Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Είναι Διαφορετική η Πολιτική Παπακωνσταντίνου από αυτή της Προκατόχου του;




Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για το αν ο νέος υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου «κατεδαφίζει» την πολιτική της προκατόχου του, Τίνας Μπιρμπίλη. Αν εξαιρέσει κανείς το θέμα της αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, όπου πράγματι ο νέος υπουργός διαφοροποιείται κάθετα από την «πράσινη» Τίνα, τα υπόλοιπα ζητήματα, τουλάχιστον, αυτά που αφορούν στην ενεργειακή αγορά είναι ίδια και απαράλλαχτα με όσα είχε υιοθετήσει η κυβέρνηση. Η μόνη διαφορά είναι ότι η μεν κ. Μπιρμπίλη απέφευγε συστηματικά να τα προωθήσει, οχυρωμένη πίσω από την περιβαλλοντική ευαισθησία της, ενώ ο κ. Παπακωνσταντίνου, ως ένας από τους «αρχιτέκτονες» του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου, δεν φαίνεται να έχει κανένα ταμπού ως προς την ταχύτατη υλοποίηση τους.

Και πρώτα-πρώτα το μέγιστο θέμα-ταμπού, που λέγεται ΔΕΗ. Η Μπιρμπίλη, για λόγους που δεν έχουν και τόση πολύ μεγάλη σημασία σήμερα, δεν επιθυμούσε να ανοίξει το διάλογο για την ουσιαστική απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς, που περνούσε μέσα και από τον περιορισμό της κυρίαρχης Επιχείρησης. Και έκανε ό,τι μπορούσε για να καθυστερήσει τόσο τα swaps ενέργειας, μέχρι την οριστική αποδόμηση τους, όσο και την πώληση ποσοστού της. Πολύ περισσότερο, δεν διευκόλυνε το άνοιγμα λιγνιτών σε τρίτους. Όλα αυτά τα ζητήματα εντέχνως «σέρνονταν» για καιρό, χωρίς να δίνεται καμία λύση. Και έμοιαζαν με την κολοκυθιά. Να δώσουμε τα swaps; Και γιατί να μην δώσουμε το 17%; Και αν δώσουμε το 17% της ΔΕΗ, γιατί να εκχωρήσουμε λιγνίτες σε ιδιώτες; Μήπως να πουλήσουμε μονάδες της Επιχείρησης, αντί του 17%; Και πάει λέγοντας. Η αγορά παρακολουθούσε με αμηχανία επί δύο χρόνια τα πήγαινε-έλα του πλέον αρμόδιου υπουργείου, χωρίς να μπορεί να κάνει ούτε προγραμματισμό, ούτε να αξιοποιήσει τις υφιστάμενες επενδύσεις της.

Έρχεται τώρα ο Παπακωνσταντίνου και όλα αυτά τα σβήνει μονοκονδυλιά. Λέει ξεκάθαρα ότι η πώληση μονάδων της ΔΕΗ είναι πάνω στο τραπέζι, εναλλακτικά συζητείται ακόμη και πώληση μέρους θυγατρικών της, συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ανοίγει άμεσα την εκχώρηση της λιμνάζουσας υπόθεσης της Βεύης, ανακινεί για πρώτη φορά θέμα χρησιμοποίησης νέων τεχνολογιών για αποθήκευση και δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα, CCS ( Carbon Capture and Storage), και αφού τελειώσουμε με όλα αυτά θα ακολουθήσει και η πώληση του 17% της ΔΕΗ, με τη μέθοδο του στρατηγικού επενδυτή.

Το κατά πόσο είναι αποφασισμένος να τα προχωρήσει όλα αυτά ο νέος υπουργός φάνηκε από ένα και μόνον στοιχείο. Τη μία ημέρα, στη συνέντευξη Τύπου της προηγούμενης Πέμπτης, ανακοινώνει ότι σύντομα θα δοθεί λύση στη χειμάζουσα επένδυση του χρυσού στη Χαλκιδική και την επομένη το υπουργείο δίνει στη δημοσιότητα την έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης γι αυτήν.

Εύλογα αναμένεται ότι η ίδια φούρια θα επιδειχθεί και στα άλλα ζητήματα, είτε αυτά είναι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, είτε η απόσχιση του ΔΕΣΦΑ, είτε η έρευνα υδρογονανθράκων, είτε ακόμη και η υπόγεια αποθήκευση φυσικού αερίου στον Πρίνο. Είναι άραγε τυχαίο ότι χθες κιόλας έγινε γνωστό ότι κατατέθηκε επίσημα αίτηση για τη χορήγηση άδειας ανεξάρτητου συστήματος φυσικού αερίου από την εταιρία Energean Oil & Gas για τη μετατροπή του υποθαλασσίου κοιτάσματος της νότιας Καβάλας σε υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου;

Τα θέματα αυτά δεν είναι καινούρια για το ΥΠΕΚΑ. Συμπεριλαμβάνονται τόσο στο πρώτο Μνημόνιο, όσο και στις υποχρεώσεις μας που απορρέουν από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Απλά η κ. Μπιρμπίλη δεν ήθελε να τα προωθήσει, κρατώντας ψηλά τη σημαία της προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτή η οποία τελικά την έκανε «κόκκινο πανί» για κάποιους κύκλους και εντός κυβερνώντος κόμματος. «Θυσιάστηκε», λοιπόν, χωρίς να χρειασθεί να κάνει «εκπτώσεις» στις αρχές και τα πιστεύω της. Από αυτήν την άποψη έμεινε αλώβητη. Το θέμα είναι πώς θα χρησιμοποιήσει στη συνέχεια τη συγκεκριμένη «παρακαταθήκη» της. Και έχει ενδιαφέρον από αυτήν την άποψη η όποια εξέλιξη στην πορεία της, είτε στον πολιτικό στίβο, είτε οπουδήποτε αλλού.

Όμως, το θέμα μας δεν είναι η κ. Μπιρμπίλη. Το θέμα είναι ότι αυτή τη στιγμή στην κεφαλή του ΥΠΕΚΑ, ένα ιδιαίτερα κρίσιμο υπουργείο που χειρίζεται τα ενεργειακά θέματα, βρίσκεται ένας υπουργός που έχει στραμμένη την προσοχή και το ενδιαφέρον του στις κοινοτικές επιταγές. Αυτές θα εφαρμόσει, κατά πως φαίνεται, απαρέγκλιτα, χωρίς να υπολογίζει ούτε το πολιτικό κόστος, ούτε τις επιμέρους σκοπιμότητες. Ίσως γιατί γνωρίζει καλά ότι το δικό του μέλλον περνά μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.

Στροφή του ΥΠΕΚΑ υπέρ του CCS. Δεν θεωρείται άμοιρη τόσο με την πρόθεση του ΥΠΕΚΑ να ξεμπλοκάρει τη Βεύη

