Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Οι δραματικές εξελίξεις φέρνουν διάσπαση στο ΠΑΣΟΚ.Πανικός από την ματαίωση της επίσκεψης Παπανδρέου στις ΗΠΑ.


Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, αφού μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στη Πολωνία, φαίνεται ότι το κλίμα για την Ελλάδα έχει γίνει πολύ βαρύ. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι ο Γ. Παπανδρέου ματαίωσε το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ε. Βενιζέλο, ο οποίος του μετέφερε το κλίμα που συνάντησε και του συνέστησε να παραμείνει στην Αθήνα, προκειμένου ο χειρισμός με τη Τρόικα να είναι άμεσος.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πέρα από τις πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, προκαλεί έντονη ανησυχία στην Αθήνα η πολιτική κατάσταση στη Γερμανία, όπου ο κυβερνητικός συνασπισμός κλυδωνίζεται από έριδες στον απόηχο των αλλεπάλληλων κάκιστων αποτελεσμάτων στις τοπικές εκλογές. Το τελευταίο επεισόδιο έχει να κάνει με τις δηλώσεις Σόιμπλε στη κυριακάτικη Bild, ο οποίος ασκεί φαρμακερή κριτική στον υπουργό Οικονομίας και Αντικαγκελάριο Ρέσλερ για τις πρόσφατες δηλώσεις του περί χρεοκοπίας της Ελλάδας. Η κόντρα αυτή προβληματίζει την ελληνική πλευρά καθώς εκτιμάται ότι η πολιτική αστάθεια στη Γερμανία ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα και στη χώρα μας, αν αναλογιστεί κανείς ότι και η 6η δόση βρίσκεται στον αέρα και η επικύρωση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου…
Οι σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων-χριστιανοδημοκρατών και φιλελευθέρων- είναι πλέον οριακές αφού ο αντικαγκελάριος Ρέσλερ και ηγέτης των φιλελευθέρων προσπαθεί να εξωθήσει την κυβέρνηση Μέρκελ στα άκρα και να δρομολογήσει την χρεοκοπία της Ελλάδος. Πολλοί στο Βερολίνο φοβούνται ότι στα επόμενα 24ώρα θα κριθεί το μέλλον της κυβέρνησης, ενώ μια ενδεχόμενη πτώση του συνασπισμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα διάστημα ακυβερνησίας με ανυπολόγιστες συνέπειες για την Ελλάδα!
Ο κ. Βενιζέλος επικοινώνησε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντώνη Σαμαρά ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και τον ενημέρωσε λεπτομερώς για το εξαιρετικά αρνητικό κλίμα εις βάρος της χώρας που αντιμετώπισε στην Πολωνία. Μάλιστα ήταν τέτοια η αλλαγή σχεδίων που ο Πρωθυπουργός ο οποίος βρισκόταν (καθοδόν για τις ΗΠΑ) στο Λονδίνο επέστρεψε εσπευσμένα για Αθήνα. Οι περισσότεροι συνεργάτες του Πρωθυπουργού δήλωναν άγνοια αρχικά και αιφνιδιασμένοι. Ωστόσο όσοι γνώριζαν από χθες ή σήμερα το πρωί ότι «υπάρχει ένας προβληματισμός» τόνιζαν πως «η κατάσταση είναι δύσκολη» και πως «πρέπει να είναι εδώ πρωθπουργός χώρας για να πείσουμε τους πιστωτές μας». Σημείωναν μάλιστα ότι «πρέπει να τους πιάσουμε από λαιμό» αναφερόμενοι εμμέσως στα κόμματα της αντιπολίτευσης, στις αντιδράσεις συνδικαλιστών (ΓΕΝΟΠ) και στις κοινωνικές δυνάμεις. Αυτό το νόημα θα έχει και το δραματικό διάγγελμα Παπανδρέου.
«Η συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μπορεί να γίνει οποτεδήποτε, το θέμα είναι να σώσουμε τη χώρα και να μην πάμε στα βράχια» έλεγαν χαρακτηριστικά. Η αιφνίδια ματαίωση του 6ήμερου σημαντικού ταξιδιού του Γιώργου Παπανδρέου που επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, συναγερμό στην κυβέρνηση και στα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι εταίροί μας, έδωσαν τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό και τον υπουργό οικονομικών ότι προϋπόθεση για να συνεχίσουν να μας δανείζουν και για να αποδείξει η πλειοψηφία την θέληση της να πάρει μέτρα θα πρέπει να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις στο δημόσιο. Οχι εφεδρείες που κρίνονται αναποτελεσματικές, αλλά απολύσεις! Αυτή η προοπτική είναι εφιαλτική γαι την κυβέρνηση και δεν αποκλείεται να οδηγήσει ακόμα και σε διάσπαση το ΠΑΣΟΚ..
Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
«Επειδή η ερχόμενη εβδομάδα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου στην ευρωζώνη και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η χώρα, ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, αποφάσισε να αναβάλλει την προγραμματισμένη επισκεψή του στις ΗΠΑ.»
Παρέμβαση Μόσιαλου στο δελτίο του Mega
«Στο ρευστό διεθνές περιβάλλον και στις διαφωνίες στο εσωτερικό ευρωπαϊκών χωρών», απέδωσε την αναβολή του ταξιδιού του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στις ΗΠΑ ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος σε σύντομη παρέμβασή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.
«Να μη δώσουμε σε κανέναν το δικαίωμα να παίξει με την τύχη της χώρας», υπογράμμισε ο κ. Μόσιαλος και παρέπεμψε στις δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα από την Πολωνία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την ολοκλήρωση των εργασιών των άτυπων Eurogroup και Ecofin.
«Πρέπει να δούμε και το εσωτερικό πολιτικό κλίμα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας ότι «δεν παίζουμε εν ου παικτοίς».
Προανήγγειλε, τέλος, ότι αύριο, Κυριακή, θα υπάρξουν κυβερνητικές συσκέψεις, στις οποίες θα εξεταστεί η κατάσταση.

