Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

"Καταπέλτης" η Μπακογιάννη για Μπιρμπίλη, Ζερβό, ΔΕΗ, ΓΕΝΟΠ

Αναδημοσίευση από: Euro2day.gr  (Δημοσιεύθηκε: 09:32 - 18/02/11)

("Καταπέλτης" η Μπακογιάννη για Μπιρμπίλη)

Για προκλητική και προσβλητική στάση έναντι της κοινωνίας κατηγορεί την κυβέρνηση, τη ΔΕΗ και τους συνδικαλιστές της η βουλευτής κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ εγκαλεί και την αρμόδια υπουργό, κ. Τίνα Μπιρμπίλη, για ύβρι προς τη Βουλή, σε σχέση με την αποκάλυψη του euro2day ότι διέθετε τα στοιχεία για τις χορηγίες ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ αλλά δεν τα αποκάλυψε στους ερωτώντες βουλευτές.  

Αναλυτικότερα, σε επερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, η κ. Μπακογιάννη τονίζει τα εξής:   

"ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
κα Τίνα Μπιρμπίλη

Με ερώτησή μου από τις 24.11.2010 με αριθμό πρωτοκόλλου 6611 ζητούσα να δοθούν στη Βουλή τα αναλυτικά στοιχεία των ετήσιων επιδοτήσεων, χρηματοδοτήσεων ή δανείων της ΔΕΗ προς τη συνδικαλιστική οργάνωση ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και τον Οργανισμό Κοινωνικών Δραστηριοτήτων Εργαζομένων-ΔΕΗ που έχει ιδρυθεί από τη συνδικαλιστική οργάνωση. Η απάντησή σας ανέφερε ότι ζητήθηκαν συμπληρωματικά στοιχεία και θα ελεγχθεί η νομιμοποιητική βάση των καταβολών της. 
Πληροφορίες που δημοσιοποιούνται σήμερα στο διαδίκτυο (www.euro2day.gr) υποστηρίζουν ότι την ώρα που η Υπουργός απαντούσε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο με υπεκφυγές, είχε πλήρη γνώση από έγγραφη ενημέρωση της ΔΕΗ των αναλυτικών στοιχείων των διαφόρων μορφών χρηματοδοτήσεων, ενισχύσεων ή χορηγιών της επιχείρησης στη συνδικαλιστική οργάνωση η οποία μέσα σε μια δεκαετία αγγίζει τα 30 εκατομμύρια Ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρα από το δάνειο των 500.000 ευρώ της επιχείρησης της ΔΕΗ προς τη συνδικαλιστική οργάνωση ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, μέσα στο 2010 οι συνολικές χρηματοδοτήσεις έφτασαν το ύψος των 3,1 εκατομμυρίων ευρώ.

Αν αυτές είναι οι χρηματοδοτήσεις της ΔΕΗ προς τη συνδικαλιστική οργάνωση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, σε μια χρονιά μεγάλης ύφεσης για όλη την αγορά, σημαντικών περικοπών των εισοδημάτων όλων των εργαζομένων και σημαντικών αυξήσεων των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος για όλους τους καταναλωτές, η στάση της κυβέρνησης, της ΔΕΗ και των συνδικαλιστικών εκπροσώπων είναι προκλητική και προσβλητική για την κοινωνία. Η δε απόκρυψή τους από την υπουργό αποτελεί ύβρι για τη Βουλή.

Ερωτάται ο κ.κ. Υπουργός και ζητείται η κατάθεση των σχετικών εγγράφων:

1) Αληθεύει ότι η υπουργός όταν απαντούσε στην ερώτηση της 24.11.2010 είχε πλήρη ενημέρωση από τη ΔΕΗ την οποία απέκρυψε από τη Βουλή; Πότε έλαβε τις σχετικές απαντήσεις και να καταθέσει τα σχετικά έγγραφα εκείνης της περιόδου;
2) Ποιες είναι οι ετήσιες εισφορές, χορηγίες, δάνεια, δαπάνες για κάλυψη δημοσίων σχέσεων και όποιες άλλες χρηματοδοτήσεις της επιχείρησης της ΔΕΗ προς τη συνδικαλιστική οργάνωση ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και τον Οργανισμό Κοινωνικών Δραστηριοτήτων Εργαζομένων-ΔΕΗ που δόθηκαν την τελευταία δεκαετία;
3) Ποιος κάνει έλεγχο διαχείρισης στη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ των χρημάτων που καταβάλλει η επιχείρηση;
4) Είναι νόμιμη σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία των συνδικαλιστικών ελευθεριών αυτή η πρακτική της επιχείρησης;

Η βουλευτής
Ντόρα Μπακογιάννη"

Euro2day.gr: Παραλήρημα των αγωνιστών… πολυτελείας της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

 ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ από Euro2day.gr (Δημοσιεύθηκε: 18:25 - 18/02/11)
του Γιώργου Παπανικολάου

Με μια ανακοίνωση επτά πυκνογραμμένων σελίδων επιχειρεί να απαντήσει η ΓΕΝΟΠ στον πολιτικό σάλο που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του Euro2day.gr για διαχρονική και θεσμοθετημένη χρηματοδότηση της ΓΕΝΟΠ από τη ΔΕΗ που ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ τα τελευταία 12 χρόνια και με εκτόξευση των σχετικών δαπανών από το 2004 και μετά.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης αυτής δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό» καθώς στο μέγιστο μέρος του αποτελεί μια απόπειρα παρουσίασης της συνδικαλιστικής δράσης του συνδικάτου και σκιαγράφησης των σκοτεινών συμφερόντων που όπως ισχυρίζονται, το απειλούν. Ως υπηρέτη μάλιστα αυτών των συμφερόντων, καταγγέλλουν και το Euro2day.gr
Για την ουσία της υπόθεσης, η αναφορά της ΓΕΝΟΠ δεν ξεπερνά τις… τρεις αράδες, στις οποίες αναφέρεται ότι η ΓΕΝΟΠ δεν έχει πάρει ποσά «κάτω από το τραπέζι» (πράγμα που δεν υπαινίχθηκε το ρεπορτάζ μας) ενώ για τον πακτωλό των χρημάτων που έχει πάρει από τη ΔΕΗ αναφέρει ότι πρόκειται για ποσά που έχουν … «συμβολαιοποιηθεί» (sic) «και δίνονται μέσω ΣΣΕ εδώ και δεκαετίες, απ όλες τις κυβερνήσεις και όλες τις διοικήσεις».
Σε ότι αφορά την ανακρίβεια της ΓΕΝΟΠ, περί… δεκαετιών, απλά θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Euro2day.gr έως και το 2001 το συνολικό ποσό που δαπανούσε η ΔΕΗ για τη ΓΕΝΟΠ δεν ξεπερνούσε τις 300-500.000 ευρώ ετησίως, από το 2002 εκτινάχθηκε στο 1 εκατομμύριο και από το 2004 «ξέφυγε» σε ποσά της τάξεως των 3,6 και 4,7 εκατ. ευρώ ετησίως, για να διατηρηθεί μέσω του συμπλέγματος ΓΕΝΟΠ-ΟΚΔΕ ΔΕΗ σε αντίστοιχα επίπεδα έως και το 2010.

Κατά τα λοιπά, αυτή ακριβώς ήταν και η αποκάλυψη του Euro2day.gr που πολύ ενόχλησε τη ΓΕΝΟΠ (και όχι μόνο αυτήν, καθώς η διοίκηση της ΔΕΗ ακόμη «ποιεί τη νήσσα» και αρνείται να τοποθετηθεί επίσημα για την πρακτική που εξακολουθεί και επί των ημερών της) .

Αυτό ακριβώς αποκαλύψαμε, ότι λαμβάνει τεράστια ποσά από τη ΔΕΗ, με όλες τις κυβερνήσεις και όλες τις διοικήσεις, τα οποία μάλιστα έχουν «θεσμοθετηθεί» και σηματοδοτούν τον σφικτό εναγκαλισμό τη μορφή «διαπλοκής» και τη συν-διοίκηση που πρακτικά υφίσταται και μέσω των 3 ψήφων (σε σύνολο 11) που διαθέτουν οι συνδικαλιστές στο ΔΣ της εταιρίας.

Απλώς οι κύριοι της ΓΕΝΟΠ δεν ήθελαν να αποκαλυφθούν τα όσα έχουν υπογράψει και «τηρούν» σε συνεργασία με τις εκάστοτε διοικήσεις και κυβερνήσεις, οι επίσης… «πολύχρωμοι» παραταξιακά συνδικαλιστές.

Όσο για τις κραυγές τους για το δάνειο που πήραν από τη διοίκηση Ζερβού, αυτό που αποκάλυψε το ρεπορτάζ του Euro2day.gr (διότι τα του δανείου ήταν ήδη γνωστά και αποτέλεσε την αρχή των αντιδράσεων για τις πρακτικές ΔΕΗ και ΓΕΝΟΠ) ήταν η εξής «λεπτομέρεια»:

Ότι το δάνειο αυτό ήταν… «πανωπροίκι» στα 606.478 ευρώ που είχαν λάβει μέσω των παραπάνω αναφερθέντων συμφωνιών, πλέον των επιπρόσθετων 609.662 ευρώ που έλαβαν μέσω της συνδεδεμένης ΟΚΔΕ-ΔΕΗ για «ανάπτυξη σχέσεων εργαζομένων & συμμετοχή σε ομοειδείς διεθνείς οργανώσεις», πλέον και του 1,885.401 ευρώ που έλαβαν για την ‘ανάπτυξη κοινωνικών προγραμμάτων».

Κοινώς, δεν τους έφταναν 3,1 εκατ. ευρώ που πήραν μέσω των «συμφωνιών» τους ήθελαν και 500 χιλιάρικα δάνειο «για να μην κλείσουν» ,όπως είπαν τα ίδια τα στελέχη τους «για να μπορούν να απεργήσουν και να αγωνιστούν»!

Μάλλον πρόκειται για αγωνιστές… πολυτελείας.

Γεγονός που αποδεικνύεται άλλωστε και από τα κονδύλια που ήθελαν (της τάξεως των 190.000 ευρώ, το 2009!) για μετακινήσεις στο εξωτερικό! Κονδύλια που ελάμβαναν και λαμβάνουν με αποφάσεις του εκάστοτε Δ.Σ. της ΔΕΗ, στο οποίο βεβαίως και οι ίδιοι συμμετέχουν.

Με όλες τις διοικήσεις και όλες τις κυβερνήσεις, όπως πολύ σωστά σημειώνουν.
Περιλαμβανομένης και της διοίκησης Ζερβού-Μπιρμπίλη, θα προσθέσουμε εμείς, και θα ρωτήσουμε και πάλι:

Τι έχουν επιτέλους να πουν ο κ. Ζερβός και η κα Μπιρμπίλη για το θέμα αυτό, που συνεχίστηκε με την κάλυψη τους και στο «σκληρό» για την ελληνική κοινωνία 2010; Γιατί συνέχισαν το αλισβερίσι;

Γιατί συγκάλυψαν τα στοιχεία (όπως επίσης αποδεικνύει άλλο σχετικό ρεπορτάζ του Euro2day.gr)

Γιατί η κα Μπιρμπίλη δεν έδωσε τα στοιχεία στους βουλευτές που ερωτούσαν θεσμικά, ενώ τα είχε στη διάθεση της;

Γιατί τα έστειλε (όπως μας είπαν επίσημα την Πέμπτη, στελέχη του υπουργείου της) στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, στις αρχές Φλεβάρη, ενώ τα είχε ήδη στην κατοχή της πάνω από δύο μήνες;

Περίμενε άραγε να… ωριμάσουν; Ή μήπως απλά περίμενε να ξεχαστεί το θέμα, μια και στη δημοσιότητα είχε βγει μόνο το θέμα με το «δανειάκι» του κ. Ζερβού, δηλαδή απλώς το… «κερασάκι» της τούρτας;

Ακόμη περιμένουμε την υπεύθυνη τοποθέτηση τους.

Ή μήπως, στα πλαίσια της αγαστής συνδιοίκησης και του εναγκαλισμού που καταγγείλαμε, απαντά για όλους ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ κ. Φωτόπουλος μέσω της διακαναλικής περιοδείας στην οποία έχει επιδοθει, προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιόλόγητα;

Η απάντηση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στο euro2day.gr


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Δυο ερωτήματα σε όσους σήμερα επιτίθενται στη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ:

ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΗΣΑΣΤΑΝ ;
ΚΑΙ
ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ;

   Τους τελευταίους δύο μήνες έχουμε γίνει μάρτυρες μιας πρωτοφανούς επίθεσης ενάντια στη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.
   Στόχος αυτής της επίθεσης - αξιοποιώντας το οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς ακόμα και γεγονότα που δεν έχουν καμία σχέση με την δράση και λειτουργία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ -  είναι να τρωθεί το κύρος και η εικόνα της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ώστε να καταστεί αδύναμη στα μάτια της κοινής γνώμης, να χάσει την στήριξη της και έτσι να μην μπορεί να αντιδράσει και να αντισταθεί απέναντι στις απαράδεκτες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης και κυρίως να μην μπορεί να αποτρέψει τα όσα σχεδιάζονται σε βάρος της Επιχείρησης του Ελληνικού λαού.
   Διαβάζοντας κανείς την παραπάνω παράγραφο αυτής της ανακοίνωσης θα μπορούσε ίσως να πει «φθηνές δικαιολογίες του συνδικάτου».

   Να δούμε όμως είναι έτσι ή όχι;
   Για να προσεγγίσει κανείς την αλήθεια θα πρέπει να εξετάσει τρία πράγματα :
  • Πρώτο: Αν αυτός που υποστηρίζει ή καταγγέλλει οτιδήποτε είναι αντικειμενικός ή έχει «επιλεκτικές ευαισθησίες»
  • Δεύτερο: σε ποια χρονική στιγμή το κάνει και
  • Τρίτο: τι στοιχεία χρησιμοποιεί και πόσο βάρος έχουν.

