Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Από Σεπτέμβριο οι προσφορές για τη Βεύη, τον Δεκέμβριο θα έχει επιλεγεί ο πλειοδότης, Η πώληση λιγνιτικών αποθεμάτων του Δημοσίου σε ιδιώτες είναι «ντιρεκτίβα» της ΕΕ, η οποία έχει απειλήσει τη χώρα μας με παραπομπή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Ανοίγουν οι διαδικασίες για την πώληση του λιγνιτικού κοιτάσματος της Βεύης σε ιδιώτες υπό την πίεση και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επιθυμεί το ταχύτερο δυνατόν την απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς με συγκεκριμένες διαδικασίες.

Η πενταμελής Επιτροπή Εκμίσθωσης της Βεύης που συνέστησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Ι. Μανιάτης, υπό τον καθηγητή κ. Π. Μητρόπουλο που είναι και πρόεδρος του ΙΓΜΕ, κάλεσε χθες τους εκπροσώπους των εταιρειών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και τους ανακοίνωσε τα κριτήρια που θα μετρήσουν για την επιλογή του «καλλίστου». Ωστόσο ο κ. Μητρόπουλος δεν καθόρισε το ειδικό βάρος που θα έχουν τα επιμέρους κριτήρια της κάθε προσφοράς, κάτι που ζήτησαν επίμονα οι ενδιαφερόμενοι, θέτοντας θέμα νομιμότητας της διαδικασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γνώμες των ενδιαφερομένων θα ληφθούν υπόψη και τελικώς θα τεθούν κριτήρια με ξεχωριστή βαρύτητα για κάθε τμήμα της προσφοράς (τίμημα, επενδυτικό σχέδιο, συνεργασίες), κάτι που θα αποφασιστεί την ερχόμενη Δευτέρα σε σύσκεψη της επιτροπής. Προσφορές θα υποβληθούν περί τα μέσα Σεπτεμβρίου και ως τον Δεκέμβριο θα έχει επιλεγεί ο πλειοδότης. Είναι βέβαιον ότι την Παρασκευή που θα έλθει στην Αθήνα ο γενικός διευθυντής Ενέργειας κ. Χάιντς Χίλμπρεχτ και θα δει την ηγεσία του υπουργείου θα ζητήσει απτά αποτελέσματα στον τομέα της ενεργειακής απελευθέρωσης.

Η πώληση λιγνιτικών αποθεμάτων του Δημοσίου σε ιδιώτες είναι «ντιρεκτίβα» της Κοινότητας, η οποία έχει απειλήσει τη χώρα μας με παραπομπή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος για τον οποίο η ΔΕΗ δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον για να μισθώσει η ίδια τα συγκεκριμένα λιγνιτικά κοιτάσματα, παρ΄ ότι η πρόσβαση σε αυτά είναι ο παράγοντας από τον οποίο θα εξαρτηθεί το αν θα κατασκευαστεί και με ποιους όρους η δεύτερη λιγνιτική μονάδα της επιχείρησης στη Μελίτη, όπως προβλέπεται από το επενδυτικό πλάνο της.

Ο κ. Χίλμπρεχτ αφήνει σε συζητήσεις να εννοηθεί ότι, εφόσον η Ελλάδα καθυστερήσει, τότε θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία παραπομπής της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το πρώτο βήμα, η αποστολή «αιτιολογημένης γνώμης», θα πρέπει να αναμένεται λίαν συντόμως.

Η κυρία Μπιρμπίλη και ο κ. Μανιάτης ζήτησαν και έλαβαν από την Επιτροπή Μητρόπουλου σαφέστερο χρονοδιάγραμμα για την υπόθεση της Βεύης. Είναι άλλωστε το μόνο θέμα το οποίο μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση, καθώς για τα άλλα λιγνιτικά κοιτάσματα της χώρας (Δράμα, Βεγόρα, Ελασσόνα), τα οποία η επιτροπή έχει προτείνει να δοθούν σε ιδιώτες, δεν υπάρχει πρόοδος.

Για τη Βεύη τα μέλη της επιτροπής λένε ότι «δεν είναι κανονικός διαγωνισμός αλλά κατ΄ εξαίρεση διαδικασία όπως προβλέπεται από τον μεταλλευτικό κώδικα.Συνεπώς,πρέπει να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα επαφής και συνεννόησης με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, ώστε να μην υπάρχει εκ των υστέρων βροχή ενστάσεων». Με την απόφαση για συντελεστή βαρύτητας των κριτηρίων, η υπόθεση ξεκαθαρίζει κάπως.

Η σύμβαση θα περάσει και από τη Βουλή και γι΄ αυτόν τον λόγο η επιτροπή έχει συναντηθεί με φορείς και βουλευτές (ο κ. Λιάνης, για παράδειγμα, έθεσε το θέμα της αποπληρωμής παλαιών οφειλών του Βαρβούτη, του προηγούμενου δικαιούχου, προς κατοίκους της περιοχής) και ο κ. Μανιάτης έχει στείλει στα πολιτικά κόμματα κείμενο με τους βασικούς άξονες ζητώντας τους παρατηρήσεις.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη Βεύη έχουν καταθέσει 13 κοινοπραξίες και αυτόνομοι επενδυτές. Πρόκειται για τις: ΓΕΚ Τέρνα, ΑκτωρΕlpedison, ΜΕΤΚΑ- Δελφοί Δίστομον, Ελμίν, Ηorizon Μεταλλευτική, Μηχανική, Γαία Τεχνική, Ιακώβου, Dragados, ΤΕΝΑ- Κάπα ΔυναμικήΕnergen, Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας, Ακμή και Νεοτεχνική- Μπετοκάτ.

Η στρατηγική σημασία του λιγνιτωρυχείου της Βεύης Φλώρινας με αποθέματα περίπου 90 εκατομμυρίων τόνων λιγνίτη είναι μεγάλη για τις επενδυτικές εξελίξεις στον χώρο, αφού αποτελεί τη μία από τις δύο πηγές προμήθειας καυσίμου για τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Μελίτης της ΔΕΗ μαζί με το λιγνιτωρυχείο Αχλάδας της Φλώρινας.

Για το τελευταίο η ΔΕΗ αποφάσισε προ τριετίας να παρατείνει τη συμφωνία με την οικογένεια Ρόζα, που είναι ιδιοκτήτρια, για περίπου 15 χρόνια και με τίμημα 20% υψηλότερο του παλαιού, με σκοπό να αντλήσει 2 εκατομμύρια τόνους τον χρόνο από το συγκεκριμένο λιγνιτωρυχείο. Φυσικά ο «νικητής» της Βεύης εγγράφει σημαντική υποθήκη και για τη δημιουργία ή τον συνεταιρισμό στη δεύτερη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στον ΑΗΣ Μελίτης (τη λεγόμενη «Μελίτη 2» που βρίσκεται στα σχέδια της ΔΕΗ), για την οποία προβλέπεται η σχετική υποδομή από την κατασκευή του ΑΗΣ Φλώρινα 1, όπως είναι η αυλή προμήθειας λιγνίτη, τα δίκτυα διασύνδεσης και διανομής, καθώς και η διοικητική υποστήριξη. Σε κάθε περίπτωση ο «νικητής» θα είναι και ο βασικός προμηθευτής της μονάδας της ΔΕΗ για αρκετά χρόνια.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010 του Ανδρέα Χριστοδουλάκη