ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ – ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ – ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ - ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑ - REAL ESTATE – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ – ΜΜΕ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Πώς αλλάζουν οι ισορροπίες στις σχέσεις και τα πλάνα των επιχειρηματιών - Οι ισχυρές πολιτικές φιλίες, οι δυνατές κόντρες και οι… λυκοφιλίες
Ο Γιώργος Μπόμπολας βρίσκεται πίσω από ό,τι κινείται, έχοντας βάλει την υπογραφή του σε όλους τους προσοδοφόρους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, από τις κατασκευές μέχρι την… χρυσοθηρία στα μεταλλεία Κασσάνδρας, όμως η φετινή χρονιά δεν είναι από τις καλύτερες
Η κρίση της ελληνικής οικονομίας, η οποία εκδηλώνεται με την ύφεση και την αδυναμία του κράτους να συντηρήσει το μοντέλο υψηλών δημοσίων δαπανών και να καταφύγει στις δραματικές περικοπές τους, οδηγεί στη διαμόρφωση νέων ισορροπιών στους ισχυρούς του χρήματος, που αναζητούν και βρίσκουν ευκαιρίες στην κρίση, εκμεταλλευόμενοι την κεφαλαιακή τους επάρκεια, τις ισχυρές πολιτικές φιλίες, χωρίς να λείπουν οι δυνατές κόντρες και οι… λυκοφιλίες. Στη μάχη των δις ευρώ που «κρύβονται» πίσω από τις μεγάλες επενδύσεις σε στεριά, αέρα και θάλασσα εντός και εκτός Ελλάδος, όλοι οι δυνατοί χωράνε.
Κατασκευές, ενέργεια, αερομεταφορές, ακτοπλοΐα, ποντοπόρος ναυτιλία, real estate, πληροφορική, ΜΜΕ, τράπεζες, όλα είναι συγκεντρωμένα σε μια ομάδα Ελλήνων κροίσων, γύρω από τους οποίους κινείται το χρήμα στην Ελλάδα, ακόμα κι αν προέρχεται από ξένες επενδύσεις. Ακόμα όμως και οι ισχυροί πλήττονται, αλλάζουν πορεία επενδύσεων και μετράνε τις κινήσεις τους.
Οι ήττες του Μπόμπολα
Ο Γιώργος Μπόμπολας βρίσκεται πίσω από ό,τι κινείται, έχοντας βάλει την υπογραφή του σε όλους τους προσοδοφόρους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, από τις κατασκευές μέχρι την… χρυσοθηρία στα μεταλλεία Κασσάνδρας, όμως η φετινή χρονιά δεν είναι από τις καλύτερες. Το τελευταίο δίμηνο υπέστη ήττες, στις οποίες δεν ήταν συνηθισμένος. Η Ελλάκτωρ έχασε την κατασκευή αυτοκινητόδρομο στη Ρουμανία, που είχε αναλάβει με την Vinci, τον μόνιμο «συνεταίρο» του Μπόμπολα σε όλες τις μεγάλες δουλειές, ενώ βρέθηκε εκτός και από το νοσοκομειακό συγκρότημα του Αμπού Ντάμπι. Πλήγμα δέχθηκε ο βαρόνος των media και με το «Πρώτο Θέμα», που ενώ ζητούσε 35 εκατ. ευρώ για την επιστροφή του 70% σε Αναστασιάδη, Καραμήτσο, συμβιβάστηκε με 18 εκατ. ευρώ.
Δυσκολίες όμως αντιμετωπίζει και με την Τίνα Μπιρμπίλη. Ο επιχειρηματίας με τις ισχυρές πολιτικές φιλίες σε όλες τις κυβερνήσεις, που θεωρήθηκε ο εκλεκτός του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά, κατηγορεί την υπουργό Περιβάλλοντος ότι δεν προωθεί τα έργα της αρμοδιότητάς της, αλλά η αλήθεια είναι ότι είναι τον «τρώει» η παρουσία στο ΥΠΕΚΑ ανθρώπων του μεγάλου του ανταγωνιστή Γιώργου Περιστέρη της ΓΕΚ Τέρνα, ο οποίος επενδύει περισσότερο στην ενέργεια, ιδιαίτερα στα αιολικά πάρκα και το ρεύμα, βλέποντας «παγωμένο» τον κατασκευαστικό του τομέα.
Λάτσης, το μεγάλο όπλο
Το μεγάλο όπλο όμως του Γιώργου Μπόμπολα είναι η συνεργασία του με τον Σπύρο Λάτση. Ο Έλληνας κροίσος με την περιουσία των 4 δις δολαρίων περίπου, ο μόνος Έλληνας που βρίσκεται στους πρώτους 100 της λίστας Forbes, μπορεί αν βρίσκεται τον περισσότερο χρόνο στη Γενεύη, αλλά τελευταία κάνει συχνότερα ταξίδια στην Ελλάδα, παρακολουθώντας προσωπικά την πορεία των επιχειρήσεών του, με κορωνίδα την Eurobank. Η συνεργασία του Λάτση με τον Μπόμπολα, μπορεί να ξεκίνησε με την Elpedison, (την κοινή εταιρεία Ελ.ΠΕ. – Edison), εξελίσσεται όμως στην διεκδίκηση της Βεύης και πρόκειται να επεκταθεί, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες και στην χρυσοφόρα αγορά της διαχείρισης απορριμμάτων, σε ένα τομέα που μπαίνει και ο Σπ. Λάτσης με νέα εταιρεία.
Ο Σπ. Λάτσης πάντως, παρά την κερδοφορία των επιχειρήσεών του, δίνει εντολές για αυτοσυγκράτηση, ιδιαίτερα στον τομέα του real estate. Οι σκέψεις για επέκταση σε νέα Malls δεν προχώρησε. «Μόνο αν είναι σίγουρη η κερδοφορία» είπε στα στελέχη του, στρέφοντας περισσότερο το ενδιαφέρον του, αυτή την εποχή, στην ενέργεια και στο φυσικό αέριο, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση πουλήσει μεγαλύτερο ποσοστό των ΕΛ.ΠΕ., όπου ο Σπ. Λάτσης είναι μεγαλομέτοχος, θα είναι αυτός που θα προτιμηθεί, όπως το ίδιο θα γίνει και στη ΔΕΠΑ.
Η «κοινοπραξία» Βαρδινογιάννη – Μυτιληναίου
Ο μεγάλος ανταγωνιστής του Σπ. Λάτση στο χώρο των πετρελαιοειδών Βαρδής Βαρδινογιάννης, με τη Motor Oil, επιχειρεί να επιβληθεί στην αγορά της λιανικής των καυσίμων μετά την εξαγορά της Shell, ωστόσο στρέφεται με μεγάλο ενδιαφέρον προς την αγορά του φυσικού αερίου αλλά και την εμπορία ρεύματος, όπου δραστηριοποιείται με τον όμιλο Μυτιληναίου. Η κίνηση Βαρδινογιάννη – Μυτιληναίου να σπάσουν το μονοπώλιο της ΔΕΠΑ, φέροντας υγροποιημένο φυσικό αέριο, ήταν η αρχή για μια μεγαλύτερη συνεργασία στο χώρο. Η κοινή εταιρεία που έφτιαξαν οι δύο όμιλοι, θα συνεχίσει να εισάγει LNG, ενώ λέγεται ότι έχουν ήδη γίνει επαφές με τους Άραβες του Κατάρ για συνεργασία στην μεγάλη μονάδα που θα κατασκευαστεί στον Αστακό. Παράλληλα, υπάρχουν σχέδια να μπουν στην εμπορία ρεύματος, τόσο με την μονάδα των Αγίων Θεοδώρων, ισχύος 437 MW, όσο και με μονάδες «πράσινης» ενέργειας στις οποίες οι δύο όμιλοι θα αναπτύξουν συνεργασία.