   Ξεκινώντας λοιπόν να εξετάσουμε την αντικειμενικότητα, την αμεροληψία και τη δικαιοσύνη των όσων σήμερα (euro2day.gr, ΣΚΑΪ) καταγγέλλουν τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ προσπαθώντας να την εμφανίσουν ως ένα συνδικάτο «βολεμένων», «διαπλεκόμενων», «εργοδοτικών συνδικαλιστών» και μια σειρά άλλα, σήμερα, που το πληκτρολόγιο του υπολογιστή τους αλλά και το στόμα τους δεν σταματά στο να επιτίθενται στη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, θα θέλαμε να τους ρωτήσουμε:

1)      Όταν στις 29/9/08 η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ περνούσε την πόρτα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να καταγγείλει το τεράστιο σκάνδαλο της αλχημείας στην Οριακή Τιμή του Συστήματος που κόστισε εκατοντάδες εκατομμύρια € στην Επιχείρηση του Ελληνικού λαού, οι κύριοι αυτοί που ήταν;
2)      Όταν στις 21/5/08 η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ έδινε συνέντευξη Τύπου, έκανε συλλαλητήριο και προσφυγή στην Ε.Ε. (24/7/08) στην επιτροπή ανταγωνισμού για να καταγγείλει το σκάνδαλο του αποχαρακτηρισμού της άδειας της εταιρείας της ΑτΕ, οι κύριοι αυτοί που ήταν;
3)      Όταν στις 21/1/08 η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ έκανε προσφυγή στην Ε.Ε. στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος της ΔΕΗ, οι κύριοι αυτοί που ήταν;
4)      Όταν στις 24/11/09 κάναμε μήνυση για το σκάνδαλο της κατασκευής του εργοστασίου του Αλιβερίου που κόντεψε να γίνει σαν το γεφύρι της Άρτας και να το πληρώσουμε δυο φορές, οι κύριοι αυτοί που ήταν;
5)      Όταν στις 24/11/09 κάναμε κατάληψη στα γραφεία της Διοίκησης διακόπτοντας τη συνεδρίαση του Δ.Σ. για να μην αποφασίσει ακύρωση του διαγωνισμού για την κατασκευή της μονάδας Μεγαλόπολη V  κάτι που θα σήμαινε «αρπαγή» της μονάδας από τη ΔΕΗ, οι κύριοι αυτοί που ήταν;
6)      Όταν στις 3/4/08 Δενόμασταν με χειροπέδες έξω από το ξενοδοχείο KingGeorge για να αποτρέψουμε τη συνεδρίαση του Δ.Σ. για να μην αποφασίσει το να βάλουν τη ΔΕΗ να φτιάξει τη μονάδα του κυρίου Αγγελόπουλου («Χαλυβουργική»), οι κύριοι αυτοί που ήταν;
7)      Όταν στις 20/12/08 συγκρουόμασταν με τα ΜΑΤ γιατί μας εμπόδιζαν να αποτρέψουμε τη συνεδρίαση του Δ.Σ. που θα αποφάσιζε την κατασκευή 2 λιθανθρακικών μονάδων με την RWE κάτι που θα ήταν σε βάρος της ΔΕΗ, οι κύριοι αυτοί που ήταν;
8)      Όταν στις 15/3/10 κάναμε κατάληψη των κεντρικών γραφείων του ΟΑΕΔ  για να φωνάξουμε ότι «τα λεφτά των υπερωριών μας θέλουμε να γίνουν νέες θέσεις εργασίας για τα αδέλφια μας τους ανέργους, οι κύριοι αυτοί που ήταν;
9)      Όταν στις 28/6/2010 κάναμε ανοιχτή συγκέντρωση συλλαλητήριο έξω από το γραφείο του Υπουργού Οικονομικών κυρίου Παπακωνσταντίνου για να διαμαρτυρηθούμε για τα βάρβαρα και αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, οι κύριοι αυτοί που ήταν;
10)     Όταν στις 8/9/10 προσφύγαμε ( η μοναδική Ομοσπονδία της χώρας) στο Συμβούλιο της Επικράτειας αλλά και σε πολιτικά δικαστήρια για να βγάλουμε το μνημόνιο και τους αντεργατικούς νόμους 3833 και 3845 παράνομους και αντισυνταγματικούς, οι κύριοι αυτοί που ήταν;
11)     Όταν στις 19/11/2010 κάναμε συγκέντρωση συλλαλητήριο αδειάζοντας τσουβάλια με λιγνίτη έξω από το Υπουργείο Ενέργειας και αποτρέποντας έτσι το ραντεβού της Υπουργού με την τρόικα, οι κύριοι αυτοί που ήταν;

  Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε πολλά αλλά νομίζουμε ότι αυτά αρκούν.
Ø           Σε όλα αυτά οι κύριοι που σήμερα με λύσσα κατηγορούν τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ήταν απόντες.
Ø           Για όλα αυτά δεν βρέθηκε ένα δευτερόλεπτο θετικού λόγου και σχολίου.
Ø           Για όλα αυτά δεν βρέθηκε μια γραμμή, μια φράση θετικής κρίσης.
Ø           Μήπως γιατί όλα όσα κάναμε και εξακολουθούμε να κάνουμε τους ενοχλούν γιατί χαλάνε τις δουλειές των αφεντικών τους;
Ø           Μήπως τους ενοχλεί το γεγονός του ότι το μνημόνιο το αποκαλούμε φέρετρο και όχι ευλογία;
Ø           Μήπως τους ενοχλεί το γεγονός ότι δεν κατάφεραν να μας κάνουν να περάσουμε την πόρτα της βίλας τους, να ανεβούμε στο κότερο τους ή να φάμε και να πιούμε μαζί τους και γι αυτό μπορούμε να βγάζουμε ανακοινώσεις σαν κι αυτές:

Παραθέτουμε χαρακτηριστικά αποσπάσματα από μερικές από τις δεκάδες ανακοινώσεις μας.

    Αθήνα     18/11/2010
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

ΤΟΝ ΑΥΤΟΣΕΒΑΣΜΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ ΜΑΣ
ΔΕΝ ΤΗΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ

ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΠΑΝΑΝΙΑ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ

          Αθήνα     4/11/2010

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΟΠΟΙΟΣ ΔΕ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΦΥΛΑΚΗ,
ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΕΙ,
ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ,
ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΟΧΟΙ
ΔΕ ΘΑ ΚΑΘΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ
ΟΦΕΙΛΕΙ:

1ο.ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ (ΔΗΛΑΔΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ) ΠΑΝΩ ΣΤΟΥΣ ΛΙΓΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΡΑ:

Εδώ και τώρα να ξεκαθαρίσει τη θέση του και όχι απλά να πάρει αποστάσεις, αλλά να διαφωνήσει ριζικά με τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της Ε.Ε να κάνουμε τσάμπα μάγκες μια σειρά κρατικοδίαιτους ψευτοεπενδυτές. Χρησιμοποιούμε αυτή τη φράση, γιατί αυτή ταιριάζει απόλυτα.

ΤΟΝ ΕΠΕΝΔΥΤΗ ΠΟΥ ΒΑΖΕΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ
ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ ΡΙΣΚΟ
ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΝΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΤΟΥΜΕ

ΤΟΝ ΑΕΡΙΤΖΗ ΟΜΩΣ ΟΧΙ
ΘΑ ΤΟΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ




                                                                                                                      ΑΘΗΝΑ   31/8/2010
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

·         ΑΥΤΟ ΤΟΝ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΘΕΛΟΥΜΕ;
·         ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ;
·         ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΚΑΤΙ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ Ή ΚΑΝΟΥΝ ΑΡΠΑΧΤΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ;
·         ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ;
·         ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ;

ΓΕΝΟΠίτες με κόστος… 30 εκατ. ευρώ!!!!

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ από www.euro2day.gr 
του Γιώργου Παπανικολάου
Δημοσιεύθηκε: 07:52 - 17/02/11
 
Το Εuro2day.gr αποκαλύπτει σήμερα ότι το ισχυρότερο "συνδικάτο" της Ελλάδας ουδόλως στηρίζεται στον εθελοντικό οβολό των 22.000 εργαζομένων της ΔΕΗ. Τουναντίον, ενισχύεται διαχρονικά με τεράστια ποσά, μέσω θεσμοθετημένων "χορηγιών" (που ενσωματώνονται σταδιακά στις συλλογικές συμβάσεις) και αποφάσεων διοικητικών συμβουλίων, που αγγίζουν συνολικά τα… 30 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για μια σκανδαλώδη συνδιαλλαγή, που έχει καλλιεργηθεί από διαδοχικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας και σήμερα συγκαλύπτεται από την υπουργό Περιβάλλοντος, κ. Τίνα Μπιρμπίλη.

Η οποία, αν και έχει δεχτεί ερωτήσεις και αναφορές από 8 βουλευτές και αρχηγό κόμματος για το θέμα, αρνείται να δώσει τα στοιχεία στη Βουλή, παρότι έχει πλήρη και επίσημη γνώση του θέματος

Στην πράξη ο πακτωλός χρημάτων που καταβάλλει ετησίως η ΔΕΗ στους συνδικαλιστές δεν είναι παρά η άλλη όψη της συνδιοίκησης που εμφανίζεται να ασκεί η ΓΕΝΟΠ, διαθέτοντας 3 ψήφους στους 11 του διοικητικού συμβουλίου της εισηγμένης ΔΕΚΟ. Ψήφους που συνήθως ασκούνται συντονισμένα κι έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώνουν ισορροπίες στο συμβούλιο.

