Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΕΥΗΣ


ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΕΥΗΣ


Διανύσαμε το 9ο έτος αδράνειας και εγκατάλειψης των Λιγνιτωρυχείων Βεύης, μετά την πτώχευση της ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ Α.Μ.Ε.Τ.Β.Ε., εταιρείας που για δεκαετίες το εκμεταλλευόταν. Σήμερα η περιοχή θυμίζει «κρανίου τόπο» και ένα σεληνιακό τοπίο, με αυτανάφλεξη του λιγνίτη, δημιουργία τεράστιων λιμνών, διάβρωση εδαφών, συνεχείς κατολισθήσεις, με τεράστια επιβάρυνση της μόλυνσης της ατμόσφαιρας, με επικίνδυνες για την υγεία των κατοίκων όλης της περιοχής, επιδράσεις.
Εκτάσεις 5.000 και πλέον στρεμμάτων καλλιεργειών, βοσκότοπων και δασών δεν αποκαταστάθηκαν από την προηγούμενη λειτουργία του Λιγνιτωρυχείου, με όλες τις επακόλουθες συνέπειες για την γεωργία και κτηνοτροφία.
Λίγα μέτρα πιο πέρα το ορυχείο του Κλειδίου. Με υποτιθέμενη ορθολογική εκμετάλλευσή του από την ΔΕΗ! Με παραχώρηση της εκμετάλλευσης σε ιδιώτη και τα γνωστά αποτελέσματα, των κατολισθήσεων ως συνέπεια της άναρχης εκμετάλλευσης, των μορφών απασχόλησης των εργαζομένων (παραβιάσεις εργατικής νομοθεσίας κ.λ.π.), των πρωτοφανών μεθόδων απολύσεων και την συνεχή ρύπανση του περιβάλλοντος. Και την λύση την βρήκαν κάποιοι!!! Επαναλειτουργία του ορυχείου του Κλειδίου με απόθεση των χωμάτων σε περιοχή κάλους της Βεύης!!!
Με όλα αυτά και με ανεργία στην περιοχή που καλπάζει.
Παράλληλα, όλο αυτό το διάστημα, λαμβάνει χώρα μια διαμάχη “μνηστήρων” γύρω από την “πολύφερνο νύφη”, το κοίτασμα της Βεύης, το οποίο έχει δημιουργήσει για τους εισερχόμενους στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής επενδυτές, υψηλές προσδοκίες βελτίωσης της μελλοντικής ανταγωνιστικής τους θέσης. Με “προξενιό” τις προκηρύξεις δημοσίων διαβουλεύσεων υπουργείων, συσκέψεις φορέων κ.λ.π., αλλά χωρίς “κουμπάρο”, χωρίς δηλαδή την τοπική κοινωνία.
Από την άλλη, την ώρα που οι άλλες κοινωνίες περιοχών της χώρας μας (Ελασσόνα, Δράμα, Εύβοια) αρνούνται αυτές τις ενεργειακές πολιτικές, διαφάνηκε όλο αυτό το διάστημα αδράνεια και ανέχεια εκ μέρους της τοπικής κοινωνίας της Βεύης, που πιθανόν να εκλήφθηκε ως σιωπηρή αποδοχή εκ μέρους της, στη δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων και ενεργειών, στο όνομα της ανεργίας.
Πράγματι, γεννάται το δίλημμα αν για ορισμένες θέσεις εργασίας, αξίζει τέτοιες θυσίες και τέτοια προοπτική ο τόπος μας με αντάλλαγμα κάποιες θέσεις εργασίας. Και εάν πράγματι έχουμε έλλειμμα ενέργειας σε εθνικό επίπεδο, γιατί δεν σκεφτόμαστε πως θα εξοικονομήσουμε ενέργεια ή πως θα παράγουμε ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.
Γιατί δεν αρκεί ένα μεροκάματο Το μεροκάματο έχει νόημα όταν έχει νόημα και η ζωή μας. Και η ζωή έχει νόημα όταν μπορείς να εργάζεσαι και να ζείς σε ένα καθαρό και υγιεινό περιβάλλον. Θέλουμε να αγωνισθούμε για ένα καλύτερο περιβάλλον για μας και για τα παιδιά μας.
Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι δεν μας εκφράζει ο διαχωρισμός των πολιτών σε «οικολόγους» και μη. Αισθανόμαστε ενεργοί πολίτες με περιβαλλοντική συνείδηση, δηλαδή πολίτες που αισθάνονται ότι η φύση είναι το σπίτι τους που πρέπει να φροντίσουν και να προστατεύσουν από κάθε ρυπαντή και καταστροφέα του περιβάλλοντος. Δεν αισθανόμαστε ότι είμαστε απέναντι γενικά στις επιχειρήσεις και στην βιομηχανική δραστηριότητα. Είμαστε απέναντι στις επιχειρήσεις που μολύνουν το περιβάλλον, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην δημόσια υγεία και στο μέλλον του πλανήτη μας.
Για μας, διαβούλευση για κάθε εθνικό, αλλά και για κάθε ειδικό, σχεδιασμό ανάπτυξης αποδεικνύεται ότι είναι κενό γράμμα, χωρίς ουσιαστικό αντίκρυσμα, όταν για τις τοπικές κοινωνίες και τους απλούς πολίτες επιφυλάσσεται ο ρόλος του παθητικού θεατή κάποιων επιλογών, που δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που οι ίδιοι οραματίζονται για το μέλλον τους και τον τόπο τους.
Πιστεύουμε ότι η χάραξη της ενεργειακής πολιτικής και η υλοποίηση των ενεργειακών επενδύσεων θα πρέπει να πάρουν σοβαρά υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών για μια ισόρροπη ανάπτυξη. Να μην καταπνίγουν τις παράλληλες οικονομικές δραστηριότητες και να μην ισοπεδώνουν τα ιδιαίτερα φυσικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά τους.
Κατά συνέπεια, για εμάς τους κατοίκους αυτής της περιοχής, αποφάσεις για «επενδύσεις» αυτού του είδους και μεγέθους, δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτές όταν λαμβάνονται και εξαγγέλλονται, ερήμην της τοπικής κοινωνίας, ερήμην δηλαδή των πολιτών που θα υποστούν άμεσα τις συνέπειες. Πιο λαϊκά, αποφάσεις τρίτων για εμάς, χωρίς εμάς, «εν κρυπτώ και παραβύστω», ουδεμία προοπτική έχουν και ως εκ τούτου καμία Αρχή, δεν είναι σε θέση να καθορίσει την τύχη και την πορεία του τόπου μας, χωρίς να εισακουστεί η φωνή μας.
Πιο συγκεκριμένα:
Αποφάσεις για παραχώρηση εκμετάλλευσης των λιγνιτικών κοιτασμάτων της Βεύης, χωρίς να ληφθούν υπ' όψη οι θέσεις και οι προτάσεις της τοπικής κοινωνίας δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές.
Η φημολογούμενη απόφαση για αποθέσεις χωμάτων σε εκτάσεις του διαμερίσματός μας, θα μας βρεί σφόδρα αντίθετους. Η αντίδραση μας θα είναι καθολική και κλιμακούμενη και θα αποτρέψουμε κάθε προσπάθεια εφαρμογής της.
Επειδή επιθυμούμε να συνεχίσουμε να ζούμε στον τόπο μας μέσα από μία βιώσιμη ανάπτυξη και δεν διαπραγματευόμαστε με οτιδήποτε την υγεία των κατοίκων της περιοχής και την υπονόμευση του μέλλοντος των παιδιών μας.
Επειδή πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι φτιάχνουν τη ζωή τους εφόσον οι ίδιοι την πάρουνε στα χέρια τους, και δεν την ξοδεύουν ρωτώντας τι κάνουν οι άλλοι γι' αυτούς
Για όλους αυτούς τους λόγους ως ενεργοί πολίτες της Βεύης, αντιδρούμε δυναμικά. Για να υπερασπιστούμε την τοπική μας κοινωνία, αλλά και να υποστηρίξουμε μια άλλη λογική αντιμετώπισης του περιβάλλοντος και της ίδιας μας της ζωής.
Αρνούμαστε κατηγορηματικά να επιλέξουμε συνειδητά το δρόμο, που μας αναγκάζει η πολιτεία, τον δρόμο της «συνενοχής», για την ερημοποίηση της περιοχής, και την περιβαλλοντική επιβάρυνσή της.
Οι υπογράφοντες αυτό το κείμενο, συστήνουμε την “Κίνηση Πολιτών Βεύης”, της οποίας την πόρτα κρατάμε ανοιχτή σε κάθε ενεργό πολίτη, και η οποία Κίνηση θα μετεξελιχθεί σε Σύλλογο Πληττομένων και Περιβάλλοντος.
Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία συντονισμού της δράσης μας, ενημέρωσης των πολιτών και άσκησης πίεσης στα διάφορα κέντρα αποφάσεων και χάραξης των στρατηγικών επιλογών στα θέματα της ενέργειας και του περιβάλλοντος, σε ότι έχει να κάνει με την ευρύτερη περιοχή της Βεύης.

Η Συντονιστική Γραμματεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου