Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Η «μοιρασιά» της Βεύης

Ανατροπή δεδομένων και συμμαχιών ή μήπως έχουμε να κάνουμε με μια ευρύτερη "μοιρασιά", στην οποία μένει να φανεί προσεχώς ποιοι όμιλοι συμμετέχουν; Αυτό είναι το ερώτημα που προκαλούν στην αγορά οι πληροφορίες που κυκλοφορούν εσχάτως περί επικείμενης επιχειρηματικής συμμαχίας του Ακτορα, θυγατρική της Ελλάκτωρ, με την Elpedison, θυγατρική των Ελληνικών Πετρελαίων και της ιταλικής Edison, στον χώρο του λιγνίτη. Και ειδικότερα, σχετικά με την εκμετάλλευση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης, έναν διαγωνισμό που έρχεται από το παρελθόν, συνδέεται με τη νέα μονάδα της ΔΕΗ στη Φλώρινα, απασχόλησε ονόματα όπως της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, της Μυτιληναίος, του Κοπελούζου κ.λπ. Απ' ό,τι δε φαίνεται, θα μας απασχολήσει και στη συνέχεια καθώς πρόκειται για μια μεγάλη "δουλειά", δεδομένου ότι τα αποθέματα της Βεύης υπολογίζονται σε περίπου 90 εκατομμύρια τόνους και μπορούν να καλύψουν τη λειτουργία μιας μονάδας για περίοδο 30 ετών.

Η συμφωνία Ακτωρ και Elpedison

Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, οι όμιλοι Ακτωρ και Elpedison θα διεκδικήσουν από κοινού την εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης, στο πλαίσιο της διαδικασίας πρόσκλησης ενδιαφέροντος για απευθείας διαπραγματεύσεις που "τρέχει" το υπουργείο Περιβάλλοντος, με την προθεσμία να λήγει στις 19 Μαρτίου. Βάσει της ίδιας πληροφόρησης, σε περίπτωση που το σχήμα πλειοδοτήσει, ο Ακτωρ θα αναλάβει την εξόρυξη των αποθεμάτων λιγνίτη, ενώ η Εlpedison τη λειτουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής καύσεως λιγνίτη στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προσεγγίζει τη ΔΕΗ

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προσανατολίζεται να εκδηλώσει αυτόνομα ενδιαφέρον για τη Βεύη, όπως είχε κάνει στον πρώτο διαγωνισμό, το 2006. Ωστόσο, αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει βολιδοσκοπήσει τη ΔΕΗ για το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο πλευρών στο συγκεκριμένο project, αν και οι Βρυξέλλες δεν φαίνονται να επιθυμούν την εμπλοκή της ΔΕΗ στην ιδιωτικοποίηση της Βεύης, αλλά και στην πώληση του λιγνίτη σε αυτήν.

Διασύνδεση Βεύης και Φλώρινας
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η νέα μονάδα της ΔΕΗ στη Φλώρινα χρειάζεται τον λιγνίτη της Βεύης, δηλαδή, με απλά λόγια, τα δύο αυτά projects συνδέονται, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη σύσταση συμμαχιών, τις τυχόν "μυστικές συμφωνίες" και "μοιρασιές" μεταξύ των ενδιαφερόμενων. Ιδίως, μάλιστα, σχετικά με το ενδεχόμενο σύμπραξης ΔΕΗ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο όμιλος Κάμπα - Περιστέρη θα μπορούσε να αξιοποιήσει το ορυχείο και να προμηθεύει την κρατική επιχείρηση με λιγνίτη, ενώ παράλληλα θα τυγχάνει συνεκμετάλλευσης και το παρακείμενο λιγνιτωρυχείο που ανήκει στη ΔΕΗ.

Τι θα κάνουν οι άλλοι;

Την ίδια στιγμή, οι όμιλοι Κοπελούζου και Μυτιληναίου δεν έχουν ακόμη δώσει στίγμα για τις προθέσεις τους, ενώ θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο της προηγούμενης διαδικασίας είχαν ενδιαφέρον εκδηλώσει, μεταξύ άλλων, η ΕΛΜΙΝ, συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη, καθώς και ο όμιλος της Μηχανικής, οι οποίοι μάλλον θα ανανεώσουν το ενδιαφέρον τους για τη Βεύη αυτόνομα.

Το παρελθόν

Ωστόσο, εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι ο διαγωνισμός αυτός έχει "παρελθόν" που κρατάει από το 2006 και πέρασε διάφορες φάσεις. Πρώτα ακυρώθηκε, ακολούθως τον νέο διαγωνισμό κέρδισε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλά με προσφορά που κρίθηκε οικονομικά εξωπραγματική, με συνέπεια να μην προχωρήσουν ποτέ οι διαδικασίες. Ακολούθως προέκυψε μια ευρύτατη συμμαχία, μια και οι Ακτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Κοπελούζος, Μυτιληναίος είχαν εκδηλώσει από κοινού ενδιαφέρον, με την Elpedison να είχε ενδιαφερθεί αυτόνομα, αλλά τελικά και αυτή η διαδικασία ακυρώθηκε, για να φθάσουμε στη σημερινή.

Τα ερωτήματα
Εύλογα στην αγορά εγείρονται ερωτήματα. Πρόκειται όντως για μια ανεξάρτητη κοινοπραξία των Ακτορα και ΕΛΠΕ; Τι άλλαξε και από αντίπαλοι στον παλιότερο διαγωνισμό εμφανίζονται τώρα ως συνεταίροι; Μήπως απλά είναι οι όμιλοι που βγαίνουν μπροστά; Μήπως αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης "μοιρασιάς"; Ποιοι άραγε συμμετέχουν σε αυτήν; Γιατί τα σχήματα Μυτιληναίου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Κοπελούζου τα "έσπασαν" με τον Ακτορα; Τι ρόλο παίζει η ΔΕΗ, δεδομένης και της νέας μονάδας στη Φλώρινα; Μήπως κάποιοι όμιλοι απλά "τραβήχτηκαν" επειδή "κοιτάζουν" προς άλλα συγκεκριμένα projects, στα οποία δεν θα "εμφανιστούν" άλλα σχήματα;

Πηγή: AxiaPlus