Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Κρίσιμες επαφές Ζερβού στις Βρυξέλλες

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Μετά την αρνητική επιστολή της Κομισιόν που έφτασε στην Αθήνα για την ελληνική πρόταση των swaps, ήδη έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες για την κατάθεση εκ μέρους της κυβέρνησης της εναλλακτικής πρότασης. Στόχος είναι η προσαρμογή της πρότασης στις απαιτήσεις της αγοράς ώστε το εγχείρημα να έχει ουσιαστικές πιθανότητες επιτυχίας. 

Στο πλαίσιο αυτό, χθες, ο επικεφαλής της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός βρέθηκε  εκ νέου στις Βρυξέλλες, με το θέμα των swaps να περιλαμβάνεται στην ατζέντα των επαφών του. Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Ζερβού στην "Αυγή", κατά τη διάρκεια του market test για τα swaps που πραγματοποιήθηκε από την Κομισιόν συμμετείχαν καταθέτοντας τις απόψεις τους 22 εταιρείες. Οι συμμετέχοντες, παραδέχθηκε ο κ. Ζερβός, εξέφρασαν αρκετές ενστάσεις για τη διαδικασία που σε κάθε περίπτωση δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν τον Ιούνιο. Εφόσον τα swaps τελικώς δεν περπατήσουν, τότε ο κ. Ζερβός τάχθηκε εκ νέου υπέρ της πώλησης λιγνιτικών μονάδων αντί της πώλησης ενέργειας, προκειμένου να ικανοποιηθεί η απόφαση της Ε.Ε. Ανταγωνισμού για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στους λιγνίτες. 

Εκτός όμως από τα swaps, αναταραχή προκαλούν στο εσωτερικό της ΔΕΗ οι πληροφορίες ότι στη συμφωνία της Παρασκευής περιλήφθηκε εκ νέου η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ. Το θέμα αντιμετωπίζεται εξαιρετικά επιφυλακτικά, από τη ΔΕΗ, όπως το ίδιο επιφυλακτικά αντιμετωπίζεται η πρόβλεψη του ενεργειακού ν/σ για την υποχρεωτική εκχώρηση μετοχικού ποσοστού των δικτύων σε ιδιώτες. Για το θέμα της περαιτέρω αποκρατικοποίησης, πηγές της επιχείρησης στέκονται στο γεγονός ότι με τις τρέχουσες αποτιμήσεις, η διάθεση ενός επιπλέον ποσοστού του δημοσίου θα έφερνε στο δημόσιο ταμείο «κάτι παραπάνω από το μέρισμα μιας χρήσης» που εισπράττει ως μέτοχος. Στη ΔΕΗ εξάλλου εκφράζεται η άποψη ότι το κείμενο του νέου νομοσχεδίου, δεν ανοίγει την πόρτα για την ιδιωτικοποίηση των δικτύων παρά μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. 

Ερώτημα τέλος προκαλεί η στάση του ΥΠΕΚΑ για το θέμα του νομοσχεδίου που «άναψε» φωτιές στην αγορά. Και αυτό γιατί το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου έχει τεθεί σε γνώση της ΔΕΗ εκ μέρους του ΥΠΕΚΑ, παρότι αυτό δεν έχει επισήμως παρουσιαστεί ούτε καν στο υπουργικό συμβούλιο (παρά μόνο μια επιλεκτική περίληψη). Επιπλέον το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου δεν έχει διανεμηθεί σε άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, γεγονός που ήδη εγείρει προβληματισμούς για την ισότιμη αντιμετώπιση των υπολοίπων stakeholders της αγοράς ηλεκτρισμού από το αρμόδιο υπουργείο.

  Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου