Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Χωρίς πάτο το βαρέλι Πού βρίσκεται ο πάτος στο βαρέλι της ελληνικής οικονομίας; Αυτό είναι το ερώτημα που καίει Έλληνες και ξένους


Το ερώτημα που απασχολεί έντονα τις τελευταίες ημέρες την κυβέρνηση, την τρόικα, αλλά και τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας είναι αν τελικά έχει πάτο το βαρέλι της ελληνικής οικονομίας. Μόλις ένα μήνα πριν ο υπουργός Οικονομικών τόνιζε προς κάθε κατεύθυνση ότι οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου έθεταν τις μηχανές της οικονομίας και πάλι σε λειτουργία.

Δεν χρειάστηκαν παρά μόνο λίγες εβδομάδες για να διαψευστούν οι προσδοκίες και τα στοιχεία να αποδείξουν ότι η ελληνική οικονομία νοσεί σε τέτοιο βαθμό που η επανεκκίνησή της θεωρείται τιτάνιο έργο. Ενδεικτικό είναι ότι όλοι οι οικονομικοί και κοινωνικοί δείκτες επιδεινώνονται, ενώ οι καλές ειδήσεις έχουν γίνει είδος προς εξαφάνιση.

Το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι η ύφεση μπορεί να φτάσει έως και το 5,3%, έναντι αρχικής εκτίμησης για συρρίκνωση 3,9%, γεγονός που καθιστά σαφές ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα επώδυνοι για επανειλημμένα αγορά. Όσον αφορά τις προβλέψεις για το 2012, σε χθεσινές του δηλώσεις ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε για μια ακόμη φορά ότι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς. Εντούτοις, τα κυβερνητικά στελέχη έχουν επανειλημμένα διαψευσθεί στο πρόσφατο παρελθόν, ενώ διεθνείς αναλυτές στις εκτιμήσεις τους για το επόμενο έτος κάνουν λόγο για ύφεση 2%, δημιουργώντας ερωτήματα για το πότε η χώρα θα επιστρέψει σε θετικά πρόσημα.

Την ίδια στιγμή, ακόμη πιο «μαύρα» είναι τα νέα από το μέτωπο της ανεργίας. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις η ανεργία αναμένεται να εκτοξευτεί στο 20% στους αμέσως επόμενους μήνες, με τον αριθμό των ανέργων να ανέρχεται στον εντυπωσιακό αριθμό των 1.000.000 ατόμων. Μάλιστα, εν μέσω καλοκαιριού – εποχή που θεωρείται ότι λόγω της εποχιακής εργασίας η ανεργία μειώνεται – ο αριθμός των ανέργων κατέγραψε αύξηση προσεγγίζοντας τα 700.000 άτομα.