Πρόκειται για μορφή συνδιοίκησης και "διαπλοκής", που φαίνεται να αποδέχονται και να υποθάλπουν ακόμη και σε σκληρή εποχή λιτότητας τόσο ο κ. Αρθούρος Ζερβός και το Δ.Σ. της ΔΕΗ (που τη συνεχίζουν) όσο και η αρμόδια υπουργός, κ. Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία απάντησε στις ερωτήσεις των βουλευτών ότι "έχει ζητήσει στοιχεία" που θα ερευνηθούν.

Πρόκειται όμως για στοιχεία τα οποία (όπως τεκμαίρεται από το ρεπορτάζ και τα σχετικά έγγραφα, που είναι στη διάθεση του Euro2day.gr) είχαν ήδη διαβιβαστεί στο υπουργείο της, υπηρεσιακά, από τη ΔΕΗ, όταν εκείνη απαντούσε αορίστως στις ερωτήσεις των βουλευτών!

Κατόπιν αυτού, μάλλον είναι απολύτως φυσιολογικό ότι εδώ και μήνες δεν έχει επανέλθει με τα στοιχεία επί του θέματος, τα οποία φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το Euro2day.gr. Διότι είναι ακριβώς τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η υπουργός.

Κερασάκι σε αυτήν την πλούσια… τούρτα οι καταγγελίες που βλέπουν το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας σε σχέση με συγκεκριμένους συνδικαλιστές και αφορούν σε θέματα διαχείρισης τέτοιου είδους κονδυλίων αλλά και περίεργων συμφωνιών με ιδιωτικές εταιρίες.

-Τα "ζεστά" κονδύλια του 2010 και το… "δανειάκι"

Ας πιάσουμε όμως το νήμα των χρηματοδοτήσεων από το περασμένο έτος. Προσπαθώντας να δικαιολογήσει το δάνειο ύψους 500.000 ευρώ που έλαβε η ΓΕΝΟΠ από τη ΔΕΗ, ο πρόεδρός της, κ. Νίκος Φωτόπουλος, είπε ότι προτίμησαν το δάνειο γιατί "δεν θέλουν χορηγίες".

Τα στοιχεία της ΔΕΗ όμως, όπως εστάλησαν στην αρμόδια υπουργό, δείχνουν ότι εντός του 2010 η ΓΕΝΟΠ έλαβε από τη ΔΕΗ χορήγηση 534.000 ευρώ, με αιτιολογία, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, "Κάλυψη ετήσιων δαπανών προϋπολογισμού ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ" και "Κάλυψη Δαπανών για δραστηριότητες που αφορούν θέματα της ΔΕΗ". Κι ακόμη ότι έλαβε 72.000 ευρώ με αιτιολογία "Κάλυψη δαπανών για μετακινήσεις μελών της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στο εξωτερικό"!

Μέχρι στιγμής το σύνολο -πέραν του…δανείου- ανέρχεται σε 606.478,4 ευρώ. Οι ενισχύσεις όμως δεν σταματούν εδώ.

Μέσα στο 2010 και πάλι, η ΟΚΔΕ-ΔΕΗ ( Οργανισμός Κοινωνικών Δραστηριοτήτων Εργαζομένων), που έχει ιδρυθεί από τη ΓΕΝΟΠ, ενισχύθηκε με ποσό 2.495.064 ευρώ.

Προσέξτε όμως και τις αιτιολογήσεις. Ένα μέρος του ποσού αυτού της ΟΚΔΕ (1,885 εκατ.) αφορά σε "κάλυψη δαπανών για την ανάπτυξη κοινωνικών προγραμμάτων". Το υπόλοιπο δηλαδή ποσό, σχεδόν 610.000 ευρώ, αφορά στην… "Κάλυψη δαπανών για ανάπτυξη σχέσεων εργαζομένων(!) και συμμετοχή σε ομοειδείς διεθνείς οργανώσεις".

Το σύνολο, λοιπόν, των θεσμοθετημένων ενισχύσεων προς ΓΕΝΟΠ και ΟΚΔΕ ξεπέρασε το 2010 (το έτος όπου όλοι οι Έλληνες εκλήθησαν να σφίξουν το ζωνάρι) τα 3,1 εκατ. ευρώ. Ακόμη δε κι αν αφαιρεθούν καλόπιστα οι δαπάνες για "κοινωνικά προγράμματα", παραμένει ένα ποσό της τάξεως του 1,2 εκατ. ευρώ, το οποίο προφανώς δεν είναι ικανό να συντηρήσει τις "λιτές" συνδικαλιστικές ανάγκες της ΓΕΝΟΠ.

Γι’ αυτό και ζητήθηκε "έξτρα" το… δάνειο των 500.000 ευρώ, ώστε "να… μην κλείσει η ΓΕΝΟΠ", όπως αφοπλιστικά ανέφεραν τόσο ο προσκείμενος στο ΠΑΣΟΚ πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, κ. Νίκος Φωτόπουλος, όσο και ο προσκείμενος στη Ν.Δ. γραμματέας του συνδικάτου, κ. Κ. Κατσαρός.

-Ο "χάρτης" της διακομματικής χρηματοδότησης χρόνο με χρόνο

Διακομματική δεν είναι όμως μόνο η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ, που βρίσκεται στην πλευρά του αποδέκτη. Την ίδια πολιτική παροχών προς το πανίσχυρο συνδικάτο που μετέχει στη διοίκηση της ΔΕΗ ακολούθησαν οι επικεφαλής της ΔΕΚΟ, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, προφανώς με την κάλυψη εκείνων που τους διορίζουν και τους παύουν.

Ήδη από το 1999, η ΔΕΗ ενισχύει τη ΓΕΝΟΠ με το ποσό των 315.582 ευρώ, ποσό που βέβαια είναι… ψίχουλα σε σχέση με το πανηγύρι που σταδιακά επικράτησε. Το 2000 και το 2001 τα ποσά ανεβαίνουν, αλλά κινούνται έως και το μισό εκατομμύριο ευρώ (τα στοιχεία των ενισχύσεων αναλυτικά στον συνοδευτικό πίνακα).

Το 2002 (μετά την ανάληψη της διοίκησης από τον κ. Νέζη) αρχίζει η… εκτόξευση, με ενίσχυση της τάξεως του 1 εκατ. ευρώ πλέον, που συνεχίζεται για ακόμη δύο χρόνια περίπου στα ίδια επίπεδα. Το 2005 όμως (επί κυβερνήσεως της Ν.Δ. και διοίκησης Παλαιοκρασσά) το ποσό εκτινάσσεται σε σχεδόν 3,6 εκατ. ευρώ, ενώ με νέο άλμα φτάνει στο ζενίθ των 4,7 εκατ. ευρώ για το έτος 2006, επί διοικήσεως Μανιατάκη!

Από το 2007 και μετά (υπό τη διοίκηση Αθανασόπουλου πλέον) τα κονδύλια μοιράζονται μεταξύ ΓΕΝΟΠ και ΟΚΔΕ, σύμφωνα με το έγγραφο της ΔΕΗ. Τα αθροίσματα, βεβαίως, παραμένουν σε… δυσθεώρητα επίπεδα. Στα 3,1 εκατ. ευρώ το συγκεκριμένο έτος, σχεδόν 3,2 εκατ. το 2008, σχεδόν 3,3 εκατ. το 2009 και περίπου 3,1 εκατ. το 2010.

Η λίστα των δαπανών της ΔΕΗ για τη ΓΕΝΟΠ και τις δραστηριότητές της όμως δεν σταματά εδώ.

-Τα "έξτρα" για δημόσιες σχέσεις και… μελέτες

Όπως αναφέρει το έγγραφο της ΔΕΗ προς την κ. Μπιρμπίλη, διαχρονικά από το 1999 έχουν χρηματοδοτηθεί δαπάνες "Δημοσίων Σχέσεων Προβολής και Επικοινωνίας", ύψους 1.365.374 ευρώ, που αφορούν σε εκδηλώσεις που συνδιοργανώθηκαν από τη ΔΕΗ και τη ΓΕΝΟΠ και κρίθηκαν ότι "συντελούσαν στην επικοινωνιακή προβολή της εταιρίας".

Ιδιαίτερης προσοχής όμως χρήζει η παρατήρηση που κάνουν τα στελέχη της ΔΕΗ στο σημείο αυτό ότι "οι συγκεκριμένες εκταμιεύσεις έχουν πραγματοποιηθεί απευθείας στις εταιρίες που είχαν αναλάβει τη διοργάνωση των εκδηλώσεων".

Με άλλα λόγια, όλες οι υπόλοιπες δαπάνες, των εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, γίνονται προς το συνδικάτο προφανώς χωρίς περαιτέρω ελέγχους.

Πλέον αυτών (ως εκ τούτου, περιλαμβάνονται στο έγγραφο, όχι όμως και στον συνοδευτικό πίνακα που δημοσιεύει το Euro2day.gr), η ΔΕΗ την τελευταία διετία χρηματοδότησε έξτρα τη ΓΕΝΟΠ ως εξής:

-Με το ποσό των 300.000 ευρώ για μελέτη της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, που αφορούσε στην υλοποίηση του νομικού διαχωρισμού κλάδων της εταιρίας!

- Πρόσθετα σε όλα τα παραπάνω, υπάρχει ήδη από το 1995 και η πρόβλεψη στις συλλογικές συμβάσεις για παρακράτηση από κάθε μισθωτό εφάπαξ ποσοστού 4 τοις χιλίοις, επί των μηνιαίων αποδοχών κάθε φορά όπου υπογράφεται συλλογική σύμβαση οικονομικού περιεχομένου.

Από αυτήν την πρόβλεψη, η οποία, σύμφωνα με τη ΔΕΗ πάντα, έγινε "προκειμένου το συνδικάτο να εξασφαλίσει κατά κάποιον τρόπο την αυτοτέλειά του"(!), η ΓΕΝΟΠ έχει λάβει συνολικά από το 1999 έως το 2009 το ποσό των 2,8 εκατ. ευρώ. Το 2010, ακριβώς επειδή δεν υπήρξε νέα συλλογική σύμβαση, έσπευσε η διοίκηση Ζερβού να δώσει το δάνειο των 500.000 ευρώ στη ΓΕΝΟΠ, που, έχοντας ενισχυθεί με όλα τα παραπάνω κονδύλια τα προηγούμενα έτη, αν δεν το λάμβανε, "θα… έκλεινε"!

Συνολικά, λοιπόν, το άθροισμα των κονδυλίων που απεικονίσαμε παραπάνω ανέρχεται όχι σε 25.241.889, που αναφέρει ο συγκεντρωτικός πίνακας, αλλά σε 29.696.949 ευρώ, μέσα σε διάστημα 12 ετών, με τα τρία πρώτα χρόνια όμως να αφορούν μόλις σε 1,2 εκατομμύριο.

-"Θεσμοθέτηση" του εναγκαλισμού μέσω των συμβάσεων

Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι, πλην των εξόδων κινήσεως μελών της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ στο εξωτερικό, που αποφασίζονται κάθε φορά από το Δ.Σ. (και έφτασαν έως και τα… 188.721 ευρώ το 2009), όλα τα υπόλοιπα παχυλά ποσά είναι απολύτως θεσμοθετημένα μέσω των Επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που υπέγραφε η εκάστοτε διοίκηση της ΔΕΗ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κονδύλια εκατομμυρίων που δόθηκαν με αποφάσεις του Δ.Σ. το 2005 και το 2006 για "Ανάπτυξη κοινωνικών προγραμμάτων" και για "Κοινωνικό τουρισμό και Αγροτουρισμό", εν συνεχεία "θεσμοθετήθηκαν" στις συλλογικές συμβάσεις με αποδέκτη την ΟΚΔΕ και κορύφωση των κονδυλίων στα 2,5 εκατ. το 2010.

Εκ των οποίων, όπως προαναφέρθηκε, ένα σημαντικό μέρος αφορά σε "Κάλυψη δαπανών για την ανάπτυξη σχέσεων εργαζομένων και συμμετοχή σε ομοειδείς διεθνείς οργανώσεις".

-Ποιος τελικά ελέγχει τη ροή του πακτωλού;

Όμως, υπάρχουν κι άλλα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Ακόμη και στον βαθμό όπου ορισμένα εξ αυτών των κονδυλίων προορίζονται για την ψυχαγωγία των εργαζομένων και την υποστήριξη τουριστικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, γιατί τα κονδύλια αυτά διοχετεύονται στη ΓΕΝΟΠ και στην ΟΚΔΕ προς διαχείριση και διανομή και δεν τα διαχειρίζεται η διεύθυνση ανθρώπινων πόρων;

Ποιος και πώς ελέγχει τη χρηστή διαχείριση των μεγάλων αυτών χρηματικών ποσών που προσφέρει η ΔΕΗ;

Ερωτήματα που χρήζουν άμεσης απάντησης. Ιδίως τώρα όπου ο γραμματέας οργανωτικού της ΓΕΝΟΠ αλλά και γραμματέας οικονομικού της ΟΚΔΕ, κ. Ρίζος Ρίζου, εμφανίζεται εμπλεκόμενος σε σειρά περίεργων υποθέσεων, με επώνυμες καταγγελίες, ενώ ήδη έχει αρχίσει και διοικητική εξέταση της ΔΕΗ για τρεις συνδικαλιστές της Επιχείρησης, που φέρονται να είχαν συστήσει… ιδιωτική εταιρία συνάπτοντας συμβάσεις με τη ΔΕΗ, την ΟΚΔΕ και τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

*Δείτε τον αναλυτικό πίνακα με τις δαπάνες που έκανε η ΔΕΗ για τη ΓΕΝΟΠ και την ΟΚΔΕ από το 1999 έως το 2010 στη δεξιά στήλη "ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ".
Δείτε το εδώ: http://www.euro2day.gr/dm_documents/genopdei_eKkUA.pdf το "συνοδευτικό υλικό".

Προσοχή: Στον πίνακα το άθροισμα είναι 25.241.889,13 ευρώ διότι ΔΕΝ περιλαμβάνει: τα έξοδα δημοσίων σχέσεων ύψους 1.365.374 ευρώ, τη δαπάνη των 300.000 ευρώ για μελέτη και τα 2.789.686, τα οποία είναι παρακρατήσεις από τον μισθό εργαζομένων μέσω συλλογικής σύμβασης. Το γενικό σύνολο ανέρχεται σε 29.696.949 ευρώ.