Παραίτηση και αντικατάσταση μέλους της επιτροπής για το λιγνιτωρυχείο Βεύης

Με την απόφαση (αρ. πρωτ. Δ9/Δ/Φ 6/οικ21450/3868) στις 19/9/2011, του Υφυπουργού ΠΕΚΑ κ. Μανιάτη αφενός έγινε δεκτή η παραίτηση του κου Γρηγορίου Πραστάκου από την επιτροπή για το δημόσιο λιγνιτωρυχείο Βεύης και αφετέρου ορίσθηκε αντικαταστάτης ο κ. Σπυρίδωνας Τζίμας υπάλληλος του ΥΠΕΚΑ.
Συγκεκριμένα η απόφαση αναγράφει:

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
1. Αποδεχόµαστε την από 05.09.2011 δήλωση παραίτησης του Καθηγητή κ. Γρηγορίου Πραστάκου από την ιδιότητα του µέλους της Επιτροπής για την εκµίσθωση του δικαιώµατος έρευνας και εκµετάλλευσης δηµόσιου µεταλλευτικού χώρου στην περιοχή Βεύης της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας.
2. Ορίζουµε σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος µέλους της ως άνω Επιτροπής τον Σπυρίδωνα Τζίµα, προϊστάµενο της Δ/νσης Μεταλλευτικών και Βιοµηχανικών Ορυκτών της Γενικής Γραµµατείας Έρευνας και Κλιµατικής Αλλαγής του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής.
3. Κατά τα λοιπά ισχύει ως έχει η υπ΄ αριθ. Δ9/Δ/Φ 6/4319/787/09.03.2010 απόφαση συγκρότησης Επιτροπής για την εκµίσθωση του δικαιώµατος έρευνας και εκµετάλλευσης δηµόσιου µεταλλευτικού χώρου στην περιοχή Βεύης της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας
Ο Υφυπουργός
Ιωάννης Μανιάτης¨

Να θυμίσουμε ότι η επιτροπή είχε συγκροτηθεί στις 19/3/2010 και αποτελείται από τους:
* Μητρόπουλο Παναγιώτη, Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρο Ι.Γ.Μ.Ε
* Πραστάκο Γρηγόρη, Πρύτανη Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
* Περράκη Στέλιο, Καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου
* Παναγόπουλο Κων/νο, Ομότιμο Καθηγητή Ε.Μ.Π
* Μέρκο Παναγιώτη, Γενικό Επιθεωρητή Περιβάλλοντος, Υ.Π.Ε.Κ.Α.
Έργο της Επιτροπής είναι η απευθείας επιλογή μισθωτή για την έρευνα και εκμετάλλευση του δημόσιου λιγνιτωρυχείου στην περιοχή Βεύης του νομού Φλώρινας, σύμφωνα με το άρθρο 144 παρ. 3 του Μεταλλευτικού Κώδικα, από αυτούς που θα υποβάλλουν αιτήσεις στα πλαίσια της υπ’ αριθ. Δ9/Δ/Φ6/2331/405/5.2.2010 πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Τον Αύγουστο 2011 ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υπέγραψε Υπουργική Απόφαση με την οποία εγκρίνονται τα πρακτικά της συνεδρίασης της Επιτροπής για την Εκμίσθωση των Δικαιωμάτων Έρευνας και Εκμετάλλευσης του Δημοσίου λιγνιτωρυχείου Βεύης του Νομού Φλώρινας.
Οι πέντε πρώτοι συμμετέχοντες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των υποψήφιων εταιρειών, με τα οποία ικανοποιούν τα απαραίτητα κριτήρια αξιολόγησης είναι:
- ΤΕΡΝΑ Α.Ε.
- ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε.
- ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ – ΜΕΤΚΑ
- ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε.
- ΑΚΜΗ Α.Τ.Ε. ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ.
Η επόμενη φάση περιλαμβάνει την κλήση των εταιρειών αυτών για να υποβάλουν, σε δημόσια συνεδρίαση της Επιτροπής, πλήρη αναλυτικό φάκελο τεμκηρίωσης της δεσμευτικής πρότασής τους.
Στη φάση αυτή ήλθε η παραίτηση και η αντικατάσταση του μέλους της επιτροπής.
Καλό θα ήταν και για λόγους διαφάνειας, να δοθεί στη δημοσιότητα και η από 5/9/2011 δήλωση παραίτησης.