Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Βρυζίδου – Μαλούτας αντιμέτωποι για την προεδρία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας

Του Χρήστου Βήττα από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ
Προεκλογικός πυρετός ενέσκηψε στην αυτοδιοίκηση και στα κομματικά επιτελεία, καθώς άρχισε η εκλογική διαδικασία των αντιπροσώπων, οι οποίοι θα εκλέξουν την διοίκηση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας και τον πρόεδρό της.
Στα δύο μεγάλα κόμματα οι διαβουλεύσεις εντείνονται και θα κορυφωθούν τις επόμενες μέρες, προκειμένου να προσελκύσουν εκλέκτορες, που θα διασφάλιζαν την επικράτησή τους. Εκ προοιμίου να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον νέο αυτοδιοικητικό «Καλλικρατικό» χάρτη, η Νέα Δημοκρατία έχει αριθμητική υπεροχή και αν δεν σημειωθούν «εκπλήξεις» θα κερδίσει την πλειοψηφία και την προεδρία στην ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας.

Σε διαδικασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τη 1 Σεπτεμβρίου, από τους 12 δήμους της Δυτικής Μακεδονίας θα αναδειχθούν 125 εκλέκτορες, οι οποίοι με τη σειρά τους θα εκλέξουν το 21μελές δ.σ. και το 3μελές εποπτικό συμβούλιο της ΠΕΔ. Η γενική συνέλευση της ΠΕΔ θα πραγματοποιηθεί σε δέκα μέρες από την ολοκλήρωση της εκλογής των εκλεκτόρων στους δήμους. Τα 125 μέλη της γ.σ. αποτελούνται από τους 12 δημάρχους που συμμετέχουν αυτοδίκαια και από 113 δημοτικούς συμβούλους που εκλέγονται από τους δήμους. Από τους 113 συμβούλους που εκλέγονται, οι 69 προέρχονται από την συμπολίτευση και οι 44 από την αντιπολίτευση.

Στο 21μελές δ.σ. της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας συμμετέχουν χωρίς εκλογή οι 12 δήμαρχοι και 9 δημοτικοί σύμβουλοι που θα εκλεγούν. Το 21μελές όργανο θα εκλέξει τον πρόεδρο της ΠΕΔ, θέση στην οποία είναι στραμμένη η προσοχή των δύο μεγάλων κομμάτων, τα οποία στο μεταξύ «ρίχνουν» στον εκλογικό στίβο τα «βαριά χαρτιά». Από πλευράς ΠΑΣΟΚ το τοπίο είναι ξεκαθαρισμένο, καθώς είναι αδιαμφισβήτητο ότι την προεδρία θα διεκδικήσει ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας. Από το γαλάζιο στρατόπεδο η ισχυρότερη υποψήφια πρόεδρος είναι η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, η οποία ως γνωστόν κατήλθε ανεξάρτητη, ωστόσο φαίνεται ότι η ΝΔ θα υποστηρίξει την υποψηφιότητά της για την προεδρία της ΠΕΔ. Να σημειωθεί ότι από τον ίδιο πολιτικό χώρο δεν κρύβει το ενδιαφέρον του να κατέβει και ο δήμαρχος Γρεβενών Δημοσθένης Κουπτσίδης.
Η ζυγαριά πάντως «φλερτάρει» με το γαλάζιο χρώμα, καθώς οι συσχετισμοί είναι ευνοϊκοί για τη ΝΔ, η οποία έχει τους 7 δήμους, έναντι 5 του ΠΑΣΟΚ. Όπως προαναφέρθηκε στο 21μελές δ.σ. της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας συμμετέχουν αυτοδίκαια οι 12 δήμαρχοι και εννιά σύμβουλοι που θα εκλεγούν. Οι 7 δήμαρχοι ανήκουν στη ΝΔ (άσχετα αν κάποιοι ήταν ανεξάρτητοι) και οι 5 στο ΠΑΣΟΚ, οπότε εδώ υπάρχει μία γαλάζια υπεροχή. Σε επίπεδο δημοτικών συμβούλων, το καλύτερο σενάριο για το ΠΑΣΟΚ είναι να εκλέξει 4 συμβούλους στην ΠΕΔ και 5 η Ν.Δ. Επομένως, ο συνολικός συσχετισμός στην 21μελή ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας θα είναι 12 για τη ΝΔ και 9 για το ΠΑΣΟΚ. Επίσης, εκλέγεται 5μελής Εκτελεστική Επιτροπή, μέλη της οποίας είναι ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος, ο γραμματέας και 2 μέλη του δ.σ.
Από κάθε δήμο για την γενική συνέλευση της ΠΕΔ εκλέγονται: Γρεβενών 7 από την συμπολίτευση 5 από την αντιπολίτευση, Δεσκάτης 2-1, Καστοριάς 8-6, Νεστορίου 1-0, Ορεστίδος 3-2, Βοΐου 5-3, Εορδαίας 10-7, Κοζάνης 16-10, Σερβίων – Βελβεντού 4-3, Αμυνταίου 4-3, Πρεσπών 1-0 και Φλώρινας 8-5. Συνολικά οι σύμβουλοι είναι 113 (συμπολίτευσης 69 και αντιπολίτευσης 44), ενώ προστίθενται και 12 δήμαρχοι, δίνοντας το άθροισμα 125. Ήδη έκαναν εκλογές οι δήμοι Σερβίων – Βελβεντού, Πρεσπών, Κοζάνης και Φλώρινας.
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας εκπροσωπείται στην γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ με τους 12 δημάρχους και 5 δημοτικούς συμβούλους. Η γ.σ. της ΚΕΔΕ απαρτίζεται από 500 εκλέκτορες (325 δήμαρχοι και 175 σύμβουλοι). Το δ.σ. της ΚΕΔΕ που θα εκλεγεί είναι 31μελές. Οι πολιτικοί συσχετισμοί σε επίπεδο χώρας ευνοεί το κυβερνών κόμμα, το οποίο έδωσε το πράσινο φως για την διεκδίκηση της προεδρίας στον δήμαρχο Καλλιθέας Κώστα Ασκούνη.