κάλους της Βεύης!!!
Με όλα αυτά και με ανεργία στην περιοχή που καλπάζει.
Παράλληλα, όλο αυτό το διάστημα, λαμβάνει χώρα μια διαμάχη “μνηστήρων” γύρω από την “πολύφερνο νύφη”, το κοίτασμα της Βεύης, το οποίο έχει δημιουργήσει για τους εισερχόμενους στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής επενδυτές, υψηλές προσδοκίες βελτίωσης της μελλοντικής ανταγωνιστικής τους θέσης. Με “προξενιό” τις προκηρύξεις δημοσίων διαβουλεύσεων υπουργείων, συσκέψεις φορέων κ.λ.π., αλλά χωρίς “κουμπάρο”, χωρίς δηλαδή την τοπική κοινωνία.
Από την άλλη, την ώρα που οι άλλες κοινωνίες περιοχών της χώρας μας (Ελασσόνα, Δράμα, Εύβοια) αρνούνται αυτές τις ενεργειακές πολιτικές, διαφάνηκε όλο αυτό το διάστημα αδράνεια και ανέχεια εκ μέρους της τοπικής κοινωνίας της Βεύης, που πιθανόν να εκλήφθηκε ως σιωπηρή αποδοχή εκ μέρους της, στη δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων και ενεργειών, στο όνομα της ανεργίας.
Πράγματι, γεννάται το δίλημμα αν για ορισμένες θέσεις εργασίας, αξίζει τέτοιες θυσίες και τέτοια προοπτική ο τόπος μας με αντάλλαγμα κάποιες θέσεις εργασίας. Και εάν πράγματι έχουμε έλλειμμα ενέργειας σε εθνικό επίπεδο, γιατί δεν σκεφτόμαστε πως θα εξοικονομήσουμε ενέργεια ή πως θα παράγουμε ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.
Γιατί δεν αρκεί ένα μεροκάματο Το μεροκάματο έχει νόημα όταν έχει νόημα και η ζωή μας. Και η ζωή έχει νόημα όταν μπορείς να εργάζεσαι και να ζείς σε ένα καθαρό και υγιεινό περιβάλλον. Θέλουμε να αγωνισθούμε για ένα καλύτερο περιβάλλον για μας και για τα παιδιά μας.
Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι δεν μας εκφράζει ο διαχωρισμός των πολιτών σε «οικολόγους» και μη. Αισθανόμαστε ενεργοί πολίτες με περιβαλλοντική συνείδηση, δηλαδή πολίτες που αισθάνονται ότι η φύση είναι το σπίτι τους που πρέπει να φροντίσουν και να προστατεύσουν από κάθε ρυπαντή και καταστροφέα του περιβάλλοντος. Δεν αισθανόμαστε ότι είμαστε απέναντι γενικά στις επιχειρήσεις και στην βιομηχανική δραστηριότητα. Είμαστε απέναντι στις επιχειρήσεις που μολύνουν το περιβάλλον, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην δημόσια υγεία και στο μέλλον του πλανήτη μας.
Για μας, διαβούλευση για κάθε εθνικό, αλλά και για κάθε ειδικό, σχεδιασμό ανάπτυξης αποδεικνύεται ότι είναι κενό γράμμα, χωρίς ουσιαστικό αντίκρυσμα, όταν για τις τοπικές κοινωνίες και τους απλούς πολίτες επιφυλάσσεται ο ρόλος του παθητικού θεατή κάποιων επιλογών, που δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που οι ίδιοι οραματίζονται για το μέλλον τους και τον τόπο τους.
Πιστεύουμε ότι η χάραξη της ενεργειακής πολιτικής και η υλοποίηση των ενεργειακών επενδύσεων θα πρέπει να πάρουν σοβαρά υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών για μια ισόρροπη ανάπτυξη. Να μην καταπνίγουν τις παράλληλες οικονομικές δραστηριότητες και να μην ισοπεδώνουν τα ιδιαίτερα φυσικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά τους.
Κατά συνέπεια, για εμάς τους κατοίκους αυτής της περιοχής, αποφάσεις για «επενδύσεις» αυτού του είδους και μεγέθους, δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτές όταν λαμβάνονται και εξαγγέλλονται, ερήμην της τοπικής κοινωνίας, ερήμην δηλαδή των πολιτών που θα υποστούν άμεσα τις συνέπειες. Πιο λαϊκά, αποφάσεις τρίτων για εμάς, χωρίς εμάς, «εν κρυπτώ και παραβύστω», ουδεμία προοπτική έχουν και ως εκ τούτου καμία Αρχή, δεν είναι σε θέση να καθορίσει την τύχη και την πορεία του τόπου μας, χωρίς να εισακουστεί η φωνή μας.
Πιο συγκεκριμένα:
Αποφάσεις για παραχώρηση εκμετάλλευσης των λιγνιτικών κοιτασμάτων της Βεύης, χωρίς να ληφθούν υπ' όψη οι θέσεις και οι προτάσεις της τοπικής κοινωνίας δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές.
Η φημολογούμενη απόφαση για αποθέσεις χωμάτων σε εκτάσεις του διαμερίσματός μας, θα μας βρεί σφόδρα αντίθετους. Η αντίδραση μας θα είναι καθολική και κλιμακούμενη και θα αποτρέψουμε κάθε προσπάθεια εφαρμογής της.
Επειδή επιθυμούμε να συνεχίσουμε να ζούμε στον τόπο μας μέσα από μία βιώσιμη ανάπτυξη και δεν διαπραγματευόμαστε με οτιδήποτε την υγεία των κατοίκων της περιοχής και την υπονόμευση του μέλλοντος των παιδιών μας.
Επειδή πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι φτιάχνουν τη ζωή τους εφόσον οι ίδιοι την πάρουνε στα χέρια τους, και δεν την ξοδεύουν ρωτώντας τι κάνουν οι άλλοι γι' αυτούς
Για όλους αυτούς τους λόγους ως ενεργοί πολίτες της Βεύης, αντιδρούμε δυναμικά. Για να υπερασπιστούμε την τοπική μας κοινωνία, αλλά και να υποστηρίξουμε μια άλλη λογική αντιμετώπισης του περιβάλλοντος και της ίδιας μας της ζωής.
Αρνούμαστε κατηγορηματικά να επιλέξουμε συνειδητά το δρόμο, που μας αναγκάζει η πολιτεία, τον δρόμο της «συνενοχής», για την ερημοποίηση της περιοχής, και την περιβαλλοντική επιβάρυνσή της.
Οι υπογράφοντες αυτό το κείμενο, συστήνουμε την “Κίνηση Πολιτών Βεύης”, της οποίας την πόρτα κρατάμε ανοιχτή σε κάθε ενεργό πολίτη, και η οποία Κίνηση θα μετεξελιχθεί σε Σύλλογο Πληττομένων και Περιβάλλοντος.
Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία συντονισμού της δράσης μας, ενημέρωσης των πολιτών και άσκησης πίεσης στα διάφορα κέντρα αποφάσεων και χάραξης των στρατηγικών επιλογών στα θέματα της ενέργειας και του περιβάλλοντος, σε ότι έχει να κάνει με την ευρύτερη περιοχή της Βεύης.

Η Συντονιστική Γραμματεία