Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Euro2day.gr: Παραλήρημα των αγωνιστών… πολυτελείας της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

 ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ από Euro2day.gr (Δημοσιεύθηκε: 18:25 - 18/02/11)
του Γιώργου Παπανικολάου

Με μια ανακοίνωση επτά πυκνογραμμένων σελίδων επιχειρεί να απαντήσει η ΓΕΝΟΠ στον πολιτικό σάλο που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του Euro2day.gr για διαχρονική και θεσμοθετημένη χρηματοδότηση της ΓΕΝΟΠ από τη ΔΕΗ που ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ τα τελευταία 12 χρόνια και με εκτόξευση των σχετικών δαπανών από το 2004 και μετά.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης αυτής δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό» καθώς στο μέγιστο μέρος του αποτελεί μια απόπειρα παρουσίασης της συνδικαλιστικής δράσης του συνδικάτου και σκιαγράφησης των σκοτεινών συμφερόντων που όπως ισχυρίζονται, το απειλούν. Ως υπηρέτη μάλιστα αυτών των συμφερόντων, καταγγέλλουν και το Euro2day.gr
Για την ουσία της υπόθεσης, η αναφορά της ΓΕΝΟΠ δεν ξεπερνά τις… τρεις αράδες, στις οποίες αναφέρεται ότι η ΓΕΝΟΠ δεν έχει πάρει ποσά «κάτω από το τραπέζι» (πράγμα που δεν υπαινίχθηκε το ρεπορτάζ μας) ενώ για τον πακτωλό των χρημάτων που έχει πάρει από τη ΔΕΗ αναφέρει ότι πρόκειται για ποσά που έχουν … «συμβολαιοποιηθεί» (sic) «και δίνονται μέσω ΣΣΕ εδώ και δεκαετίες, απ όλες τις κυβερνήσεις και όλες τις διοικήσεις».
Σε ότι αφορά την ανακρίβεια της ΓΕΝΟΠ, περί… δεκαετιών, απλά θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Euro2day.gr έως και το 2001 το συνολικό ποσό που δαπανούσε η ΔΕΗ για τη ΓΕΝΟΠ δεν ξεπερνούσε τις 300-500.000 ευρώ ετησίως, από το 2002 εκτινάχθηκε στο 1 εκατομμύριο και από το 2004 «ξέφυγε» σε ποσά της τάξεως των 3,6 και 4,7 εκατ. ευρώ ετησίως, για να διατηρηθεί μέσω του συμπλέγματος ΓΕΝΟΠ-ΟΚΔΕ ΔΕΗ σε αντίστοιχα επίπεδα έως και το 2010.

Κατά τα λοιπά, αυτή ακριβώς ήταν και η αποκάλυψη του Euro2day.gr που πολύ ενόχλησε τη ΓΕΝΟΠ (και όχι μόνο αυτήν, καθώς η διοίκηση της ΔΕΗ ακόμη «ποιεί τη νήσσα» και αρνείται να τοποθετηθεί επίσημα για την πρακτική που εξακολουθεί και επί των ημερών της) .

Αυτό ακριβώς αποκαλύψαμε, ότι λαμβάνει τεράστια ποσά από τη ΔΕΗ, με όλες τις κυβερνήσεις και όλες τις διοικήσεις, τα οποία μάλιστα έχουν «θεσμοθετηθεί» και σηματοδοτούν τον σφικτό εναγκαλισμό τη μορφή «διαπλοκής» και τη συν-διοίκηση που πρακτικά υφίσταται και μέσω των 3 ψήφων (σε σύνολο 11) που διαθέτουν οι συνδικαλιστές στο ΔΣ της εταιρίας.

Απλώς οι κύριοι της ΓΕΝΟΠ δεν ήθελαν να αποκαλυφθούν τα όσα έχουν υπογράψει και «τηρούν» σε συνεργασία με τις εκάστοτε διοικήσεις και κυβερνήσεις, οι επίσης… «πολύχρωμοι» παραταξιακά συνδικαλιστές.

