Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

ΔΕΗ: Κανένα πρόβλημα με το ισοζύγιο λιγνίτη

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο ισοζύγιο λιγνίτη, διαβεβαιώνει η ΔΕΗ [DEHr.AT] Σχετικά άρθρασε ανακοίνωσή της με την οποία απαντά στους ισχυρισμούς του Σωματείου εργαζομένων «Σπάρτακος» ότι ο προγραμματισμός της επιχείρησης θα δημιουργήσει προβλήματα τροφοδοσίας στον ΑΗΣ Μελίτης.
Όπως υπενθυμίζει η επιχείρηση, ο ΑΗΣ Μελίτης σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τη ΔΕΗ με προγραμματισμένη τροφοδοσία από δύο διαφορετικές πηγές: από το δημόσιο λιγνιτωρυχείο Βεύης και από το ορυχείο Αχλάδας που εκμεταλλεύεται η εταιρεία «ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΑ ΑΧΛΑΔΑΣ Α.Ε».
Σημειώνεται ότι η σύμβαση της ΔΕΗ με την εταιρεία «ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ ΑΜΕΤΒΕ», στην οποία ήταν μισθωμένο το δημόσιο λιγνιτωρυχείο Βεύης, δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ, λόγω των σημαντικών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε η παραπάνω εταιρεία. Στις 25 Ιουλίου 2003, με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης, η εταιρεία «ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ ΑΜΕΤΒΕ» κηρύχθηκε έκπτωτη από τα μισθωτικά της δικαιώματα στο δημόσιο λιγνιτωρυχείο Βεύης, λόγω παραβίασης των συμβατικών της υποχρεώσεων. Μετά από αυτή την εξέλιξη η ΔΕΗ προχώρησε στην καταγγελία της σύμβασης.
Η ΔΕΗ προχώρησε εσπευσμένα στη διάνοιξη νέου ορυχείου στο κοίτασμα Κλειδιού για την κάλυψη των αναγκών τροφοδοσίας του ΑΗΣ Μελίτης. Υπενθυμίζεται ότι η διάνοιξη του ορυχείου Κλειδιού ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2004 με εργολαβικό εξοπλισμό αλλά λόγω σημαντικών γεωτεχνικών προβλημάτων που εμφανίστηκαν και επεκτάθηκαν τόσο στο χώρο εκσκαφής όσο και στο χώρο απόθεσης οι εργασίες στο ορυχείο Κλειδιού διακόπηκαν στις 23 Μαϊου 2008.
Στο μεταξύ, από την έναρξη λειτουργίας του ΑΗΣ Μελίτης (Απρίλιος 2003) μέχρι τη διακοπή των εργασιών στο ορυχείο Κλειδιού (23.05.2008) η τροφοδοσία του σταθμού στηρίχθηκε σε ποσοστό 69% στο ορυχείο Αχλάδας που εκμεταλλεύεται η εταιρεία «ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΑ ΑΧΛΑΔΑΣ Α.Ε», ενώ για το διάστημα μετά τον Μάιο 2008 σε ποσοστό έως και 100%.
Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, «με δεδομένα, ήδη από τις αρχές του τρέχοντος έτους, τα διαφαινόμενα προβλήματα της εταιρείας ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΑ ΑΧΛΑΔΑΣ Α.Ε για περαιτέρω αποκλειστική κάλυψη των αναγκών τροφοδοσίας του ΑΗΣ Μελίτης, η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Ορυχείων της Επιχείρησης προέβη σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την επαναλειτουργία του ορυχείου Κλειδιού».
Ήδη, προσθέτει, βρίσκεται σε διαδικασία διακήρυξης το πρώτο σχετικό έργο, που αφορά διακίνηση 8 εκατ. κυβικών μέτρων αγόνων υλικών με ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού την 29 Αυγούστου 2011.
Η επιχείρηση δηλώνει επίσης ότι προγραμματίζει τη μεταφορά των απαιτούμενων ποσοτήτων λιγνίτη από το ορυχείο Αμυνταίου, ενώ παράλληλα προβαίνει σε ενέργειες για προμήθεια μικρών ποσοτήτων λιγνίτη υψηλής θερμογόνου δύναμης από τρίτους (Βουλγαρία, ΛΑΡΚΟ ΜΕΤΕ κλπ).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με το σταγονόμετρο οι διορισμοί δασκάλων και καθηγητών


Αισθητά λιγότεροι οι εκπαιδευτικοί που αναμένεται να διοριστούν φέτος, υπερδεκαπλάσιοι αυτοί που συνταξιοδοτούνται. Το υπουργείο Παιδείας προσβλέπει σε ορθολογική κατανομή, αλλά οι συνδικαλιστές αντιδρούν...Μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα γνωστοποιηθούν από το υπουργείο Παιδείας τα ονόματα των εκπαιδευτικών που διορίζονται ως μόνιμοι, αλλά και των δασκάλων και καθηγητών που αποσπώνται σε άλλα σχολεία.
Οι λιγοστές θέσεις εκπαιδευτικών που θα διατεθούν για τη νέα σχολική χρονιά σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό συνταξιοδοτήσεων που αναμένεται έχουν φέρει ήδη τις πρώτες αντιδράσεις από τις ομοσπονδίες δασκάλων και καθηγητών, οι οποίες μιλούν για χιλιάδες κενά τον Σεπτέμβρη και σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων.
Σήμερα στις 11 το πρωί η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας παραχωρεί συνέντευξη Τύπου εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς. Η υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου αναμένεται να ανακοινώσει, μεταξύ άλλων, τον ακριβή αριθμό μόνιμων διορισμών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τον αριθμό των αιτήσεων που κατατέθηκαν για συνταξιοδότηση.
Το υπουργείο Παιδείας, παρά το γεγονός ότι παραδέχεται πως η φετινή χρονιά θα είναι η δυσκολότερη των τελευταίων ετών, υποστηρίζει ότι με τη σωστή κατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού δεν θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα.
Συνεντευξη τύπου παραχωρεί σήμερα η Α. Διαμαντοπούλου
Σε αυτό το πλαίσιο επιχειρείται εξορθολογισμός στις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών, οι οποίες σημειωτέον θα πραγματοποιηθούν φέτος με κριτήρια μοριοδότησης, όπως δηλαδή και οι μεταθέσεις. Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ζητούν, να μην επαναληφθεί το περσινό φαινόμενο, να μην ικανοποιηθούν αιτήσεις εκπαιδευτικών για απόσπαση σε περιοχές που υπήρχαν κενά.
Εκπαιδευτικό προσωπικό, όμως, θα εξοικονομηθεί και από τις εκατοντάδες συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων που ανακοινώθηκαν πριν από τη λήξη του φετινού έτους για όλες τις περιοχές της χώρας.
Οσον αφορά τον αριθμό των διορισμών και συνταξιοδοτήσεων που θα ανακοινωθούν σήμερα, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, θα προσληφθούν περίπου 600 δάσκαλοι και καθηγητές, ενώ οι εκπαιδευτικοί που κατέθεσαν αίτηση για σύνταξη ίσως ξεπεράσουν -και στις δύο βαθμίδες- τους 10.000. Ο αιρετός του ΚΥΣΠΕ, Δημήτρης Μπράτης, ανέφερε πως οι διορισμοί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα ανέλθουν μόλις σε 119.
Προθεσμίες
Από το υπουργείο Παιδείας καλούνται δάσκαλοι και καθηγητές έως τις 22 Αυγούστου να υποβάλουν αιτήσεις διορισμού με τα απαραίτητα δικαιολογητικά σε οποιαδήποτε Διεύθυνση ή Γραφείο Πρωτοβάθμιας - Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΑ ΚΕΝΑ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Καμπανάκι από ΔΟΕ - ΟΛΜΕ
Για χιλιάδες κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, χαμένες διδακτικές ώρες και σοβαρά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των σχολείων τον Σεπτέμβρη προειδοποιούν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες. Σύμφωνα με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό την επόμενη χρονιά θα υπερβούν τις 20.000. Υποστηρίζουν ότι εκτός από τη δραματική μείωση των μόνιμων διορισμών θα υπάρξει "ψαλίδι" πάνω από 50% στις προσλήψεις αναπληρωτών. Είναι ενδεικτικό ότι πέρυσι είχαν προσληφθεί 15.800 αναπληρωτές πλήρους ωραρίου, ενώ φέτος δεν προβλέπεται να ξεπεράσουν τις 6 χιλιάδες.
Ο αιρετός του ΚΥΣΠΕ, Δημήτρης Μπράτης, από την πλευρά του, ανέφερε χθες ορισμένα στοιχεία για τα κενά (οργανικά και λειτουργικά) στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή. Ειδικότερα, τόνισε ότι μόνο στο Ηράκλειο Κρήτης καταγράφονται 200 κενά δασκάλων, 103 νηπιαγωγών, 44 καθηγητών Αγγλικής Γλώσσας, 21 Φυσικής Αγωγής και 20 Μουσικής. Η ομοσπονδία καθηγητών μέσης εκπαίδευσης υποστηρίζει ότι οι ελάχιστοι διορισμοί που θα γίνουν θα δημιουργήσουν τον Σεπτέμβρη εκρηκτικά προβλήματα στα γυμνάσια και λύκεια της χώρας.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Στρατιωτικές Σχολές
Ανακοινώθηκαν, χθες, από το υπουργείο Παιδείας οι υποψήφιοι των Στρατιωτικών, Αστυνομικών Σχολών, των Σχολών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και της Πυροσβεστικής Ακαδημίας που κρίθηκαν κατάλληλοι-ικανοί στις προκαταρκτικές εξετάσεις. Οσοι είχαν λάβει μέρος στις συγκεκριμένες εξετάσεις (υγειονομικές, ψυχοτεχνικές, αθλητικές δοκιμασίες) μπορούν να δουν τα αποτελέσματα στην ηλεκτρονική διεύθυνση (http://results.minedu.gov.gr/katalliloi_mil.php). Για τυχόν διευκρινίσεις σχετικά με τα αναφερόμενα στοιχεία οι υποψήφιοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο: 210-3443557 το αργότερο μέχρι και τις 24/08/2011.
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ
Αλλαγές με συναίνεση
Εκκληση απηύθυναν οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για συναίνεση στο θέμα της μεταρρύθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εν όψει της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς. "Η κρίσιμη ιστορική στιγμή δεν επιδέχεται πολώσεις και οξύνσεις, αλλά επιβάλλει συνέργειες, συνεννοήσεις και συναινέσεις", αναφέρεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται πως η μείωση του τακτικού προϋπολογισμού κατά 50% θέτει σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία των ιδρυμάτων.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
ethnos.gr