Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Επιστολή της Κίνησης Πολιτών Βεύης για Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Ορυχείου Κλειδίου

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΕΥΗΣ
Τ.Θ. 185        ΒΕΥΗ 53074   

ΠΡΟΣ
1. Πρόεδρο Τοπικού Συμβουλίου Βεύης
2. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Μελίτης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: 1) Δήμαρχο Δήμου Μελίτης
2) Νομάρχη Φλώρινας
3) Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Βεύης

Αρ. Πρωτ. : 5
Βεύη 13 Μαρτίου 2010.
                                        Κύριοι,
Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Φλώρινας με την με Αρ. Πρωτ. 84/18-2-2010 ανακοίνωση – πρόσκληση, προσκαλεί τους φορείς – πολίτες να λάβουν γνώση του περιεχομένου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΔΕΗ Α.Ε., που αφορά στην τροποποίηση του έργου της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων λιγνίτη, του λιγνιτωρυχείου “ΚΛΕΙΔΙΟΥ”, συνολικής έκτασης 9.537.000 τ.μ., που βρίσκεται στη περιοχή του Δ.Δ. Κλειδίου του Δήμου Αμυνταίου, αλλά επεκτείνεται (με βάση την μελέτη) και καταλαμβάνει και εκτάσεις του Δ.Δ. Βεύης του Δήμου Μελίτης.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Αμυνταίου συνεδρίασε την Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010 και γνωμοδότησε θετικά για τη συγκεκριμένη μελέτη, ορθώς βέβαια, καθόσον με την συγκεκριμένη μελέτη τροποποιούνται οι όροι της πρώτης μελέτης, η τροποποίηση των οποίων ζητήθηκε επιτακτικά από τον Δήμο Αμυνταίου (όχι αποθέσεις στείρων χωμάτων νότια του ορυχείου, διευθετήσεις ρεμάτων κ.λ.π.).
Επειδή, τόσο από την αρχική (για την οποία δεν υπήρξε γνωμοδότηση Τ.Σ. Βεύης και Δ.Σ. Δήμου Μελίτης), όσο και από την παρούσα μελέτη διαφαίνεται καθαρότατα ότι θίγεται το Τοπικό Διαμέρισμα Βεύης, παρακαλούμε:
α) Τον Πρόεδρο του Τ.Σ. Βεύης να συγκαλέσει άμεσα έκτακτη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου για να γνωμοδοτήσει για τη συγκεκριμένη μελέτη και να την κοινοποιήσει έγκαιρα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μελίτης.
β) Τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μελίτης να συγκαλέσει με τη σειρά του συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου για να γνωμοδοτήσει επί της μελέτης.
γ) Τον Δήμαρχο να ενεργήσει άμεσα ώστε στις δύο αυτές συνεδριάσεις να παρευρίσκονται οι συντάκτες μελετητές της συγκεκριμένης μελέτης (ΥΕΤΟΣ), για την αναλυτική παρουσίαση αυτής.
δ) Την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα.

Σας γνωστοποιούμε ότι η Κίνηση Πολιτών Βεύης, έχει ήδη ετοιμάσει ένσταση κατά της παραπάνω Μ.Π.Ε., την οποία και θα καταθέσει ενώπιον του Νομαρχιακού Συμβουλίου Φλώρινας.

Η Συντονιστική Γραμματεία της Κίνησης Πολιτών Βεύης
Χρήστος Αλούσης, Πέτρος Μαλίνος,Λάζαρος Τάνος, Αναστάσιος Τσορλίνης