Στην αγορά ρεύματος, θα μπει δυναμικά και ο μεγάλος αντίπαλος και «εχθρός» του Ευάγγελου Μυτιληναίου, ο Δημήτρης Κοπελούζος. Η επένδυσή των 2 δις που ετοιμάζει στην Κρήτη, για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 1.002 MW είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και σ’ αυτή ποντάρει πολλά, καθώς το ρεύμα που θα παράγει θα καλύψει τις ανάγκες πολλών περιοχών. Οι σχέσεις του Δημ. Κοπελούζου με τον Ευ. Μυτιληναίο μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από ψυχρές, όμως η Damco του πρώτου με την ΜΕΤΚΑ του δεύτερου, θα διεκδικήσουν μαζί την κατασκευή της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαϊδα 5, ισχύος 550 MW έως 660 MW.
Οι δύο όμιλοι θα συναντηθούν, αντίπαλοι όμως, όπως συνήθως και στην διαχείριση απορριμμάτων, την αγορά των 2 δις ευρώ, όπου ο Δημ. Κοπελούζος μπαίνει με τους ομίλους Μπόμπολα και Κόκκαλη.
Η μεγάλη σύγκρουση Βγενό - Κόκκαλη
Οι μεγάλες δουλειές φέρνουν και μεγάλες συγκρούσεις. Ο Ανδρέας Βγενόπουλος ακολουθεί μια αυτόνομη πορεία, την οποία διέκοψε με την συγχώνευση της Olympic Air με την Αegean του Θόδωρου Βασιλάκη. Είναι ο άνθρωπος των μεγάλων επενδύσεων και των μεγάλων συγκρούσεων, όπως αυτή που άνοιξε εναντίον του Σωκράτη Κόκκαλη, αλλά και κατά του υφυπουργού Μεταφορών Νίκου Σηφουνάκη. Η επίθεση κατά της Επιτροπής της Βουλής που εξετάζει το σκάνδαλο Siemens, και δεν καλεί σαν τον «βασικό συνεταίρο της Siemens» είχε απώτερο στόχο και δεν επηρεάστηκε από τις ποδοσφαιρικές διαφορές των δύο μεγάλων επιχειρηματιών. Η καταγγελία του Ανδρέα Βγενόπουλου κατά του Σωκράτη Κόκκαλη για τη σύμβαση της Intralot με τον ΟΠΑΠ, την οποία χαρακτήρισε σκάνδαλο, όπως λένε παράγοντες της αγοράς, στοχεύει στην αποδόμηση του προέδρου του Ολυμπιακού. Τον Ιούνιο λήγει η σύμβαση της Intralot με τον ΟΠΑΠ και οι άνθρωποι του Κόκκαλη υποστηρίζουν ότι η επίθεση Βγενόπουλου αποσκοπεί στην είσοδο της Singular Logic, της εταιρείας πληροφορικής του ομίλου MIG στον ΟΠΑΠ. Τα περίεργο όμως είναι ότι από τον όμιλο του Σωκράτη Κόκκαλη δεν δόθηκε απάντηση στον Ανδρέα Βγενόπουλο. Ούτε για την Siemens ούτε για την Intralot. Και είναι πολλοί αυτοί που λένε ότι ο Σωκράτης Κόκκαλης δρομολογεί τις εξελίξεις για να αποχωρήσει από το επιχειρηματικό προσκήνιο.
ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗΣ – ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ
Η αυτόνομη πορεία προς τα κέρδη
Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, έχει χαρακτηριστεί μετρ των deals. Κατάφερνε με τις επιχειρηματικές του κινήσεις να δημιουργεί χρηματιστηριακές υπεραξίες. Ακολουθεί μια αυτόνομη πορεία, με ισχυρές πολιτικές φιλίες στο χώρο της Ν.Δ. αλλά και με στελέχη της κυβέρνησης να θέλουν να τα έχουν καλά μαζί του, ενώ έχει ισχυρές διασυνδέσεις με το αμερικανικό λόμπι. Η επαναγορά της Νεοχημικής, ήταν από τα καλύτερα deals, αφού την πήρε σε πολύ μικρότερη τιμή από αυτή που την πούλησε στην Carlyle. Ευρύτερος στόχος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη είναι η γιγάντωση της Alapis, μιας από τις μεγαλύτερες στον χώρο των generics φαρμάκων. Επιδίωξη του επιχειρηματία το 2010 να κυκλοφορούν στην αγορά 250 φάρμακα generics της εταιρείας και μόνο από τον τομέα του ανθρώπινου φαρμάκου η Αlapis να έχει έσοδα το 2012 περί το 1 δισ. ευρώ.
Η εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της Proton Bank, η εντυπωσιακή είσοδός του στα media και στον Τηλέτυπο με τον συνεργάτη του Πέτρο Κυριακίδη, τον καθιστούν έναν από τους ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες της χώρας. Τελευταία συμμετοχή του στα media η συμφωνία με τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο στην “Veto». Μετά από αυτή, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς δεν πρόκειται να κάνει άλλη κίνηση στο χώρο αυτό.
Αυτόνομη πορεία ακολουθεί και ο Βίκτωρ Ρέστης, σε θάλασσα και στεριά. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους Ελληνες εφοπλιστές, αφού διαθέτει 70 πλοία, αλλά όχι με την ελληνική σημαία, ωστόσο επενδύει συνεχώς σε ελληνικές εταιρείες είτε είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών είτε όχι. Σε ηλικία λίγο πάνω από τα 40 είναι και τραπεζίτης με την Fbbank, ενώ ακολούθησε κοινή πορεία με τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, επενδύοντας στα media, με την συμμετοχή του στον ΔΟΛ, την εξαγορά του City FM που έγινε Βήμα FM, τον Arrena FM και τον ελληνικού MTV. Τώρα, ο εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης, έχοντας εξασφαλισμένη την κυριαρχία του στις θάλασσες, μέσα και από διεθνείς συνεργασίες, ρίχνει το βάρος στο real estate, με δύο μεγάλα έργα στα Βαλκάνια. Το γιγαντιαίο “The Mall» στην Σόφια, που εγκαινιάστηκε από τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μ. Μπορίσοφ, ενώ τον Ιούλιο ανοίγει τις πύλες του πολυτελές θέρετρο στο νησάκι του Αγίου Στεφάνου στο Μαυροβούνιο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΜΗΝΑΣ
Ο κερδισμένος επενδυτής
Ο Δημήτρης Κοντομηνάς θεωρείται από τους πιο κερδισμένους επενδυτές, αφού οι κινήσεις του πριν από την κρίση, του έφεραν ρευστότητα, την οποία αξιοποίησε και αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο. Παραμένοντας πάντα ασφαλιστής, με την ασφαλιστική εταιρεία Demco Insurance Company, δεν αφήνει τον αγαπημένο του χώρο των media και του θεάματος να του ξεφύγει. Στον Alpha παραμένει πάντα με το 33,33%, ενώ αναμένονται εξελίξεις στο Θέμα FM, όπου έχει το 50%, σχετικά με το ποσοστό του ομίλου Μπόμπολα στο ραδιόφωνο, που δεν συμπεριλαμβανόταν στη συμφωνία της επαναγοράς του 70% του «Πρώτου Θέματος».
Δύο είναι οι βασικοί στόχοι του Δημήτρη Κοντομηνά, μέσα στο 2010. Η κερδοφορία των Village Cinemas, στην ανάπτυξη των οποίων επενδύσει 20 εκατ. ευρώ, η επέκτασή τους στα Βαλκάνια, αλλά και η αξιοποίηση του καναλιού 9.
Πηγή: Press time