Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Μια πρόβλεψη που προκαλεί ρίγη ανησυχίας


Μια πρόβλεψη που προκαλεί ρίγη στο οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης , ήρθε να ταράξει το ούτως ή άλλως ανήσυχο κλίμα στο μέγαρο της πλατείας Συντάγματος. Ο λόγος αφορά στην εκτίμηση που έκαναν οι αναλυτές μεγάλου ξένου και εξειδικευμένου οίκου, σχετικά με την πορεία της τιμής του αργού πετρελαίου, προσεχώς.
Συγκεκριμένα, από την Vitol υποστηρίχθηκε ότι  θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και στα 150 δολάρια το βαρέλι σε όχι και τόσο μεγάλο βάθος χρόνου. Προκειμένου να γίνει αντιληπτή η σημασία της πρόβλεψης, στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι η Vitol είναι η μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρία συναλλαγών πετρελαίου παγκοσμίως και οι αναλυτές της, ως εκ της θέσεως τους, θεωρούνται από τους πλέον έγκυρους διεθνώς.
Κατά συνέπεια, η πρόβλεψη για 150 δολάρια το βαρέλι, σε αυτή την τόσο αρνητική για την ελληνική οικονομία συγκυρία, αν επαληθευτεί, μπορεί να τινάξει στον αέρα κάθε προσπάθεια αναδιάρθρωσης, στην πιο κρίσιμη καμπή κι ενώ φαίνεται ότι κάτι πάει να γίνει στη χώρα. Το ενεργειακό, όμως, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα είναι το επόμενο μεγάλο πρόβλημα παγκοσμίως.