Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Ντροπή....


Φάλαγγες φορτηγών με πινακίδες Βουλγαρίας μεταφέρουν κάθε μέρα λιγνίτη από την Βουλγαρία στην Μελίτη και άλλα τόσα κουβαλάνε λιγνίτη Τουρκίας από το λιμάνι της Θεσ/νίκης για να λειτουργήσει ο λιγνιτικός Σταθμός της Μελίτης που είναι ο πιο σύγχρονος και λιγότερο ρυπογόνος.

Κατά τα άλλα διάχυτες είναι οι υπεύθυνες δηλώσεις ότι υπάρχει στην περιοχή της Φλώρινας και στην ευρύτερη λεκάνη μέχρι την Κοζάνη, επάρκεια λιγνίτη για να εξασφαλίζει την λειτουργία των Σταθμών της ΔΕΗ (με 2 μονάδες στην Μελίτη) επί μια 35ετία.
Πολλά χρόνια ακούμε (από το 2000) για την επαναλειτουργία του λιγνιτωρυχείου της Βεύης που μπορεί να βγάλει λιγνίτη χωρίς να επενδύσει ούτε δραχμή το κράτος ή η ΔΕΗ. Οι διαγωνισμοί όμως του αρμόδιου Υπουργείου συνεχώς ακυρώνονται (από το 2006) και επαναλαμβάνονται χωρίς αποτέλεσμα με συνέπεια να έχουμε αυτά που βλέπουμε, να αγοράζουμε λιγνίτη από την Βουλγαρία και την Τουρκία με σημαντικές και πρόσθετες επιβαρύνσεις που πληρώνει ο Ελληνικός λαός.
Η ΔΕΗ αμήχανη και άβουλη υφίσταται αυτές τις επιβαρύνσεις και κανείς δεν βγαίνει να μιλήσει δίδοντας μια απάντηση στον λαό της περιοχής μας που παρακολουθεί την κατάσταση αυτή και διερωτάται “Κανείς δεν ευθύνεται σε αυτόν τον τόπο”; Υπάρχει προγραμματισμός; Υπάρχουν προβλέψεις, υπάρχουν Μελέτες; Πώς τέλος πάντων διασφαλίζεται η τροφοδοσία με λιγνίτη των λιγνιτικών μονάδων; Όλοι γνωρίζουν ότι οι οικονομικές επιβαρύνσεις σε τυχόν αδυναμίες και αστοχίες είναι τεράστιες και με βεβαιότητα ξεσπάνε στις πλάτες των καταναλωτών.
Πρόσφατα ακούσαμε, και το γνωρίζει η κοινωνία της Φλώρινας, ότι επιχειρηματίας της περιοχής κέρδισε αγωγή κατά του Δημοσίου για δικαιώματα και διαφυγόντα κέρδη από την μη λειτουργία καζίνου στην Φλώρινα που είχε λάβει άδεια από το κράτος αλλά δεν λειτούργησε. Λέγεται ότι η απόφαση του Δικαστηρίου επιβάλλει στο δημόσιο να καταβάλει 8 εκατομμύρια ευρώ στον επιχειρηματία.
Τα ακούμε όλα αυτά και απορούμε. Είναι δυνατόν να γίνονται και να μην ιδρώνει το αυτί κανενός, κανείς δεν ευθύνεται, κανείς δεν επεμβαίνει, ο αρμόδιος ή οι αρμόδιοι Υπουργοί δεν τα γνωρίζουν; Φθάσαμε σε αυτό το σημείο της απάθειας και της αδράνειας; Και ενώ γίνονται αυτά όλοι μιλάμε για ανάπτυξη στον τόπο. Πρώτα από όλα όμως πρέπει να συνέλθουμε και να βρούμε την αυτοπεποίθησή μας και την δύναμη να οργανωθούμε εξαλείφοντας αυτά τα φαινόμενα της αδράνειας και της ύφεσης.
Πρέπει η Διοίκηση της ΔΕΗ και τα εδώ στελέχη της να ενημερώσουν τον λαό της περιοχής μας για την πορεία και το πρόγραμμά της στην περιοχή μας. Το οφείλει αυτό γιατί η τοπική οικονομία και η προοπτική της, η ανεργία και η ζωή στον τόπο αυτό εξαρτώνται και από την εδώ λειτουργία και ανάπτυξη της ΔΕΗ.
Η μέχρι τώρα τακτική της ΔΕΗ να μην μιλάνε τα στελέχη της και να μην επικοινωνούν με την τοπική κοινωνία πρέπει να αλλάξει. Δεν είναι δυνατόν να τρέχουν όλοι στην Αθήνα ακόμη και οι αρμόδιοι της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης για να επικοινωνήσουν με την ΔΕΗ και να ενημερωθούμε σαν κοινωνία. Είναι ανάγκη να αλλάξουμε άμεσα τους μέχρι τώρα τρόπους των ενέργειών μας και βέβαια μετά από αυτά που υφιστάμεθα από τα χρέη και τα ελείμματα της χώρας μας.
Δ.Σ. Βετεράνων Λιγνιτωρύχων και Παραγωγών Λιγνιτικής Ενέργειας