Όσο για τις κραυγές τους για το δάνειο που πήραν από τη διοίκηση Ζερβού, αυτό που αποκάλυψε το ρεπορτάζ του Euro2day.gr (διότι τα του δανείου ήταν ήδη γνωστά και αποτέλεσε την αρχή των αντιδράσεων για τις πρακτικές ΔΕΗ και ΓΕΝΟΠ) ήταν η εξής «λεπτομέρεια»:

Ότι το δάνειο αυτό ήταν… «πανωπροίκι» στα 606.478 ευρώ που είχαν λάβει μέσω των παραπάνω αναφερθέντων συμφωνιών, πλέον των επιπρόσθετων 609.662 ευρώ που έλαβαν μέσω της συνδεδεμένης ΟΚΔΕ-ΔΕΗ για «ανάπτυξη σχέσεων εργαζομένων & συμμετοχή σε ομοειδείς διεθνείς οργανώσεις», πλέον και του 1,885.401 ευρώ που έλαβαν για την ‘ανάπτυξη κοινωνικών προγραμμάτων».

Κοινώς, δεν τους έφταναν 3,1 εκατ. ευρώ που πήραν μέσω των «συμφωνιών» τους ήθελαν και 500 χιλιάρικα δάνειο «για να μην κλείσουν» ,όπως είπαν τα ίδια τα στελέχη τους «για να μπορούν να απεργήσουν και να αγωνιστούν»!

Μάλλον πρόκειται για αγωνιστές… πολυτελείας.

Γεγονός που αποδεικνύεται άλλωστε και από τα κονδύλια που ήθελαν (της τάξεως των 190.000 ευρώ, το 2009!) για μετακινήσεις στο εξωτερικό! Κονδύλια που ελάμβαναν και λαμβάνουν με αποφάσεις του εκάστοτε Δ.Σ. της ΔΕΗ, στο οποίο βεβαίως και οι ίδιοι συμμετέχουν.

Με όλες τις διοικήσεις και όλες τις κυβερνήσεις, όπως πολύ σωστά σημειώνουν.
Περιλαμβανομένης και της διοίκησης Ζερβού-Μπιρμπίλη, θα προσθέσουμε εμείς, και θα ρωτήσουμε και πάλι:

Τι έχουν επιτέλους να πουν ο κ. Ζερβός και η κα Μπιρμπίλη για το θέμα αυτό, που συνεχίστηκε με την κάλυψη τους και στο «σκληρό» για την ελληνική κοινωνία 2010; Γιατί συνέχισαν το αλισβερίσι;

Γιατί συγκάλυψαν τα στοιχεία (όπως επίσης αποδεικνύει άλλο σχετικό ρεπορτάζ του Euro2day.gr)

Γιατί η κα Μπιρμπίλη δεν έδωσε τα στοιχεία στους βουλευτές που ερωτούσαν θεσμικά, ενώ τα είχε στη διάθεση της;

Γιατί τα έστειλε (όπως μας είπαν επίσημα την Πέμπτη, στελέχη του υπουργείου της) στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, στις αρχές Φλεβάρη, ενώ τα είχε ήδη στην κατοχή της πάνω από δύο μήνες;

Περίμενε άραγε να… ωριμάσουν; Ή μήπως απλά περίμενε να ξεχαστεί το θέμα, μια και στη δημοσιότητα είχε βγει μόνο το θέμα με το «δανειάκι» του κ. Ζερβού, δηλαδή απλώς το… «κερασάκι» της τούρτας;

Ακόμη περιμένουμε την υπεύθυνη τοποθέτηση τους.

Ή μήπως, στα πλαίσια της αγαστής συνδιοίκησης και του εναγκαλισμού που καταγγείλαμε, απαντά για όλους ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ κ. Φωτόπουλος μέσω της διακαναλικής περιοδείας στην οποία έχει επιδοθει, προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιόλόγητα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου