Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

«Ο Θεός είχε και σύζυγο!»

Τελικά ο Θεός είχε σύζυγο; Και αν ναι ποια ήτανε και που την είχε κρυμμένη τόσα χρόνια. Το ντοκιμαντέρ του BBC έρχεται για να προκαλέσει.

  Η Φραντσέσκα Σταυρακοπούλου
Αναστάτωση έχει προκαλέσει στη Βρετανία η διαρροή του περιεχοµένου της σειράς εκποµπών «Τα θαµµένα µυστικά της Βίβλου» («The Bible’s Buried Secrets») που θα µεταδίδεται από σήµερα στο BBC2 σε ώρα υψηλής τηλεθέασης – 21.00 ώρα Αγγλίας.
 
«Ο Θεός είχε σύζυγο και οι µεσήλικοι γενειοφόροι µελετητές των αρχαίων θρησκευτικών κειµένων συκοφάντησαν άδικα την Εύα για την πτώση του ανθρώπου» υποστηρίζεται, µε βάση στοιχεία, που παραθέτει στις εκποµπές η λέκτωρ Θρησκειολογίας στο Πανεπιστήµιο του Εξιτερ στην Οξφόρδη Φραντσέσκα Σταυρακοπούλου. Αποψη που αναµένεται να σοκάρει τους θρησκευόµενους.
 
Ανάµεσα σε άλλα η δρ Σταυρακοπούλου υποστηρίζει ότι δεν ήταν η Εύα η πρώτη γυναίκα στον κόσµο, διότι «η ιστορία του Κήπου της Εδέµ δεν ανήκει στο πρώτο βιβλίο της Παλαιάς ∆ιαθήκης. Μην ξεχνάτε ότι οι βιβλικοί συγγραφείς είναι άνδρες και ο κόσµος µας είναι ανδροκρατούµενος» τονίζει, προσθέτοντας ότι οι γυναίκες ήταν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, θεωρούνταν ιδιοκτησία. Οπως σηµειώνει, η ιδέα ότι ο Θεός είχε µια γυναίκα βασίζεται σε βιβλικά κείµενα που αναφέρονται στην Ασερά.
 
Ασερά, κατά την πανεπιστηµιακό, ήταν το όνοµα µιας θεάς της γονιµότητας σε εδάφη που ανήκουν σήµερα στη Συρία και ήταν κατά το θείο έτερο ήµισυ του Θεού. Για αυτό επικαλείται αρχαία κείµενα από τα οποία προκύπτει ότι οι αρχαίοι ισραηλίτες τη λάτρευαν ως ζευγάρι µαζί µε τον Ιεχωβά (το όνοµα του Θεού στην εβραϊκή Βίβλο). «Εποµένως πολλοί πιστεύουν ότι θεωρείται ως η σύζυγος του Θεού».
 
Η ελληνικής καταγωγής θρησκειολόγος δηλώνει άθεη µεν αλλά µε έναν ευρύ σεβασµό όχι µόνο στις αρχαίες θρησκείες αλλά και στις σύγχρονες. «Μελετώντας τη Βίβλο, βλέπω αυτό που κάνω ως ακαδηµαϊκός. Και ως ακαδηµαϊκός νοµίζω πως η πίστη πρέπει να µένει έξω από πόρτα» δήλωσε.
 
∆εν έχει πρόβληµα για τα «πυρά» που δέχεται ως άθεη. «Γνωρίζω ότι υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν ότι είναι δύσκολο να καταλάβουν γιατί ένας άθεος θα µπορούσε ενδεχοµένως να ενδιαφέρεται για την Αγία Γραφή, και νοµίζω ότι αυτό προκαλεί τεράστιο κακό σε µια µοναδική συλλογή από αρχαία κείµενα. Η Αγία Γραφή είναι ένα έργο που έχει τεράστιο αντίκτυπο στη δυτική κουλτούρα και για τον λόγο αυτό είναι σηµαντικό να γίνονται εκποµπές σαν αυτές».
 
Για το BBC, τον βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισµό, η σειρά ντοκιµαντέρ «Τα θαµµένα µυστικά της Βίβλου» που θα ολοκληρωθεί σε τρία επεισόδια είναι µια δουλειά επιστηµονικής τεκµηρίωσης. «Η µελετήτρια εβραϊκών κειµένων Φραντσέσκα Σταυρακοπούλου διερευνά πώς πρόσφατες αρχαιολογικές ανακαλύψεις αλλάζουν τον τρόπο µε τον οποίο ερµηνεύονται ιστορίες της Βίβλου και πώς αυτές υπαγορεύουν µία εκ νέου αξιολόγηση στην κατανόηση της κληρονοµιάς του ιουδαϊσµού, του χριστιανισµού, του ισλαµισµού σε Ανατολή και ∆ύση».
 
Στα επεισόδια της σειράς η δρ. Σταυρακοπούλου ταξιδεύει σε όλη τη Μέση Ανατολή και επισκέπτεται σηµαντικές αρχαιολογικές ανασκαφές, ερευνώντας την ιστορία του Κήπου της Εδέµ, την εµφάνιση της λατρείας ενός Θεού και το ιστορικό πλαίσιο για τον βασιλιά ∆αβίδ.
 
Επισκέπτεται επίσης την Κιρµπέτ Κεϊγιάφα, µια οχυρωµένη πόλη στην Ιουδαία από την εποχή του βασιλιά ∆αβίδ και την αρχαία πόλη της Ουγκαρίτ στη Συρία, η οποία θεωρείται ως η πιο σηµαντική βιβλική αρχαιολογική ανακάλυψη του περασµένου αιώνα.
 
«∆ιαφωνώ µε τους µελετητές που ισχυρίζονται ότι η Αγία Γραφή είναι αξιόπιστη ιστορική πηγή για την κατανόηση του παρελθόντος», λέει η δρ Σταυρακοπούλου
 
«Υπήρξε η αυτοκρατορία του βασιλιά ∆αβίδ;». Αυτός είναι ο τίτλος του πρώτου επεισοδίου από τα συνολικά τρία της σειράς ντοκιµαντέρ «Τα θαµµένα µυστικά της Βίβλου». Η Φραντσέσκα Σταυρακοπούλου βάδισε στα ίχνη του βιβλικού βασιλιά αναζητώντας απαντήσεις. Εθνικός ήρωας και ίνδαλµα για τον λαό της Ιουδαίας, θεόσταλτος βασιλιάς για τους χριστιανούς, ο ∆αβίδ είναι ευρύτερα γνωστός ως το µικροκαµωµένο αγόρι που τόλµησε να τα βάλει, σε µια άνιση µονοµαχία, µε τον φιλισταίο γίγαντα Γολιάθ, κατατροπώνοντάς τον. Ως βασιλιάς ένωσε τις φυλές του Ισραήλ. Αλλά πράγµατι κυβέρνησε το απέραντο βασίλειο των Ισραηλιτών; Υπήρξε εν τέλει;

Πηγή: BBC και εφημερίδα "Τα Νέα"

Κρίσιμες επαφές Ζερβού στις Βρυξέλλες

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Μετά την αρνητική επιστολή της Κομισιόν που έφτασε στην Αθήνα για την ελληνική πρόταση των swaps, ήδη έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες για την κατάθεση εκ μέρους της κυβέρνησης της εναλλακτικής πρότασης. Στόχος είναι η προσαρμογή της πρότασης στις απαιτήσεις της αγοράς ώστε το εγχείρημα να έχει ουσιαστικές πιθανότητες επιτυχίας. 

Στο πλαίσιο αυτό, χθες, ο επικεφαλής της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός βρέθηκε  εκ νέου στις Βρυξέλλες, με το θέμα των swaps να περιλαμβάνεται στην ατζέντα των επαφών του. Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Ζερβού στην "Αυγή", κατά τη διάρκεια του market test για τα swaps που πραγματοποιήθηκε από την Κομισιόν συμμετείχαν καταθέτοντας τις απόψεις τους 22 εταιρείες. Οι συμμετέχοντες, παραδέχθηκε ο κ. Ζερβός, εξέφρασαν αρκετές ενστάσεις για τη διαδικασία που σε κάθε περίπτωση δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν τον Ιούνιο. Εφόσον τα swaps τελικώς δεν περπατήσουν, τότε ο κ. Ζερβός τάχθηκε εκ νέου υπέρ της πώλησης λιγνιτικών μονάδων αντί της πώλησης ενέργειας, προκειμένου να ικανοποιηθεί η απόφαση της Ε.Ε. Ανταγωνισμού για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στους λιγνίτες. 

Εκτός όμως από τα swaps, αναταραχή προκαλούν στο εσωτερικό της ΔΕΗ οι πληροφορίες ότι στη συμφωνία της Παρασκευής περιλήφθηκε εκ νέου η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ. Το θέμα αντιμετωπίζεται εξαιρετικά επιφυλακτικά, από τη ΔΕΗ, όπως το ίδιο επιφυλακτικά αντιμετωπίζεται η πρόβλεψη του ενεργειακού ν/σ για την υποχρεωτική εκχώρηση μετοχικού ποσοστού των δικτύων σε ιδιώτες. Για το θέμα της περαιτέρω αποκρατικοποίησης, πηγές της επιχείρησης στέκονται στο γεγονός ότι με τις τρέχουσες αποτιμήσεις, η διάθεση ενός επιπλέον ποσοστού του δημοσίου θα έφερνε στο δημόσιο ταμείο «κάτι παραπάνω από το μέρισμα μιας χρήσης» που εισπράττει ως μέτοχος. Στη ΔΕΗ εξάλλου εκφράζεται η άποψη ότι το κείμενο του νέου νομοσχεδίου, δεν ανοίγει την πόρτα για την ιδιωτικοποίηση των δικτύων παρά μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. 

Ερώτημα τέλος προκαλεί η στάση του ΥΠΕΚΑ για το θέμα του νομοσχεδίου που «άναψε» φωτιές στην αγορά. Και αυτό γιατί το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου έχει τεθεί σε γνώση της ΔΕΗ εκ μέρους του ΥΠΕΚΑ, παρότι αυτό δεν έχει επισήμως παρουσιαστεί ούτε καν στο υπουργικό συμβούλιο (παρά μόνο μια επιλεκτική περίληψη). Επιπλέον το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου δεν έχει διανεμηθεί σε άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, γεγονός που ήδη εγείρει προβληματισμούς για την ισότιμη αντιμετώπιση των υπολοίπων stakeholders της αγοράς ηλεκτρισμού από το αρμόδιο υπουργείο.

  Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr