Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

ΕΕ: από το 2023 κλείνουν οι ρυπογόνες λιγνιτικές μονάδες

Από το 2023 η λειτουργία παλιών μονάδων λιθάνθρακα στην ΕΕ, θα επιτρέπεται μόνο αν έχουν εγκατασταθεί ειδικά φίλτρα που θα συγκρατούν το διοξείδιο του άνθρακα και τους άλλους ρύπους, δήλωσαν επισήμοι αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις,σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Η ανεπίσημη συμφωνία αφορά την Οδηγία για τις Βιομηχανικές Εκπομπές Ρύπων και για να γίνει νόμος θα πρέπει να ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Holger Krahmer, ο οποίος εκπροσωπεί το ΕΚ στις συζητήσεις που γίνονται για το εν λόγω θέμα, δήλωσε ότι «γενικότερα οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας θα πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές του θείου και του διοξειδίου του αζώτου, που βλάπτουν την υγεία των κατοίκων των περιοχών που βρίσκονται».

Για τις χώρες που δυσκολεύονται να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες δίνεται παράταση μέχρι της 30 Ιουνίου 2020.

Η υπάρχουσα νομοθεσία έχει πολλά παραθυράκια και περίπου 52,000 σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, έχουν καταφέρει να αποφύγουν να λάβουν μέτρα για τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων.

Τίνα Μπιρμπίλη; "...στη Φλώρινα θα πρέπει να γίνει ένα μεγάλο σχέδιο για την ενέργεια...."

Πέντε στόχοι επιτεύχθηκαν, είπε η Τίνα Μπιρμπίλη η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στην σύντομη παρέμβασή της στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. 
Η κυρία Μπιρμπίλη θύμισε, πως οι στόχοι που ετέθησαν στο ΥΠΕΚΑ για τους πρώτους επτά μήνες επιτεύχθηκαν: ξεκόλλησαν οι προσλήψεις του διαγωνισμού των 2035 θέσεων, υπογράφτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις μετεγκαταστάσεις της Ποντοκώμης και Μαυροπηγής, κατατέθηκε η μεγάλη μελέτη για τις 145.000 στρέμματα, ετοιμάστηκαν οι δημοπρατήσεις των νέων μονάδων Πτολεμαΐδα 5 και Μελίτη 2. 
Στη Φλώρινα η Τίνα Μπιρμπίλη πήρε μέρος σε σύσκεψη με εκπροσώπους φορέων όπου άκουσε για τα προβλήματα της περιοχής, επισκέφτηκε το ορυχείο Βεύης και το Δ.Δ. Αναργύρων, όπου μίλησε με τους κατοίκους και επισκέφτηκε τα σπίτια που απέκτησαν ρωγμές, από τη δραστηριότητα του ορυχείου. 
«Πρόκειται για πολύ σοβαρά θέματα που θα εξετάσουμε από κοινού μαζί με τη ΔΕΗ» είπε η υπουργός και πρόσθεσε πως «στη Φλώρινα θα πρέπει να γίνει ένα μεγάλο σχέδιο για την ενέργεια, που θα περιλαμβάνει το λιγνίτη αλλά και τις εναλλακτικές πηγές και θα λύσει το πρόβλημα τα ανεργίας».