Στροφή 180 μοιρών στο θέμα της υιοθέτησης νέων τεχνολογιών για την αποθήκευση και δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα, CCS ( Carbon Capture and Storage), πραγματοποιεί η νέα ηγεσία του ΥΠΕΚΑ. Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να υπαγορεύεται από την υποχρέωση της χώρας μας, να ενσωματώσει σχετική Οδηγία της Ε.Ε., η προθεσμία για την οποία έληξε στις 25 Ιουνίου 2011. Ωστόσο, δεν θεωρείται άμοιρη τόσο με την πρόθεση του ΥΠΕΚΑ να ξεμπλοκάρει τη Βεύη, όσο και με τις επενδύσεις της ΔΕΗ σε νέα λιγνιτικά εργοστάσια (Πτολεμαϊδα V).
Η προκάτοχος του Γ. Παπακωνσταντίνου, η Τίνα Μπιρμπίλη, είχε βάλει πολύ νωρίς, από το 2009, «κόκκινη γραμμή» στις συγκεκριμένες τεχνολογίες, με το σκεπτικό ότι «δεν μπορούμε να παράγουμε ρύπους και απλά να τους αποθηκεύουμε». Κι αυτό όταν την ίδια περίοδο η Eurelectric, ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός σύνδεσμος των ενεργειακών βιομηχανιών, είχε ταχθεί υπέρ των τεχνολογιών καθαρής καύσης των στερεών καυσίμων (λιγνίτης, λιθάνθρακας) και ιδιαίτερα της CCS. Όμως, το ΥΠΕΚΑ, υπό την ηγεσία της κ. Μπιρμπίλη, και τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Αρθούρου Ζερβού, είχε βγάλει από τις προτεραιότητες του την προοπτική αυτή, για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί θεωρείται ότι στοιχίζουν ακριβά και δεύτερον, γιατί ο γεωλογικός σχηματισμός της χώρας, που «γεννά» συχνά σεισμούς, ενέχει εξ αυτού του λόγου βαθμό επικινδυνότητας από τη χρήση τους.
Το σκηνικό αυτό έρχεται να ανατρέψει ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, την περασμένη Πέμπτη, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο προτίθεται να προχωρήσει στη διαμόρφωση νομοθετικού πλαισίου για την υπόγεια αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα. Με την ανακοίνωση αυτή ο υπουργός επεδίωξε να στείλει ένα μήνυμα, όπως λένε πηγές καλά ενημερωμένες, προς την Ε.Ε. ότι «κλείνει μια εκκρεμότητα», η οποία απορρέει από την υποχρέωση μας να είχαμε ενσωματώσει στο εσωτερικό δίκαιο ως τις 25 Ιουνίου τη σχετική κοινοτική Οδηγία. Παράλληλα, έδινε και ένα ακόμη μήνυμα, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί εκ των προτέρων να είναι αρνητική προς τις συγκεκριμένες τεχνολογίες, τις οποίες «αγκάλιασε» το μεγαλύτερο λόμπι των ενεργειακών εταιριών στην Ευρώπη, η Eurelectric.
Πέρα, όμως, από αυτό πηγές που γνωρίζουν πολύ καλά το όλο θέμα και μίλησαν στο energia, επισήμαναν ότι «αν θέλουμε να έχουμε μέλλον με την αξιοποίηση του λιγνίτη, δεν μπορούμε να αγνοούμε τις τεχνολογίες CCS». Οι ίδιες πηγές μίλησαν για « value chain με τον λιγνίτη», που συνδέεται τόσο με την εκχώρηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων της Βεύης σε τρίτους, όσο και με τις νέες επενδύσεις της ΔΕΗ σε νέες λιγνιτικές μονάδες και την αναβάθμιση υπαρχόντων. «Κανείς δεν θα ενδιαφερθεί για τη Βεύη, ούτε θα μπορέσουμε να κάνουμε νέα λιγνιτικά εργοστάσια, αν δεν υπάρξει στρατηγική για την αξιοποίηση των τεχνολογιών CCS», τονίσθηκε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energia, στην Ελλάδα υπάρχει know how για το CCS, το οποίο ανέπτυξε τόσο το ΕΜΠ (Τομέας Θερμότητας), όσο και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Εκμετάλλευσης Στερεών Καυσίμων, στην Πτολεμαϊδα. Η τεχνολογία αυτή, που είναι σε επίπεδο εφαρμόσιμου R& D, έχει αξιοποιηθεί από το συγκρότημα Turceni Energy Complex, στην ομώνυμη περιοχή της Ρουμανίας, που θεωρείται το μεγαλύτερο της συγκεκριμένης χώρας στην παραγωγή ηλεκτρισμού από άνθρακα. Η εταιρία καλύπτει σήμερα το 12,5% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στη Ρουμανία και είχε το 2010 καθαρά κέρδη 1 εκατ. ευρώ. Το ελληνικό know how στο CCS προτίθεται να χρησιμοποιήσει για την κατασκευή ανθρακικής μονάδας, η οποία προγραμματίζεται να λειτουργήσει το 2015. Προς τούτο μάλιστα έχει κατατεθεί αίτηση στο πλαίσιο του προγράμματος NER-300, για τη χρηματοδότηση με το ποσό των 300-400 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό θα χρηματοδοτηθεί από την πώληση των 300 εκατ. δικαιωμάτων εκπομπών για τους νεοεισερχόμενους του αναθεωρημένου συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της Ε.Ε. Σκοπός του NER-300 είναι να ενθαρρύνει τους επενδυτές του ιδιωτικού τομέα και των κρατών μελών της Ε.Ε. να επενδύσουν σε πιλοτικά έργα εμπορικής επίδειξης σε συγκεκριμένες νέες τεχνολογίες στην πορεία προς μια παγκόσμια οικονομία χαμηλού άνθρακα. Σε αυτή τη φάση, σύμφωνα με πληροφορίες του energia, αξιολογούνται οι σχετικές αιτήσεις που υποβλήθηκαν από την ΕΤΕπ.
Ανάλογη πρόταση για την αξιοποίηση της συγκεκριμένης ελληνικής τεχνολογίας είχε υποβληθεί και στη ΔΕΗ, στις αρχές του 2010, αλλά είχε «παγώσει», λόγω της αντίθετης άποψης της τότε ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ.
Όπως επισημαίνουν καλά ενημερωμένες πηγές, το θέμα δεν τελειώνει στην αξιοποίηση της υπάρχουσας τεχνολογίας. Το κύριο ζήτημα είναι ο εντοπισμός των χώρων αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, που ανήκει, σύμφωνα με την Οδηγία, στην ευθύνη του κράτους-μέλους. Στις δυνητικές περιοχές, πάντως, που ακούγονται συμπεριλαμβάνεται καταρχήν ο Πρίνος, αλλά και η Επανωμή Θεσσαλονίκης. Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνεται ότι αυτό ανήκει στην ευθύνη, αλλά και την ευχέρεια του ελληνικού δημοσίου.

Τα 7 δισεκατομμύρια θα φτάσει ο πληθυσμός της γης το 2011

Ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φτάσει τα 7 δισ. εντός του τρέχοντος έτους, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Πληθυσμού, ένα ετήσιο γεγονός που έχει ως...
στόχο να ευαισθητοποιήσει για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας αυξανόμενος πληθυσμός. "Έχουμε αρκετά τρόφιμα για όλους, αλλά σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι εξακολουθούν να πεινούν", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν.
Ο ίδιος είπε ότι οι ασθένειες συνεχίζουν να εξαπλώνονται παρά τις ιατρικές και επιστημονικές προόδους, και οι συγκρούσεις και οι δαπανηροί εξοπλισμοί συνεχίζουν να προκαλούν δυστυχία, ενώ "όλοι οι άνθρωποι που έχουν συνείδηση ονειρεύονται την ειρήνη".
 "Έχουμε δει πολλά παραδείγματα φέτος της τεράστιας δύναμης των ανθρώπων να ενστερνίζονται την ελπίδα πάνω από την απελπισία, να επιδιώκουν δίκαιη μεταχείριση όπου υφίστανται διακρίσεις, και να απαιτούν δικαιοσύνη πάνω από την τυραννία", δήλωσε ο Μπαν, αναφερόμενος στην αραβική άνοιξη.
 Το Worldwatch Institute, μια εδρεύουσα στην Ουάσιγκτον ερευνητική οργάνωση, δήλωσε ότι η γεωργία έχει επανεμφανιστεί ως η λύση για τον μετριασμό μιας σειράς από κρίσεις στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής, της μείωσης των προβλημάτων δημόσιας υγείας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας σε μια στάσιμη παγκόσμια οικονομία.
 Το ινστιτούτο αναφέρει ότι μια μελέτη σχετικά με τους τρόπους που θα τραφεί ο πλανήτης τονίζει τις μικρής κλίμακας γεωργικές προσπάθειες που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της διαβίωσης των λαών παρέχοντάς τους τροφή και εισόδημα.